تصمیم نهایی برای واگذاری پتروشیمی‌ها

گروه بورس - سرنوشت و فرجام نحوه واگذاری واحدهای پتروشیمی در یک نشست ویژه بررسی می‌شود.

به نوشته خبرنگار ما، از میان ۸۱ شرکت وابسته به شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تاکنون ۲۰شرکت آن آماده واگذاری شده است و طبق اعلام این شرکت، سازمان خصوصی‌سازی در حال بررسی وضعیت این شرکت‌ها و تعیین برنامه زمان‌بندی شده برای واگذاری آنها است.

با این وجود شرکت ملی صنایع پتروشیمی با واگذاری شرکت‌های پتروشیمی به صورت خرد موافق نیست و بیشتر تمایل دارد که واگذاری این شرکت‌ها به صورت هلدینگی و یکجا صورت بگیرد.

غلامحسین نجابت، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این درباره واگذاری شرکت‌های پتروشیمی به صورت خرد گفته بود: برای خصوصی کردن ۸۱ شرکت حداقل پنج سال زمان لازم است، اما خصوصی کردن شرکت ملی صنایع پتروشیمی، می‌تواند در کمتر از ۶ماه انجام شود.

وی معتقد است: یکی از مزایای واگذاری یکجا این ست که محصولات پتروشیمی کشور در بازارهای دنیا به صورت یکجا اثرگذارتر است و برند تجاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دنیا حفظ می‌شود.

از سوی دیگر سازمان خصوصی بر این اعتقاد است که اگر شرکت ملی صنایع پتروشیمی به صورت یکجا عرضه شود، خریداری برای این شرکت گران‌قیمت وجود نخواهد داشت.

اما مدیرعامل این شرکت پیشنهاد کرده است: می‌توان سهام شرکت ملی صنایع پتروشیمی را در طول پنج سال و به صورت جزء‌جزء عرضه کرد تا به راحتی به فروش برسد.

با این اوصاف بحث بر سر نحوه واگذاری شرکت‌های پتروشیمی هنوز ادامه دارد، اما قرار است جلسه نهایی برای این منظور هفته آینده بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان خصوصی‌سازی برگزار شود.

مهدی آقاجانی، رییس ستاد اصل ۴۴ شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این مطلب دیروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: پیشنهاد واگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی به صورت هلدینگ در سازمان خصوصی‌سازی مطرح شده و قرار است طی جلسه‌ای تصمیم نهایی در این باره اتخاذ شود.

وی با بیان اینکه اگر مجموعه پتروشیمی به صورت هلدینگ واگذار شود نتیجه بهتری به دست می‌آید، خاطرنشان کرد: شرکت‌های پتروشیمی را می‌توان بر اساس نوع شرکت یا منطقه جغرافیایی تقسیم و به صورت هلدینگ واگذار کرد.

به گفته وی اگر سازمان خصوصی‌سازی با واگذاری هلدینگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی موافقت نکند با توجه به کشش بازار و برنامه زمانبندی شده، شرکت‌های آماده واگذاری پتروشیمی به بخش خصوصی واگذار می‌شوند.

مدیر مالی شرکت ملی صنایع پتروشیمی واحدهای فناوران، زاگرس و بندر امام را در زمره مجتمع‌های سودآور معرفی کرد و افزود: شرکت پتروشیمی فناوران به بخش خصوصی واگذار شده و سایر واحدهای پتروشیمی نیز براساس سودآوری آنها ارزش گذاری می‌شوند.

آقاجانی با اشاره به اینکه امسال ۲۰‌شرکت پتروشیمی در لیست واگذاری به بخش خصوصی قرار دارند، یادآور شد: سه واحد پتروشیمی نیز در ابتدای امسال واگذار شدند، اما معتقد هستیم اگر شرکت پتروشیمی به صورت یکجا واگذار شود نتیجه بهتری به‌دست می‌آید.

به گزارش مهر، قائم‌مقام مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز با بیان اینکه واگذاری یکجای شرکت ملی صنایع پتروشیمی امکانپذیر است، گفت : بررسی کارشناسی درخصوص این پیشنهاد ادامه دارد و گزارش این موضوع نیز آماده شده است.

رضا افشین با اشاره به اینکه به زودی جلسه‌ای با سازمان خصوصی‌سازی در این باره برگزار می‌شود، تاکید کرد: دیدگاه‌ها در مورد این پیشنهاد بسیار مثبت است.

وی ادامه داد: بر اساس مطالعات جامع واگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ۲ صورت یکجا یا هلدینگی در اولویت قرار دارد و مطابق با ۱۲ دلیل کارشناسی اگراین شرکت به یکی از موردهای ذکرشده واگذار شود بسیار اقتصادی تر است.

به گفته وی در غیر این صورت شرکت‌های پتروشیمی نمی‌توانند با بازار جهانی رقابت کنند و تمرکز آنها از بین می‌رود. ضمن اینکه این موضوع بر روی قیمت محصولات این واحدها اثرگذار خواهد بود.

افشین با ابراز امیدواری مبنی‌بر اینکه پیشنهاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی مورد قبول سازمان خصوصی‌سازی واقع شود، تصریح کرد: مخالفان واگذاری یکجا معتقد هستند اگر شرکت ملی صنایع پتروشیمی با این حجم سرمایه‌گذاری به صورت یکجا واگذار شود خریدار ندارد، اما ما معتقد هستیم ده‌ها شرکت خصوصی می‌توانند در این شرکت سهم داشته باشند و انسجام شرکت نیز حفظ شود.