کارشناسان: دولت در برابر آزمون جدید خصوصی‌سازی

گروه بورس - بازتاب معامله ۱۳۶۴ میلیارد تومانی، بزرگ‌ترین معامله تاریخ بورس تهران که در نوع خود بی‌نظیر است، همچنان ادامه داشته و کارشناسان بورس تهران از ابعاد مختلف به این رویداد مهم سال ۸۷ بورس تهران می‌نگرند.

به گزارش خبرنگار ما، معامله ۵/۳۰درصد از شرکت فولاد خوزستان از چند بعد برای بازار قابل‌توجه است؛ اول اینکه یکی از معدود معاملاتی است که برنده آن بخش خصوصی واقعی است. دوم اینکه، در موارد نادر، بخش خصوصی در رقابت با بخش عمومی و دولتی (تامین اجتماعی، بنیاد مستضعفان، فولاد مبارکه) پیروز از میدان خارج شد. سوم اینکه ارزش معامله بسیار هنگفت بوده و این نشانگر این است که بخش‌خصوصی برخلاف ادعای دولتیان، چندان هم ضعیف نیست و چهارم اینکه این معامله نشان می‌دهد بخش خصوصی به فضای کسب‌و‌کار کشور اعتماد داشته و نبود امنیت اقتصادی بی‌معنا جلوه می‌کند.

با این حال آنچه که بیش از هر چیز اهمیت دارد، اقدامات بعد از واگذاری دولت در برابر بخش خصوصی است.

به گواه بسیاری از کارشناسان، دولت هم‌اکنون در برابر یک آزمون جدی و جدید قرار گرفته است، چنانچه دولت برنامه خصوصی‌سازی متعهدانه را دنبال می‌کند، نباید دست به اقداماتی بزند که هزینه اقتصادی و اجتماعی خصوصی‌سازی به ویژه در مقطعی که اصل ۴۴ به معنای واقعی آن با مشارکت بخش خصوصی اجرا شده، با ناکامی روبه‌رو شود.

هادی بیدختی کارگزار بورس درباره معامله عمده فولاد خوزستان گفت: با توجه به رقابت ۸روزه بر سر خرید این سهام، خریداران فرصت کافی برای ارزیابی قیمت داشتند، البته باید توجه داشت که در شرایط رقابتی، قیمت تغییر می‌کند و ممکن است قیمت براساس شرایط بازار تعیین شود.

وی افزود: با توجه به افزایش قیمت جهانی فولاد، برآورد می‌شود که این شرکت در پیش‌بینی‌های خود تعدیلات مثبت اعمال کند.بیدختی سپس نقاط مثبت معامله یادشده را برشمرد و گفت: طولانی بودن زمان رقابت یکی از ویژگی‌های معامله فولاد خوزستان بود و از سوی دیگر با توجه به اینکه در گذشته خریداران عمده، شبه‌دولتی‌ها بودند اما این بار بخش خصوصی خریدار بود، نگرانی‌های موجود برطرف شد.این کارگزار بورس سپس به وجود نگرانی‌هایی در این زمینه اشاره کرد و گفت: در این نوع معاملات، تصمیم‌های بعدی دولت، اهمیت زیادی دارد و اگر قرار باشد این تصمیم‌ها تغییرات منفی به بار آورد، برای بخش خصوصی، نگران‌کننده خواهد بود.

وی توضیح داد: با توجه به ارتباط صنعت فولاد به معادن، تعیین قیمت‌ گندله، قیمت سنگ‌آهن، بهره مالکانه و نرخ انرژی توسط دولت می‌تواند در قیمت سهام این شرکت تاثیرگذار باشد.بیدختی خرید سهام فولاد خوزستان توسط بخش خصوصی را آزمونی برای دولت دانست و افزود: این معامله فرصتی را ایجاد کرده که دولت به بخش خصوصی میدان بدهد و زمینه رشد آن را فراهم آورد. باید منتظر ماند که این فرصت در اختیار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت یا خیر.

از سوی دیگر مصطفی امید قائمی معتقد است: سازمان خصوصی‌سازی در تعیین قیمت‌های پایه دقت کافی به عمل نمی‌آورد و این موضوع در عرضه‌های اخیر این سازمان مشهود است.

مدیرعامل سرمایه‌گذاری توسعه ملی افزود: عرضه سهام در بورس، کمک زیادی به سازمان خصوصی‌سازی می‌کند. زیرا بعید است که این سازمان بتواند از طریق مزایده، سهام را با این قیمت‌ها به فروش برساند.

وی پیشنهاد کرد: باید راهی پیدا شود که روند رقابت کوتاه‌تر شود.

امید قائمی سپس گفت: قرار است کل خصوصی‌سازی‌ها تا سال آینده انجام شود، از سوی دیگر با توجه به اعلام طرح تحول اقتصادی و حذف یارانه‌ها به‌ویژه در بخش انرژی، این امکان وجود دارد که بخش خصوصی متضرر شود، بنابراین تدابیر لازم به این منظور باید در نظر گرفته شود.

زینت مرادی‌نیا کارشناس بازار سرمایه نیز خرید بلوک فولاد خوزستان را توسط بخش خصوصی مثبت ارزیابی کرد و گفت: در مبادله فولاد خوزستان با توجه به رغم بالای معامله، جسارت بخش خصوصی برای خرید این سهم قابل‌تقدیر است و باید این کار را به فال نیک گرفت و همین موضوع باعث اعتماد بیشتر در بازار سرمایه می‌شود.این کارگزار بورس درباره حمایت سهم بعد از معامله اظهار داشت: باید روند آزادسازی قیمت و حذف یارانه‌ها به صورت پلکانی در دستور کار قرار گیرد و باید اجازه دهیم که قیمت محصولات و مواد اولیه به استاندارد جهانی برسد.

حسین خزلی خرازی هم درباره عرضه عمده فولاد خوزستان معتقد است تنها با یک واگذاری نمی‌توان نتیجه گرفت که بخش خصوصی به صورت جدی وارد بازار شده است و گفت: در گذشته هم بلوک عمده توسط بخش خصوصی خریداری شده بود.این کارگزار بورس به رقابت روزهای گذشته برای خرید این بلوک اشاره کرد و افزود: تا به این لحظه مشخص شده که خریدار این بلوک بخش خصوصی است یا نه؟ ولی با فرض اینکه خریدار بخش خصوصی باشد، در روزهای قبل بخش دولتی با رقابت بی‌نتیجه قیمت سهم را برای خریدار بی‌دلیل بالا برده و باعث شد که بخش خصوصی سهام را با دو برابر قیمت پایه خریداری کند و عملکرد رقبای غیرخصوصی تنها دلیل بالا رفتن قیمت سهام، در روزهای رقابت بودند.

همچنین محمد مهدی ناسوتی‌فرد کارگزار بورس خرید بلوک فولاد خوزستان را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با توجه به اینکه به طور رسمی خریدار مشخص نشده، ولی با در نظر گرفتن شایعات مبنی‌بر اینکه بخش خصوصی خریدار این سهم بوده، این حرکت مثبتی در بازار است.وی ادامه داد: با معامله بلوک فولاد خوزستان وضعیت به حالت عادی و سهام شرکت‌های دیگر در جهت حرکتی خود حرکت کردند. با توجه به جو منفی در چند روز گذشته به نظر می‌رسد دوران منفی بازار پایان یابد و حرکت در جهت مثبت شروع شود.