بازتاب گزارش
عطش فصلی خرید سهام
خبرگزاری فارس دیروز نوشت که رونق بازار سهام در حالی با رشد روز افزون و رکوردشکنی پیاپی شاخص بورس (طی سالهای اخیر) کاملا مشهود شده که با نگاهی به جدول تقاضای خرید برخی شرکتها مشخص میشود که سرمایهگذاران جدید و قدیم از عطش وافر و سیری ناپذیری برخوردار شدهاند. بررسیهای فارس از صفهای خرید چند ده میلیون تعدادی از شرکتهای مقبول بورس نشان میدهد که ترافیک انبوه و طولانی مدتی ایجاد شده و به دلیل عدم عرضه سهام، زمینه قفل شدن معاملات این شرکتهای برتر را به وجود آورده است.
براین اساس، جداول عرضه و تقاضای برخی شرکتها حاکی است که گاوبازان و متقاضیان خرید و علاقهمندان به رشد قیمت بر روی سهام شرکتهای فولادی و معدنی و برخی تک سهمها تمرکز ویژهای کردهاند، به طوری که برای شرکتهای فولاد مبارکه صف خرید ۹۳ میلیون سهمی، فولاد خوزستان و فولاد خراسان هر یک بیش از ۲میلیون سهمی، برای چادر ملو ۱۲میلیون سهمی، برای کشتیرانی ۱۵ میلیون سهمی، برای ملی مس صف خرید ۳ میلیون سهمی و برای شرکتهایی چون سرمایهگذاری غدیر صف خرید ۱۰ میلیون سهمی تشکیل شده که مجموع این تعداد سهام افزون بر ۵۴ میلیارد تومانی پشت دروازه بورس باقی مانده تا با عرضه سهام شرکتهای فوق وارد بازار سهام شود.
تاثیر پایینبودن درصد سهام شناور آزاد بر رشد قیمت
نشانههای رونق بازار سهام در شرایطی از چند هفته گذشته مشخص شده بود که علی رحمانی، مدیرعامل شرکت بورس ابتدا این رونق را ناشی از تمرکز فعالان بر روی چند سهم خاص و معروف میدانست.
رحمانی بر این باور است: در بازار رقابتی، هر خریدار و فروشندهای باید قادر به عرضه و تقاضا و معامله هر میزان سهام باشد، اما در بورس ایران چنین امکانی وجود ندارد و در بسیاری از موارد عرضه سهام فاقد کشش قیمتی بوده که این موضوع زمینهساز افزایش قیمتها و شکلگیری حباب قیمتی میشود.
خبرگزاری فارس همچنین مینویسد: این اظهارات بالاترین مقام اجرایی بازار سرمایه کشور در حالی بیان میشود که متاسفانه بهرغم تلاشهای سازمان خصوصیسازی، روند عرضه سهام شرکتهای بورس و تازه وارد قابل قبول نبوده و مدیران این سازمان در حالی از یک سو به عرضه سهام در نیمه دوم سال اعتقاد دارند که مقاومت برخی مدیران میانی در عرضه سهام شرکتهای جدید مشکلات متقاضیان حضور در بازار سهام را دو چندان کرده است.
این جریان دو سویه و موثر در افزایش صفهای خرید سهام در حالی از مدتها قبل قابل مشاهده بود که سازمان خصوصیسازی باید با تغییر نگرش از یک طرف و فشار مضاعف بر مسوولان برای عرضه سهام جدید از طرف دیگر، اقداماتی سریع را انجام دهد تا از فرصتها و ظرفیتهای کنونی بورس نهایت استفاده به عمل آید.
جدای از خبرگزاری فارس، پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه «سنا» نیز در گفتوگو با مدیرعامل شرکت کارگزاری ورود سرمایههای جدید به بازار را تایید کرده و گفت: فرصتهای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف جامعه (مسکن، موبایل، ماشین و ...) در ماههای اخیر کاهش یافته که این امر باعث ورود سرمایههای جدید در بورس شده است.
هادی بیدختی تناسب عرضه و تقاضا و سهام شناور شرکتها را از دیگر عوامل مهم توسعه بازار سرمایه اعلام کرد و گفت: هم اکنون کشش بازار برای خرید سهام شرکتها وجود دارد در چنین شرایطی، شرکتها باید عرضههای کافی را انجام دهند تا سهامداران با قیمت متعادلتری سهام شرکتها را خریداری کنند.
وی با بیان اینکه سازمان خصوصیسازی میتوانست در عرضهها عملکرد بهتری داشته باشد، گفت : عرضهها باید به تناسب تقاضای بازار صورت گیرد تا با موفقیت انجام شود.
کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: درعرضههای عمومی(به خصوص برای شرکتهای کوچک) باید حداقل 20 درصد سهام آنها در عرضههای اولیه انجام شود تا نگرانیها از دستکاری قیمت این شرکتها از بین برود.
وی اضافه کرد : قبل از عرضههای عمده نیز باید بازاریابی لازم انجام شود تا مشتری برای خرید سهام شرکتها وجود داشته باشد.
اکبر زرگانینژاد ـ کارگزار دیگر بورس تهران هم ـ در گفتوگو با ایسنا در راستای رسیدن به بازار70 میلیارد دلاری تا یک ماه آینده عنوان کرد: تحقق این رقم بستگی دارد که حجم سهامی که در بازار پذیرفته میشود چه میزان باشد؟ اگر به همین نسبتی باشد که شرکتهای خوب و بزرگ مشمول اصل 44 یا شرکتهای نظیر آن وارد بورس شوند، بالاتر از این رقم هم دست یافتنی خواهد بود.
ارسال نظر