تمایل «خصوصیسازی» به قیمتگذاری سهام از سوی حسابداران رسمی
نظامالدین ملکآرایی افزود: براساس آییننامههای موجود، در واگذاری مراحل قیمتگذاری سهام شرکتهای دولتی به موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی هیچ منع قانونی وجود ندارد. وی ادامه داد: حضور موسسات حسابرسی در قیمتگذاری سهام شرکتهای دولتی موجب ایجاد رقابت و ارتقای کیفیت قیمتگذاری خواهد شد و اگر این کار به وسیله موسسات حسابرسی انجام گیرد امکان نظارت بر کار به وسیله جامعه حسابداران نیز وجود خواهد داشت.
ملکآرایی در پاسخ به این پرسش که مشکل اساسی برای قیمتگذاری سهام شرکتهای دولتی چیست؟ گفت: صورتهای مالی برخی از شرکتهای مشمول واگذاری کاملا قابل اتکا نیستند و به عنوان مثال شرکتهای دولتی که مشمول تجدید ارزیابی شدهاند، مازاد ناشی از تجدید ارزیابی را به اشتباه به حساب سرمایه انتقال دادهاند درنتیجه از یک سو مالیات کمتری به دولت پرداخت کردهاند و از سوی دیگر صورتهای مالی آنها نتایج عملیات و وضعیت مالی را به نحو مطلوب نشان نمیدهد.
همچنین استهلاک داراییهای ثابت این گونه شرکتها اغلب با نرخهای مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه شده که معمولا با واقعیتهای موجود تفاوت زیاد دارد.
دبیرکل جامعه حسابداران رسمی کشور در خصوص راهکار این مساله تصریح کرد: فارغ از اینکه قیمتگذاری سهام شرکتهای دولتی به وسیله سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی انجام گیرد، ابتدا باید صورتهای مالی این گونه شرکتها براساس استانداردهای پذیرفته شده حسابداری، تهیه شود تا مبنای صحیحی برای قیمتگذاری به دست آید.
ملکآرایی در پایان گفت: در قیمتگذاری سهام شرکتهای دولتی باید به نکات مختلفی توجه شود و با توجه به اینکه در قیمتگذاری سهام شرکتهایی که وارد بورس خواهند شد، عوامل درونی و بیرونی گوناگونی دخالت دارند (که در یک دور تسلسلی بر هم اثر متقابل میگذارند) باید این کار بادقت و با در نظرگرفتن کلیه جوانب و با استفاده از افراد متخصص در زمینههای گوناگون انجام گیرد.
ارسال نظر