با کسب بازدهی منفی ۲/۲ درصدی طی اردیبهشت ۹۱، این ماه به عنوان بدترین اردیبهشت بورس در ۵ سال گذشته شناخته شد؛ از دیدگاه فعالان بازار، فضای انتظار بین مذاکرات استانبول و بغداد از یک سو به همراه انتظار برای تعیین تکلیف بودجه و زمان‌بندی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها مهم‌ترین مسائل در ایجاد جو تردید‌آمیز تصمیم‌گیری در بازار سهام بودند. بر همین اساس، روزهای این ماه در جوی کم نوسان و کم‌رونق برای معامله‌گران سپری شد تا با افت ۲/۲ درصدی شاخص، بازدهی دو ماهه امسال تنها به ۹/۲ درصد بالغ شود که البته همین اندک بازدهی نیز مرهون عملکرد نسبتا مثبت بازار در نخستین ماه سال است. این در حالی است که در صورت رفع نگرانی‌ها، مجموع عملکرد شرکت‌ها شرایط مناسبی از سرمایه‌گذاری را برای معامله‌گران ترسیم می‌کند که نمونه آن در بازار مثبت اولین روز خرداد ماه قابل رصد بود. بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته پس از مدت‌ها شاهد یک روز خوب بود و شاخص با محوریت گروه بانکی توانست با رشد ۱۷۸واحدی معادل هفت دهم درصد افزایش را در یک روز تجربه کند که در یک ماه گذشته بی‌سابقه بوده است. از دیدگاه کارشناسان، بورس به سنت قدیمی خود پیش از رخداد یک واقعه مهم حداکثر واکنش خود را نشان داده و هم‌اکنون در حال اصلاح «واکنش بیش از اندازه» خود قرار گرفته است. کارنامه دومین ماه سال منتشر شد

ثبت بازدهی منفی ۲/۲ درصدی برای بورس تهران

صبر و انتظار معامله‌گران برای مسائلی همچون سرانجام مذاکرات هسته‌ای، تعیین تکلیف بودجه، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و عوامل دیگر افت دماسنج بورس را رقم زد

گروه بورس- اعظم شریفی: با پایان یافتن اردیبهشت ۹۱، این ماه به عنوان بدترین اردیبهشت بورس در ۵ سال گذشته شناخته شد. بررسی‌های دنیای اقتصاد نشان می‌دهد که بورس در اردیبهشت امسال نسبت به ۵ سال گذشته (از سال ۸۶ تاکنون) با کمترین میزان بازدهی مواجه شده است.

این بررسی حاکی از آن است که مجموع ابهامات بدون پاسخ پیش‌روی فعالان بازار موجب شد بورس تهران ماه گذشته را با افت ۲/۲ درصدی شاخص به پایان برساند تا بازدهی امسال تنها به ۹/۲ درصد بالغ شود که البته همین میزان اندک بازدهی مرهون عملکرد نسبتا مثبت بازار در نخستین ماه سال است. اما بازدهی منفی ۲/۲ درصدی اردیبهشت‌ماه امسال در شرایطی رقم خورد که بورس تهران در مدت مشابه سال قبل تنها افت ۲/۱ درصدی را تجربه کرده بود. بدان معنی که از نظر سنتی نیز این افت اردیبهشتی امسال بورس بیش از سال‌های گذشته است.

بررسی یک متغیر مهم دیگر

افزون بر این، طی ماه گذشته مجموع ارزش معاملات بورس به ۱۴۰۰ میلیارد تومان بالغ شد که در ۳۵۰ هزار دفعه دادوستد شد، این در حالی است که در ۲۱ روز کاری ارزش معاملات و تعداد خریداران ۱۱۴ هزار نفری اردیبهشت ماه در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۲۴ و ۳ درصد افزایش نشان می‌دهند.

به اعتقاد کارشناسان، فضای تردید‌آمیز تصمیم‌گیری در حالی در معاملات ماه گذشته نمایان بود که روزهای این ماه در جوی کم نوسان و کم‌رونق برای معامله‌گران سپری شد تا جایی که طی ۱۵ روز از این ماه نوسان روزانه مثبت و منفی شاخص کمتر از ۵۰ واحد بود و قیمت‌ها بدون نوسان زیاد در نهایت افت ۲/۲ درصدی را برای شاخص رقم زدند.از دیدگاه فعالان بازار، ادامه بحث‌های سیاسی و مذاکرات با گروه ۱+۵ از یک سو به همراه انتظار برای تعیین تکلیف بودجه و زمان‌بندی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها مهم‌ترین مسائل پیش روی بازار بود که مانع از تصمیم‌گیری درخصوص گروه‌های پیشرو بازار شده است.به این ترتیب رشد ۳۸۴ واحدی ۲۷ فروردین ماه و افت ۱۵۸ واحدی ۱۵ فروردین بیشترین و کمترین افت و خیز شاخص طی سال جاری بوده‌اند. این در حالی است که طی ماه گذشته بیشترین رشد شاخص به میزان ۵۷ واحد مربوط به روز ۲۵ اردیبهشت و بیشترین افت نیز به میزان ۱۲۸ واحد مربوط به روز بیست‌و‌سوم بوده است.

حمل‌ونقل صنعت برتر ماه شد!

نکته جالب توجه در معاملات اردیبهشت‌ماه مربوط به صدرنشینی گروه حمل‌ونقل در این مدت بود. گروه حمل‌ونقل با ۵ شرکت خود طی ماه گذشته بازدهی ۳۵ درصد را شاهد بودند که بیشترین بازدهی در این میان به سهامداران کشتیرانی رسیده است. بعد از این گروه نیز گروه‌های وسایل ارتباطی با ۸ درصد و سیمان با ۷ درصد در رده‌های دوم و سوم قرار گرفتند. این در شرایطی است که گروه شیمیایی که از پربیننده‌ترین گروه‌های امسال بود طی ماه گذشته تنها بازدهی اندک ۶/۰درصدی را به خود اختصاص داد.در همین حال گروه قندی با افت ۱۶ درصدی، کانی‌های فلزی با افت ۱۱ درصدی و لیزینگ‌ها با بازدهی منفی ۱۰ درصد بیشترین کاهش را در میان صنایع بورسی طی اردیبهشت ماه تجربه کرده‌اند.اما با جهش گروه حمل‌ونقل طی ماه گذشته ترکیب صنایع برتر امسال نیز تغییر کرد، به طوری که صنعت حمل‌ونقل با بازدهی ۵۲ درصدی بیشترین بازدهی را برای سهامداران خود از ابتدای سال جاری تاکنون داشت. پس از گروه حمل‌ونقل، گروه شیمیایی با ۱۵ درصد، دستگاه‌های برقی با ۱۳ درصد، سیمان ۱۱ درصد و وسایل ارتباطی ۸ درصد بازدهی رده‌های بعدی را به خود اختصاص دادند. ولی بررسی آمار دو ماهه گویای آن است که گروه قندی، کاشی و سرامیک و خودرو به ترتیب افت ۲۳ درصد، ۱۳ و ۸ درصدی را طی ماه گذشته به ثبت رساندند.

شرکت‌های برتر امسال را بشناسید

در همین حال، جهش قیمتی کشتیرانی این سهم را با بازدهی ۶۴ درصدی صدرنشین امسال کرده است. «فایرا»، «شیراز»، لامیران و آبگینه با بازدهی ۵۸، ۵۵ و ۵۰ درصدی در رده‌های بعدی قرار گرفتند. ازسوی دیگر، در اردیبهشت‌ماه شرکت آبگینه ۵۸ درصد، لامیران ۵۷ درصد، شیمیایی فارس ۴۶ درصد، کشتیرانی ۴۵ درصد و پست بانک ۳۲ درصد بازدهی مثبت داشتند. در مقابل شرکت‌های گروه قندی با صدرنشینی شکر شاهرود با افت ۵۲ درصدی، قند پیرانشهر با افت ۳۸ درصدی، قند شیرین با کاهش ۳۷ درصدی و قند لرستان با افت ۳۴ درصدی بیشترین بازدهی منفی امسال را تجربه کردند. این در حالی است که طی ماه گذشته شکر با نوسان منفی ۴۱ درصدی همچنان رکورددار بود. همچنین صنعتی سپاهان نیز افت ۳۰ درصدی و قند تربت جام و لرستان هم افت ۲۹ درصدی را در دومین ماه سال۹۱ تجربه کردند.

فرابورس در اردیبهشت

این گزارش حاکی از آن است که ارزش بازار فرابورس در پایان اردیبهشت‌ماه ۳۲ هزار میلیارد تومان بود که حدود ۲۵ درصد از ارزش بورس تهران است. طی ۲۱ روز کاری ماه گذشته تعداد خریداران فرابورس با رشد ۲۶ درصدی به ۲۹ هزار نفر رسید که در ۱۶۲ هزار دفعه به خرید و فروش سهام پرداختند. این در حالی است که ارزش معاملات ماه گذشته فرابورس از ۲۸۲ میلیارد تومان فروردین ماه به ۲۵۷ میلیارد تومان در پایان اردیبهشت‌ماه کاهش داشت.از سوی دیگر تک‌سهم حمل‌ونقلی فرابورس یعنی توکاریل با ۴۶ درصد بازدهی بیشترین بازدهی مثبت ماه گذشته را کسب کرد. همچنین در این ماه سیمان سبزوار ۱۹ درصد، افرانت ۱۸ درصد، صبانور ۱۵درصد و پتروشیمی امیرکبیر ۱۴ درصد بازدهی کسب کردند. حال آنکه در بازدهی سالانه، پتروشیمی امیرکبیر با ۵۶ درصد پیشتاز است و توکاریل، کنور، ذوب‌آهن و سیمان سبزوار با بازدهی ۴۶، ۲۷، ۲۶ و ۱۹ درصدی رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.