انتشار اوراق خزانه اسلامی تصویب شد

سنا- رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی در همایش تبیین جایگاه فراکسیون بازار سرمایه در مجلس نهم از موافقت کمیسیون تلفیق برای انتشار اوراق خزانه اسلامی در بودجه سال ۹۱ دولت خبر داد. حجت‌السلام والمسلمین دکتر غلامرضا مصباحی‌مقدم گفت: پیشنهاد جدیدی روز یکشنبه در متن لایحه دولت مبنی بر استفاده از اوراق خزانه اسلامی مطرح شد که پیش از این در شورای فقهی بانک مرکزی مشروعیت آن مورد بررسی قرار گرفته بود. این اوراق از نظر شرعی تفاوت جدی با اوراق متعارف دارد و فقها هم نظر مساعدی نسبت به انتشار اوراق خزانه اسلامی دارند که در نهایت این اوراق به تصویب رسید.

وی با بیان اینکه این اوراق ناشی از بدهی دولت به پیمانکاران و بخش‌های دیگر است، خاطرنشان کرد: با انتشار اوراق خزانه اسلامی دولت از محل فروش آن خواهد توانست بدهی پیمانکاران را بدهد که موضوع خوبی است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: برای نخستین بار این اوراق سیاست‌های انقباضی ایجاد خواهد کرد، زیرا برخلاف اوراق مشارکت هدف آن ایجاد انبساط نیست و خواهد توانست بدهی واقعی را تبدیل کند.به گفته دکتر مصباحی‌مقدم اوراق متعارف موجب ایجاد بدهی جدید می‌شود اما اوراق خزانه اسلامی در تنزیل بدهی‌ها با مدت یک تا سه ساله و فروش کمتر از قیمت اسمی کاربرد دارد.

وی تشکیل فراکسیون بازار سرمایه در مجلس نهم را با حضور فعالان بازار سرمایه به فال نیک گرفت و گفت: اگر این کار در کمیسیون اقتصادی با همت چند نفر انجام می‌شد الان از طریق یک فراکسیون می‌تواند انجام شود.

«کانون‌ها» حلقه اتصال بازار سرمایه و فراکسیون بازار مالی

دکتر محمدرضا پور‌ابراهیمی نیز با بیان اینکه بسیاری از تبعات تصمیمات اقتصادی در بازار سرمایه نمایان می‌شود، پیشنهاد تشکیل فراکسیون بازار مالی به جای فراکسیون بازار سرمایه در کمیسیون اقتصادی مجلس را داد و گفت: با تشکیل این فراکسیون می‌توان نگاه فراگیرتر و رویکردی تخصصی‌تر به مسائل اقتصادی داشت.

وی ادامه داد: در همین راستا، کانون‌ها می‌توانند با تشکیل کار گروهی ویژه با عنوان «اتاق فکر»، دغدغه‌ها و مشکلات فعالان بازار سرمایه را به فراکسیون بازار مالی منتقل کنند تا این موارد در کمیسیون‌های تخصصی مجلس بررسی شود.

عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار خواستار برگزاری نشست‌های فصلی با حضور اعضای فراکسیون بازار مالی شد و گفت: ارائه عملکرد حوزه‌های تخصصی و برنامه‌های آتی از مهم‌ترین اهداف این نشست‌ها خواهد بود تا بتوان حرکت جدیدی را در این حوزه آغاز کرد.

وی با بیان اینکه امروز جایگاه تخصصی حوزه بازار سرمایه بر کسی پوشیده نیست، گفت: با تصویب قانون بازار سرمایه در سال ۸۴، اتفاقات فراوانی در ساختار بازار سرمایه ایجاد شد، به طوری که تغییرات زیادی در این بازار به وجود آمد تا سهم بازار سرمایه در اقتصادی ملی افزایش یابد.

دکتر پور‌ابراهیمی با بیان اینکه مقام معظم رهبری چهار سال است، محور فعالیت‌های هر سال را با رویکرد مسائل اقتصادی نامگذاری می‌کند، گفت: مجلس به عنوان کانون قانونگذاری، تصمیم گیری و نظارت بر فعالیت‌های اجرایی کشور می‌تواند با کاهش هزینه و زمان اجرای طرح‌ها و برنامه‌ها، نقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصاد ایران ایفا کند.

نماینده همه هستیم

همچنین نماینده مردم بوکان در جریان برگزاری این همایش با بیان اینکه مجلس جای معتمدین است نه متخصصین اظهار کرد: گاهی باید بحث‌های زیادی در کمیسیون‌های مختلف انجام شود تا مثلا فرق بین درآمد با سود روشن شود.

به گفته محمدقسیم عثمانی، این موضوع هزینه‌های زیادی برای کشور ایجاد کرده است. به عنوان مثال درصد کمی از نمایندگان مجلس متوجه آثار فروش اوراق مشارکت هستند، در حالی که دولت پیش‌بینی کرده تا ۵۷ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت بفروشد که این موضوع اثر زیادی در بازار سرمایه و تولیدات و اقتصاد کشور دارد.

وی با اشاره به اینکه انتقال آثار چنین مواردی برای معتمدین مجلس سخت است، خاطرنشان کرد: واقعیت این است که نمایندگان مجلس، نماینده سهامداران و کارگزاران نبوده بلکه مردم‌محورند. مردم هم که سهامدار نیستند و بیشتر در فکر اشتغال و حل مسائل خود هستند، بنابراین به نظر می‌رسد شاید در درجه اول برخی انتظارات زیادی از فراکسیون بازار سرمایه در مجلس نهم داشته باشند ولی واقعیت این است که آرام‌آرام به حالت عادی بازخواهد گشت.

عثمانی افزود: رییس‌ سازمان بورس و اوراق بهادار برای تصویب قانون توسعه ابزارهای مالی در مجلس زجرهای زیادی کشید اما در جریان جلسه هفته گذشته کمیسیون تلفیق مجلس، دولت در بودجه ۹۱ ابزارهای جدیدی را خلق کرد و از راه‌اندازی اوراق اسناد خزانه به ارزش ۷ هزار میلیارد تومان خبر داد که اصلا چنین موضوعی در گذشته مطرح نبود.

وی با طرح این سوال که فراکسیون بازار سرمایه با چنین مواردی در مجلس چه کاری می‌تواند انجام دهد، ادامه داد: اگر در مجلس خیلی درباره بازار سرمایه حرف بزنیم می‌گویند حتما خودش سهامدار بوده و نفعی دارد. به همین دلیل به شخصه از زمانی که نماینده مجلس شدم حتی یک سهم هم معامله نکردم تا نگویند منافعش از آنجا تامین می‌شود. باید در چنین فضایی برای راه‌اندازی فراکسیون بازار سرمایه در مجلس نهم هوشیارانه و عام‌تر عمل کنیم تا آسیب‌های خاصی را متوجه این موضوع نکنیم، زیرا هر کدام از ما نمایندگان، در حوزه انتخابیه خود دارای رقبایی هستیم که می‌گویند حتما نفعی در بحث بازار سرمایه داریم.

نماینده مردم بوکان در مجلس هشتم و نهم خاطرنشان کرد: با این همه می‌توان برای فراکسیون بازار سرمایه دو نقش اساسی در نظر گرفت. اول جلب نظر معتمدین به آرای متخصصین از طریق لابی‌گری و دوم ارائه اسناد علمی در مورد مسائل و مباحث اقتصادی.

وی با بیان اینکه متاسفانه بیشتر نمایندگان مجلس در گذشته کارمند دولت بوده‌اند و برخی مسائل و قوانین مهم را نمی‌دانند، گفت: به‌طور مثال قانون اوراق مشارکت جای اشکال دارد و باید در اصلاح آن دقت کرده و بدانیم این اوراق کجا و چطور به کار می‌آید. از آن طرف باید ۶۰ هزار میلیارد تومان هزینه دولت را بدهیم که از طریق فروش دلار به مردم و سایر راهکارها تامین می‌شود. در حالی که پولی که دولت از مردم قرض می‌کند، می‌تواند در خدمت تولید باشد اما چون سیاستگذاری واحدی دیده نمی‌شود اولویت‌ها مشخص نیست. به گفته این نماینده مجلس، تا بهمن سال گذشته کمتر از ۵ درصد اوراق مشارکت به فروش رفته بود اما با افزایش نرخ اوراق مشارکت به ۲۰ درصد، طی ۴۵ روز بیش از ۹۵ درصد از اوراق مشارکت به فروش رسید. پس بازار سرمایه آن اهمیتی که برخی به آن معتقدند را ندارد.