در گفتوگو با یک صراف ایرانی مقیم استرالیا مطرح شد
چند توصیه به سرمایهگذاران در بورس تهران
گروه بورس- علیرضا باغانی: بورس تهران روزانه شاهد اظهارنظرهای متفاوت فعالان اقتصادی است که در این مملکت زندگی میکنند و دغدغه رشد، توسعه و رونق روزافزون بازار سرمایه را دارند. حال آنکه در این بین افرادی هستند که سالها پیش در بازار سرمایه فعال بودهاند و هماکنون در حرفه دیگری مشغول به کارند.
از این رو اظهارنظر این گونه افراد که هم تجربه حضور در بورس را دارند و هماکنون نیز نظارهگر بازارند میتواند جالب، خواندنی و شنیدنی باشد.
در گفتوگو با مجید اصلی طرقبه فعال سابق بازار سرمایه ایران که هماکنون در ملبورن استرالیا صرافی دارد، به بررسی وضعیت کنونی بازار پرداختهایم.
او در این گفتوگو ضمن اشاره به پیشرفتهای قابل اعتنای رخ داده در بازار سرمایه ایران از اهمیت سرمایهگذاری در بورس در میان مردم استرالیا سخن میگوید.
جالب اینجاست که این فعال اقتصادی، بورس تهران را به لحاظ امکان دریافت بازدهیهای بالای یک درصد، یکی از پربازدهترین بازارهای سرمایه جهان معرفی کرده و در عین حال سرمایهگذاران ایرانی را به سرمایهگذاری در صندوقهای مشترک سرمایهگذاری توصیه میکند.
گفتوگو با مجید اصلی را در ادامه بخوانید:
به عنوان فعال سابق بازار سرمایه و فردی که هماکنون در صنعت صرافی فعال هستید، چه نگاهی به بازار سرمایه ایران دارید؟ به تعبیری واضحتر بورس بازار امن تری برای سرمایهگذاری است یا بازار پول و فعالیتی مثل صرافی؟
برای کسانی که مدت نسبتا طولانی در بازار سرمایه ایران فعالیت حرفهای داشتهاند، جدا شدن از این بازار سخت و غیرممکن به نظر میرسد. به نظر میرسد بورس اوراق بهادار تهران همچنان در ادامه سیر تکاملی و مسیر تحول رو به رشد خود در حال ادامه مسیر است.
بازارهای مالی در ایران نسبت به بقیه دنیا نسبتا جوان و رو به تکامل هستند. تغییرات پیوسته و هیجانهای کاذب جزئی از بازارهای مالی جوان است. شاید در پاسخ به سوال شما بهترین پاسخ این باشد که بازار پول یکی از بهترین مکملها برای کسانی است که میخواهند در بازار مالی ایران فعال باشند. از نظر من بازار سرمایه همچنان پایه و مبدا اصلی فعالیت سرمایهگذاران و محرک اساسی اقتصاد ایران است، اما در این میان به عنوان یک سرمایهگذار جزء معتقدم که شناخت بازار پول و آشنایی بیشتر با آن میتواند مکمل موفقیتها در بازار سرمایه باشد.
وقتی طلا از سکه میافتد
آقای اصلی، در کشورهای خارجی، به ویژه استرالیا چه نگاهی نسبت به بورس وجود دارد و اساسا اولویت با کدام بازار است؟
سرمایهگذاری در استرالیا عمدتا بر بازار سرمایه متمرکز است. تقریبا همه شهروندان این کشور به نوعی درگیر بازار سرمایه هستند یا از طریق سرمایهگذاری مستقیم و یا از طریق صندوقهای سرمایهگذاری یا شرکتهای سرمایهگذاری و بازنشستگی فعال در بورس اوراق بهادار استرالیا در بورس این کشور حضور دارند.
به عبارت دیگر سرمایهگذاری در بورس یکی از اولویتهای اصلی تمامی شهروندان محسوب میشود، اما در کنار آن بازار پول نیز مورد توجه بخش قابل توجهی از سرمایهگذاران است. البته بانکها عمدهترین محل جذب منابع مالی سرمایهگذاران در بازار پول هستند و فعالیتهای واسطهای همچون خرید و فروش ارز یا حتی خرید و فروش طلا رواج و رونق چندانی ندارد.
مردم استرالیا چه دیدگاهی درباره سرمایهگذاری دارند و آیا مثل ایرانیها داراییهای سنتی و فیزیکی برایشان جذاب است؟
همان طور که قبلا گفتم، سرمایهگذاری در بورس و بازارهای مالی بخش ثابت و همیشگی سرمایهگذاریهای خرد مردم محسوب میشود. اما همچون کشور خودمان سرمایهگذاری در بخش املاک و ساختمان نیز توسط گروهی از مهاجران آسیایی و شرقی نسبتا رواج دارد. البته سایر داراییهای فیزیکی همچون طلا خیلی مورد استقبال مردم نیست و با وجود حجم بالای تولید و ذخیره طلا در اقتصاد استرالیا مردم این کشور تمایل و علاقه زیادی به خرید و فروش طلا و نگهداری آن ندارند.
بورسی ۶ برابر ایران
تفاوتهای بازار سرمایه استرالیا با ایران چیست، صنایع برتر و شرکتهای برتر و... .
مهمترین تفاوت بازار سرمایه استرالیا با ایران، ارتباط نزدیک و در هم تنیده آن با اقتصاد بینالمللی است. در بورس اصلی استرالیا سهام بیش از ۲۳۰۰ شرکت معامله میشوند که در مقایسه با تعداد شرکتهای قابل معامله در بورس ایران قابل توجه محسوب میشوند. اما علاوه بر این ۲۳۰۰ شرکت، به دلیل ارتباط گسترده بورس استرالیا با بورسهای بینالمللی سهام اکثر شرکتهای بزرگ و مهم دنیا از کشورهای مختلف اروپایی، شرق آسیا و آمریکای شمالی نیز به صورت آنلاین دادوستد میشود.
همچنین صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس، انواع آپشن و فیوچر و دیگر ابزارهای نوین سرمایهگذاری بخش مهمی از بازار بزرگ سرمایه این کشور را تشکیل میدهند.
به بورس تهران وفادار باشید
آیا شایعات در بازار استرالیا اثرگذار است؟
در مدت نسبتا اندکی که در بازار سرمایه استرالیا به تحقیق و مطالعه مشغول بودهام، اثر چندانی از تاثیر شایعات و اخبار روانی در روند قیمت سهمها مشاهده نکردهام. به نظر میرسد همچون همه بازارهای مالی معتبر، اخبار و اطلاعات صحیح و رسمی و قدرت تحلیل و پیش بینی منطقی بر اساس وضعیت آینده اقتصاد هر گروه یا شرکت مهمترین عامل در تعیین مسیر قیمتی سهمها باشد و شایعات و خبرهای غیررسمی نقش و اثر قابل توجهی ندارند.
آیا شما به عنوان فعال بازار سرمایه حاضر هستید که دوباره به این بازار برای سرمایهگذاری برگردید و آیا بهرغم عدم حضور در ایران هنوز سهامی در بازار دارید؟
به عنوان یک ایرانی و کسی که سرمایه اندک خود را از بازار سرمایه ایران کسب کردهام، همچنان علاقهمند و وفادار به بورس اوراق بهادار ایران ماندهام. ماهیت نوسانات قیمتی در بورس و نوع فراز و فرود قیمتها در بورس ایران به نوعی است که با حالات روحی و روانی ما ایرانیها سازگار شده است. بر این اساس با وجود دوری فیزیکی از بازار ایران و سرمایه داخل کشور سعی میکنم خود را همچنان به روز و مطلع از روند کلی حرکت بازار سرمایه ایران نگه دارم.
به بازدهیهای نجومی فکر نکنید، هرگز در بورس استرالیا آیا از بازدهیهای بالایی که در بورس ایران اتفاق میافتد، خبری هست؟
اگر به صورت تک سهم یا یک گروه پیشرو نگاه کنیم به دلیل عدم محدودیت در دامنه نوسان روزانه، امکان کسب بازدهیهای بالا یا شناسایی زیانهای سنگین در بورسهای آزاد بسیار بیشتر است. اما اگر نگاهی کلی به مجموعه بازدهی بورس در استرالیا در مقایسه با ایران داشته باشیم، میزان بازدهی بورس ایران در یک روند ۱۰ ساله یا حتی ۵ ساله در مقایسه با بورس استرالیا یا حتی سایر بورسهای معتبر دنیا قابل توجه و غیر قابل قیاس بوده است. بازدهی اصلی بورس استرالیا عمدتا بر پایه چند شرکت بزرگ معدنی و فلزی و بانکی استوار است. جالب اینجاست که این شرکتهای بزرگ و مهم تقریبا در سبد سرمایهگذاری همه شرکتهای سرمایهگذاری و صندوقها و سهامداران خرد حضور دارند و در آمار و اطلاعات اقتصادی روزانه که در اخبار رسمی کشور اعلام میشود، قیمت سهام این شرکتها به صورت ویژه و پر رنگ تر اعلام میشود. معادن عظیم طلا، ذغال سنگ و اورانیوم در استرالیا اوضاع شرکتهای استخراجکننده معادن در این کشور را سکه کرده و همین شرکتها بخش اصلی بار رشد شاخصهای بورسی را به دوش میکشند. اما مجموع بازدهی بورس استرالیا در ده سال گذشته به طور متوسط کمتر از ۱۰ درصد در سال بوده است. از این رو با توجه به بازدهی قابل توجه بورس تهران، این بازار را یکی از بهترین بازارها برای سرمایهگذاری میدانم، ضمن اینکه ضریب اطمینان سرمایهگذاری در بورس تهران هم طی سالهای گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
اگر یک میلیون تومان پول داشتم...
برای توصیهای راهگشا به سرمایهگذاران بازار سهام بفرمایید که اگر مثلا یک سکه یا یک میلیون تومان پول داشتید چه کار میکردید تا این میزان سرمایه اندک شما را ثروتمند کند، از طریق کدام بازارها؟
بازار سرمایه ایران با وجود شرایط سال گذشته همچنان در یک روند رو به رشد و مثبت بلندمدت ارزیابی میشود. رشد و بازدهی نسبتا خوب صندوقهای سرمایهگذاری در بورس ایران میتواند نویددهنده یک بازار کارآتر و رو به جلو در آینده نزدیک و دور را نوید دهد. برای سرمایهگذاران جزء قطعا هیچ گزینهای بهتر و مطمئنتر از صندوقهای سرمایهگذاری نخواهد بود. خوشبختانه بازدهی قابل توجه صندوقها و رقابت مثبت میان مدیران صندوقها برای کسب بازدهی بیشتر، نقطه قابل اتکا و قابل اعتمادی برای سرمایهگذاران ایجاد کرده تا فارغ از هیجانهای کاذب اطراف بورس به کسب سود بپردازند. ظرفیت بازار سرمایه ایران با طراحی ابزارهای جدید میتواند بخش متنوعی از سلیقهها و نیازهای سرمایهگذاران را پوشش دهد. به عنوان مثال راهاندازی بورس آتی یا بورس کالا در کنار صندوقهای سرمایهگذاری در جذب و هدایت موثر سرمایههای پراکنده نقش مهمی داشته است. با این حال ادامه گسترش ابزارهای جدید میتواند همچنان در جذب سرمایههای جدید یا جلوگیری از خروج سرمایهها از بازار موثر باشد. نوسانهای ارزی و طلا در سال گذشته بخش زیادی از نقدینگی را به سمت این دو بازار سوق داده است و این در حالی است که راهاندازی بازار ارز صادراتی در بورس یا رونق بیشتر بازار آتی سکه و طلا عامل مهمی در جذب نقدینگی در مسیر صحیح همراه با کسب سود مطمئن و منطقی برای سرمایهگذاران و از همه مهمتر شفافیت بازار و قیمتها خواهد بود. ضمن اینکه حمایت همهجانبه از بخش تولید در سالی که به همین عنوان نامگذاری شده است، میتواند در رونق بیشتر بورس در سال جدید نقش اساسی ایفا نماید. بر این اساس، شخصا اگر در ایران بودم و یک میلیون تومان پول نقد داشتم به عنوان فردی که شرایط کشوری مثل استرالیا را از نزدیک دیده است، به طور حتم بورس تهران را انتخاب میکردم و بدون شک خود را از شانس بازدهیهای بالای یک درصد و حتی در برخی موارد دو رقمی بورس محروم نمیکردم، حال چه از طریق صندوقهای سرمایهگذاری و چه از طریق سرمایهگذاری مستقیم در بورس.
ارسال نظر