سایه تورم بر بازار سرمایه

گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته در حالی توانست همچنان با رشد شاخص به میزان ۱/۴۵درصد مواجه شود که‌این بازدهی در مقابل بازارهای موازی عملا شانسی برای جلب توجه سرمایه‌گذاران ندارد. در هفته گذشته، قیمت سکه توانست در غیاب نرخ‌گذاری در بازار ارز به بازدهی ۱۸درصدی برسد که‌این بازدهی هفتگی، شگفتی و نگرانی سرمایه‌گذاران را ایجاد کرده است. از دیدگاه سرمایه‌گذاران، رشد حدود ۱۰۰ درصدی قیمت سکه طلا از ابتدای سال جاری به بیش از هفتصد و هشتاد هزار تومان در روز پنج شنبه و همچنین عبور نرخ بازار دلار از ۱۸هزار ریال، بیش از آنکه به تحولات تخصصی این بازارها نظیر رشد قیمت جهانی وابسته باشد، از کاهش شدید ارزش پول ملی ناشی می‌شود. از این دیدگاه بازارهای مالی با تبعات «ابرتورمی» ‌مواجه هستند. هر چند ابرتورم براساس تعریف‌های موجود نیازمند یکصد درصد رشد قیمتی در یک سال یا ۲۵درصد در هر فصل است و با این شرایط، هنوز برای تشخیص آن زود است اما با توجه به پایداری نرخ تبدیل ارز به ریال و رشد ارزش دارایی‌های سریع‌المعامله نظیر طلا می‌توان انتظار افزایش قابل ملاحظه‌ تورم در کشور را داشت. در این میان، سخنان رییس اتاق بازرگانی ایران و چین مبنی بر اینکه تورم دی‌ماه با وجود نوسانات نرخ ارز به ۴۰ درصد رسیده است، از اهمیت برخوردار است.

در همین حال، مواجهه بازار با مسایل سیاسی نیز با شرایط خاصی همراه است. در این میان، تصمیم‌گیری در مورد تحریم نفتی به جلسه وزرای خارجه اروپا در هفته جاری منتقل شده است. هر چند تمامی‌این تحریم‌ها فاقد اثر فوری بوده و تاثیرگذاری واقعی آنها بسیار کند و قابل خنثی سازی است اما در کوتاه مدت می‌تواند به لحاظ روانی بر روند بازار موثر باشد.

در صحنه اقتصادی، بورس اوراق بهادار هفته گذشته را در ابهام ناشی از تایید یا عدم تایید سود بانکی توسط رییس جمهوری پشت سر گذاشت. هر چند با گذشت نزدیک یک هفته از بازگشت رییس جمهوری به کشور و عدم اظهارنظر در مورد این طرح، افزایش نرخ سود بانکی با ابهام جدی روبه‌رو شده است اما شایعات در مورد این امر، هفته گذشته به کرات بازار سهام و به ویژه گروه بانکی را متاثر کرد.در همین حال، با افزایش ارزش ارزهای خارجی، شرکت‌های دارای صادرات یا شرکت‌هایی که قیمت‌گذاری محصولات آنها براساس بازارهای جهانی صورت می‌گیرد نیز با وضعیت جذابی روبه‌رو شده‌اند.

این امر سبب شده است تا در گروه فلزی و پتروشیمی، ‌نمادهایی با اقبال معامله‌گران مواجه شوند که طی هفته گذشته در بورس کالا ‌با قیمت‌های قابل ملاحظه‌ای در نرخ‌گذاری محصولات مواجه شدند. در این بازار، محصولات پتروشیمی‌شیراز شامل آمونیاک مایع ۵هزار و ۵۸۲ریال و اسیدنیتریک ۲هزار و ۷۸۶ریال و اوره صنعتی ۴هزار و ۵۸۹ریال در هر کیلو به فروش رسیدند. متانول شرکت‌های زاگرس ۴هزار و ۲۷ریال و فناوران ۳هزار و ۴۲۳ریال قیمت خورده است. در مورد پتروشیمی‌مارون هم پلی اتیلن سنگین ایکس ۵ هر کیلو ۱۶هزار و ۴۴۹ریال، پلی پروپیلن ایکس سه ۱۷هزار و ۲۳۰ریال و دی و مونو اتیلن گلایکول نیز به ترتیب ۹هزار و ۴۴۹ ریال و ۱۲هزار و ۹۳۱ریال قیمت خورده‌اند.

در بازار جهانی نیز فلزات رنگین شرایط مناسبی را تجربه کرده اند. به گونه‌ای که بهای مس در بازار لندن به حداکثر قیمت خود در چهار ماه اخیر رسید، زیرا آمارهای اقتصادی آمریکا بهتر از آنچه انتظار می‌رفت، گزارش شد و از سوی دیگر احتمال می‌رود که چین اقدام به کاهش نرخ بهره کند. بهای مس در بورس فلزات لندن به سطح ۸۳۰۰ دلار در هر تن رسیده است. بهای آلومینیوم، روی و سرب هم به ترتیب به ۲هزار و ۱۸۱ دلار، ۲هزار و ۱۱ دلار و ۲هزار و ۱۳۱دلار رسیده است. بهای بیلت فولاد نیز در بورس فلزات لندن ۵۱۱دلار در هر تن رقم خورده است. تداوم تقویت بهای محصولات خام در بازارهای جهانی موجب افزایش درآمد شرکت‌های وابسته خواهد شد.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه با اقبال نسبی معامله گران به گروه بانکی همراه شد. انتشار شایعاتی در مورد احتمال ابلاغ مصوبه شورای پول و اعتبار توسط رییس جمهوری موجب شد تا نمادهای این گروه با رشد قیمتی همراه شوند که ‌این امر در نهایت موجب شد تا شاخص بتواند به مدد افزایش قیمتی نمادهای عمده‌ای نظیر بانک پاسارگاد و ملت به رشد ۱۱۸ واحدی دست یابد. سرمایه‌گذاری غدیر شرکت دیگری بود که در رشد شاخص در روز چهارشنبه موثر بود.

سرمایه‌گذاری غدیر همزمان با اعلام تصمیم مجمع عمومی ‌پتروشیمی ‌پردیس در مورد تقسیم سود ۵هزار و ۶۰۰ریالی با رشد قابل ملاحظه قیمتی همراه شد. تقسیم سود فوق‌العاده «شپدیس» علاوه بر اینکه نماد در آستانه عرضه نفت و گاز پارسیان را با سود فوق‌العاده‌ای مواجه ساخته است، برای «وغدیر» نیز فرصت یک تعدیل سود را فراهم آورده است.

همچنین معامله گران با خبر تغییر در تامین اجتماعی به عنوان بزرگ‌ترین سهامدار بازار سرمایه مواجه شده‌اند تا از این پس، مدیرعامل صندوق بیمه تامین اجتماعی و روستاییان و عشایر سرپرست تامین اجتماعی شود. سید مجید موسویان که در دوره مدیریت خود در صندوق بیمه تامین اجتماعی و روستاییان و عشایر عملکرد قابل قبول و فعالی داشت با حفظ سمت به عنوان سرپرست سازمان تامین اجتماعی منصوب شد.

با تغییر سرپرست تامین اجتماعی انتظار می‌رود این غول بازار سرمایه تحرک بیشتری را از خود نشان دهد.

در گروه معدنی، ایمیدرو با انتشار اطلاعیه‌ای به سخنان مدیرعامل غدیر در مورد معدن گهرزمین پاسخ داده است. ایمیدرو در واکنش به اظهارات مدیرعامل سرمایه گذاری غدیر که مدعی خریداری ۲۲درصد سهام معدن گهرزمین است، اعلام کرد: این معدن با ذخیره بالغ بر ۶۰۰ میلیون تن سنگ آهن جزء انفال می‌باشد و قابل‌فروش نیست، بنابراین ادعای مالکیت ۲۲ درصد سهام معدن مسموع نیست.

در گروه خودرویی، شرکت ایران ‌خودرو پیش‌بینی درآمد هر سهم برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفندماه ۹۰ را مبلغ ۳۶۴ ریال پس از کسر مالیات اعلام کرد؛ «خودرو» توانسته است در ۹ ماهه امسال ۷۸ درصد این میزان را پوشش دهد.

در این گروه، سایپا دیزل نیز گزارش عملکرد ۹ ماهه سال جاری خود را با زیان ۲۷۸ ریالی منتشر کرد، این امر در حالی صورت می گیرد که سایپا دیزل برای سال مالی جاری سود ۶۰ ریالی به ازای هر سهم پیش بینی کرده است. افزون بر این،کمک فنر ایندامین سایپا همچنان زیانده باقی ماند. این شرکت قطعه ساز که سود ۷ ریالی برای سال ۹۰ خود اعلام کرده است، در عملکرد

۹ ماهه به زیان ۴۸۹ ریالی به ازای هر سهم خود رسیده است. در این گروه، سایپا نیز در عملکرد ۹ ماهه خود از سود ۵۵۰ ریالی پیش بینی شده موفق به پوشش ۳۹ درصدی سود خود شده است که البته دلیل ضعف عملکرد، عدم لحاظ کردن سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها است که در پایان سال محقق می‌شود.

با این حال، روند صعودی شدید هزینه‌های مالی سایپا در عملکرد ۹ ماهه نیز همچنان ادامه دارد.

در گروه تصفیه نفت، تولیدکنندگان روغن بورس در ۹ ماهه شرایط خوبی را به نمایش گذاشتند. نفت بهران که سود خود را برای سال جاری به ازای هر سهم ۲۴۲۲ ریال اعلام کرده بود، در عملکرد ۹ ماهه موفق به تعدیل مثبت ۱۳ درصدی شده و سود جدید خود را ۲۷۳۵ ریال به ازای هر سهم اعلام و ۷۲ درصد از بودجه خود را پوشش داده است. نفت پارس نیز که پیش بینی سود خود را برای سال جاری به ازای هر سهم ۴۰۳ ریال اعلام کرده بود، در عملکرد ۹ ماهه موفق به تعدیل مثبت ۱۰درصدی شده و سود جدید خود را رقم ۴۴۳ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده و ۸۰ درصد از بودجه خود را پوشش داده است. اما در گروه تصفیه نفت خبر جالب دیگر تعدیل مثبت پالایشگاه اصفهان بود. افزایش نرخ نفت خام و به تبع آن افزایش نرخ فروش فرآورده‌های نفتی در کنار تعدیل حاصل از درآمدهای متفرقه از رقم ۶/۱۳ میلیارد تومان به رقم ۵/۵۸ میلیارد تومان (از محل سود سود سپرده‌های بانکی) از جمله دلایل تعدیل مثبت «شپنا» اعلام شده است.

پالایش نفت اصفهان سود هر سهم را از ۷۲۷ ریال به ۸۷۵ ریال تعدیل کرده و با پوشش مناسب ۸۱ درصدی در نه ماهه مواجه شده است.

در گروه بانکی، برخی از بانک‌ها در انتهای هفته اقدام به انتشار صورت‌های مالی ۹ ماهه خود کردند. در این میان، بانک پاسارگاد در عملکرد ۹ ماهه خود از سود ۳۳۰ ریالی پیش‌بینی شده موفق به پوشش ۲۵۷ ریال از سود خالص شده است. به این ترتیب پاسارگاد در عملکرد ۹ ماهه پوشش حدود ۷۷ درصدی سود را به نمایش گذاشت. بانک انصار هم در عملکرد ۹ ماهه خود از سود پیش بینی شده ۲۹۳ ریالی به ازای هر سهم توانست حدود ۲۸۷ریال آن یعنی معادل ۹۸درصد را پوشش دهد.

در گروه هلدینگی، معامله گران روز پنج‌شنبه شاهد برگزاری مجمع سالانه سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی بودند که ‌این مجمع با تقسیم ۲۶۰ریالی موافقت کرد. صندوق بازنشستگی در ماه‌های اخیر با توقف نماد و کاهش شدید فعالیت در بازار سرمایه مواجه شده است. اختلاف بر سر صورت‌های مالی این شرکت موجب شد تا حتی این نماد پیش از برگزاری مجمع سالانه نیز بازگشایی نشود.

در گروه ساختمانی، توس گستر در مجمع سالانه خود با تقسیم ۵۰ریال مواجه شد. توس‌گستر در این مجمع با ۱۰۰ریال سود مواجه بود که در مجمع نیمی‌از آن را توزیع کرد.

همچنین در مجمع توس گستر که به ریاست حسن بالازاده نماینده دانایان پارس برگزار شده بود، اعلام شد که‌این شرکت سرمایه‌گذاری با به سرانجام رسیدن چند پروژه در سال مالی جاری سال خوبی را در پیش رو دارد.

در این گروه، مسکن شمال شرق در سه ماهه گزارش مناسبی را منتشر کرد.

«ثشرق» که در ابتدا پیش بینی سود خود را رقم ۴۵۹ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده بود، در عملکرد ۳ ماهه با تعدیل مثبت ۷ درصدی، سود خود را رقم ۴۹۲ ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است.

در گروه سیمانی، گزارش‌های نه ماه نشان‌دهنده وضعیت نامناسب برخی از شرکت‌های این گروه است.

در این گروه سیمان درود هم که برای سال جاری سود ۱۰۴۵ ریالی به ازای هر سهم اعلام نموده بود، با تعدیل منفی اندکی سود جدید خود را ۱۰۱۴ ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است. همچنین این شرکت موفق به پوشش ۷۰ درصدی سود خود در عملکرد ۹ ماهه شده است. سیمان خزر نیز که در ابتدا پیش‌بینی سود خود را رقم ۵۲۱ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده بود، در عملکرد ۹ ماهه با تعدیل منفی ۸ درصدی سود خود را رقم ۴۷۹ ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است. این شرکت دلیل تعدیل را عمدتا کاهش مقدار تولید و فروش محصول کلینکر و سیمان اعلام نموده است.

در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار مثبتی بود که در آن شاخص ۱۱۸ واحد رشد کرد و به ۲۵هزار و ۸۱۱واحد رسید.

در روز چهارشنبه مجموعا ۶۸/۲میلیارد تومان سهام معامله شد که ۳۸درصد آنرا جابه‌جایی نزدیک به ۲۰درصد سهام بیمه آسیا تشکیل داد که ‌این سهام در میان سرمایه‌گذاران بخش خصوصی این شرکت داد و ستد شد. با این کارنامه در کل هفته ارزش معاملات بورس با توجه به یک روز تعطیلی در مقایسه با هفته پیش از آن با افت ۱۱/۲درصد به ۳۱۵میلیارد تومان رسید. شمار خریداران نیز با افت ۲۳ درصدی به ۲۷هزار و ۲۲۶نفر رسید. شاخص نیز در کل هفته با ۳۷۰واحد رشد همراه شد.