روزهای بازار سهام تهران چگونه میگذرد؟
کورسوی رونق در بورس منفی
دنیای اقتصاد- بازار سهام در هفته آغازین فصل زمستان با وجود افت ۷/۰ درصدی شاخص کل و حاکمیت فضای رکود نسبی در دادوستدها، نشانههایی از امیدواری به رونق را به نمایش گذاشت؛ نشانههایی که عمدتا به صورت تشکیل صفهای خرید در سهام تولیدکنندگان قند و شکر، کاشی و سرامیک و نیز انبوهسازان نمایان شده است. با این حال، سهام شرکتهای بزرگ بورس تهران در گروههای معدنی، فلزی و پتروشیمی کماکان با رکود زمستانی دست و پنجه نرم میکنند که رفتار مزبور با توجه به تاثیرگذاری قابل توجه نرخ ارز بر سودآوری این شرکتها، به ابهامات حاکم بر تبادلات ارزی باز میگردد. به این ترتیب سرمایهگذاران منتظر انتشار گزارشهای عملکرد فصل پاییز شرکتها در دو هفته آینده هستند تا در صورت منعکس شدن رشد قیمت ارز آزاد در درآمد بنگاهها، افزایش سودآوری سهام و بازگشت رونق دوباره به بورس تهران را شاهد باشند؛ شرایطی که میتواند بار دیگر نگاه سرمایهگذاران بازارهای موازی به بورس را جلب کند و با تغییر مسیر سرمایههای سرگردان به سوی این بازار مولد، از التهاب شدید این روزها در بازارهای ارز و سکه بکاهد. یک هفته با تپیکس
کورسوی رونق در بازار منفی
گروه بورس- شروین شهریاری: بورس تهران این هفته حال و روزی مشابه شرایط جوی داشت و با افت ۷/۰ درصدی شاخص، هفته نخست زمستان را در عمل راکد و سرد آغاز کرد.
با وجود منفی بودن نماگر شاخص کل، وضعیت کلی بازار نسبت به فصل پاییز تا حدودی بهتر شده است و افزایش حجم معاملات و رشد قیمت سهام گروههای کوچک موجب وزیدن نسیم رونق در تالار شیشهای شده است. بنابراین، اگرچه معاملهگران این روزها به شدت محتاط و دست به عصا به خرید میپردازند اما تداوم این جو آرامش میتواند در هفتههای آینده به تدریج موجب اطمینان بیشتر سرمایهگذاران و آشتی دوباره خریداران با بازار سهام شود.
رشد قیمت دلار
بورس تهران هنوز در سهام شرکتهای بزرگ که عمدتا تولیدکنندگان معدنی، فلزی و محصولات پتروشیمی هستند واکنش قاطعی نسبت به افزایش شدید قیمت ارز آزاد نشان نداده است و سهام این گروه عمدتا با نوسانهای ملایم و نامشخص مواجه هستند. به نظر میرسد با وجود رکوردشکنیهای افسار گسیخته نرخ ارز، سرمایهگذاران هنوز از ثبات قیمتهای کنونی دلار اطمینان ندارند. مهمتر از آن، عدم شفاف سازی وضعیت تبادلات ارزی شرکتهای بورسی نیز به این ناباوری دامن زده است زیرا در صورت اعمال نرخهای آزاد ارز در عملکرد بسیاری از شرکتها، سودآوری بنگاهها آنقدر نجومی افزایش پیدا میکند که باور آن برای تحلیلگران در حال حاضر دشوار است. در این میان، از آنجا که قیمت دلار در بازار آزاد در فصل پاییز عمدتا میانگین ۱۳۰۰ تومانی را تجربه کرده است، گزارشهای نه ماهه میتواند از اهمیت دو چندان در شفافسازی وضعیت ارزی شرکتها برخوردار باشد. به این ترتیب سهامداران بورس تهران در دو هفته آتی به سایت اطلاع رسانی بورس چشم خواهند دوخت تا با دریافت اطلاعات جدید و حل معمای ارزی، رقم خوردن فصلی جدید در رشد سودآوری شرکتها در صورت اتکا بر نرخهای ارز آزاد را به انتظار بنشینند.
بهترین هفته ساختمانیها
این روزها هر چند سهام تولید کنندگان قند و شکر و کاشی و سرامیک که در هفتههای اخیر مورد توجه خاص بازار قرار داشتند به رونق افتان و خیزان خود ادامه میدهند، اما این هفته گروه سومی به نام املاک و مستغلات هم به آنها پیوست تا بر تعداد گروههای پیشرو افزوده شود. به این ترتیب سهام این صنعت که با نسبت میانگین قیمت بر درآمد (P/E) ۷/۴ واحدی تا پایان آبانماه، در زمره ارزانترین سهام بورس جای گرفته بود، رونقی فزاینده را به خود دید و با رشد ۸/۸ درصدی شاخص انبوهسازی، یکی از بهترین عملکردهای هفتگی سهام این گروه در سال ۹۰ رقم خورد. تفاوت بارز این صنعت با صنایع قند و کاشی علاوه بر ارزندگی سهام، اندازه بزرگتر شرکتهای حاضر است که فرصت ایجاد تقاضای غیرواقعی و رشد بدون منطق قیمت سهام را کاهش میدهد. در همین حال، رونق این هفته ساختمانیها عمدتا حول محور سهام تازه وارد فرابورسی مسکن شمال شرق رقم خورد که رشد اعجابانگیز ۲۰ درصدی را ثبت کرد. سهامداران در انتظار اعلام تعدیل مثبت و پیشبینی سود ۵۰۰ ریالی به ازای هر سهم «ثشرق» در گزارش سه ماهه هستند. در این گروه، شرکت تازهوارد «آسپ» نیز تعدیل سود ۲۰ درصدی تا سقف ۱۲۰۵ ریال به ازای هر سهم را عمدتا از محل پروژه مسکن مهر شهریار اعلام کرد که به رشد اعجابانگیز ۳۰ درصدی قیمت سهم پس از بازگشایی نماد منجر شد.
رونق سهام ساختمانی در بورس تهران در حالی اتفاق افتاده است که آمارهای غیررسمی نشان میدهد که قیمت مسکن در کشور در یک سال گذشته تقریبا همپای تورم رشد داشته است. از سوی دیگر، حجم ساخت و ساز در نیمه نخست سال جاری نیز رکورد بالاترین میزان پس از دوران رکود (از سال ۸۷ تاکنون) را شکسته است. این دو نشانه به عنوان عوامل مساعد، رونق سهام صنعت انبوهسازی را توجیهپذیر ساخته است؛ هرچند کمبود شدید نقدینگی شرکتها و نیز رکود نسبی بازار دادوستد املاک به عنوان عوامل محدودکننده بازدهی در این صنعت کماکان مطرح هستند.
هفته داغ فرابورس
بازار نوپای فرابورس که مدتهاست به لحاظ شتاب توسعه، برتری خود را نسبت به بازار بورس ثابت کرده است این هفته نیز شاهد جنب و جوش زیادی بود. علاوه بر رونق چشمگیر ساختمانیهای فرابورس، این بازار شاهد ورود سه شرکت جدید به گردونه معاملات بود. به این ترتیب معاملات سهام دو شرکت سیمان غرب آسیا و بهشت پارس در بازار پایه آغاز شد که به رسم سهام تازه وارد، مورد اقبال سرمایهگذاران قرار گرفت و هر دو سهم، معاملات دیروز را با صف خرید به پایان بردند. علاوه بر این، بازار دوم فرابورس میزبان بزرگترین شرکت پتروشیمی بازار یعنی «مارون» بود. این عرضه اولیه که به لحاظ استقبال سرمایهگذاران در قیمت ۱۶۰۰ تومان با اما و اگرهایی مواجه بود، به پشتوانه علاقهمندی سهامداران حقوقی در نهایت با موفقیت انجام شد. شنیدهها از پتروشیمی فناوران، شیمیایی تامین، پتروشیمی لاله و صباتامین به عنوان خریداران اصلی سهام مارون در روز اول خبر میدهند. در روز چهارشنبه نیز ۲۰۰ میلیارد ریال اوراق مشارکت شرکت بوتان با استقبال چشمگیر خریداران مورد پذیرهنویسی قرار گرفت تا این تجربه نشان دهد که علت عدم استقبال از اوراق ۱۷ درصدی پارس جنوبی در شبکه بانکی همان محدودیت دست و پاگیر جریمه بازخرید اوراق قبل از سررسید است.
با این تحولات، فرابورس یک هفته داغ دیگر را پشت سر گذاشت تا با کارنامهای درخشان به لحاظ پذیرش شرکتها و ابزارهای مالی جدید، کارنامه سال ۹۰ خود در اولین هفته زمستان را پربارتر از قبل رقم بزند.
ارسال نظر