از سوی مقام نظارتی ناشران بازار سرمایه تشریح شد
پشت پرده توقف نمادهای مهم در بورس
گروه بورس- علیرضا باغانی: مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار دلایل توقف چند نماد مهم در بورس تهران و همچنین دلایل متوقف نشدن نماد پست بانک ایران را تشریح کرد.امیر حمزه مالمیر که هفته گذشته در گفتوگویی با «دنیای اقتصاد» از ادامه توقف نماد سنگآهنیها خبر داده بود، در گزارش پیش رو آخرین وضعیت برخی نمادهای مورد توجه بازار از قبیل پست بانک، قندیها، گروه بهمن، سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی آزمایش، پیام و مخابرات ایران را تشریح کرده است. پست بانک «عاقبت به خیر» خواهد شد!
مقام نظارتی ناشران بازار در برابر این سوال که با توجه به طرح یک فوریتی خروج پست بانک ایران از شمول واگذاری، چرا نماد این شرکت بورسی متوقف نمیشود، گفت: همان طور که میدانید فعلا تنها طرح یک فوریتی بررسی خروج پست بانک از شمول واگذاری تصویب شده است. بنابراین، رویداد عینی واقع نشده که نگرانی از بابت آن وجود داشته باشد، ضمن اینکه اظهارنظرهای موجود از احتمال تصویب نشدن این طرح در مجلس حکایت دارد و ما مطمئن هستیم که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این خصوص با هوشمندی کامل تصمیمگیری خواهند کرد. وی افزود: سازمان بورس، هم به طور شفاهی و هم به صورت مکتوب نظرات کارشناسی خود درخصوص بورسی ماندن پست بانک را به نمایندگان مجلس ارائه کرده است و این سازمان انتظار دارد که به دغدغههای مهم ارائه شده توجه لازم صورت گیرد.مالمیر با بیان اینکه مقررات و ضوابط بورس، اجازه خروج آسان شرکتها از بورس را نمیدهد، گفت: شرکت پست بانک براساس قانون اصل ۴۴ وارد بازار سرمایه شده است. بر این اساس، سازمان بورس تصور نمیکند که امکان خارج شدن پست بانک از شمول واگذاری وجود دارد، بنابراین نیازی به توقف نماد این شرکت هم احساس نمیشود.این مقام مسوول در سازمان بورس با بیان اینکه مجلس دغدغههایی درخصوص پست بانک دارد که اگر سهام آن عرضه شود، ارائه خدمات مالی و بانکی در روستاها کمرنگ میشود، گفت: این در حالی است که ما معتقدیم که با توجه به واگذاری ۳۶ درصد از سهام پست بانک تاکنون، اگر سهام عمده پست بانک در اختیار دولت باقی بماند، خللی در عملکرد شرکت در روستاها ایجاد نمیشود. بر همین اساس، دغدغههای موجود در خصوص فعالیت این بانک در روستاها هم برطرف خواهد شد.مالمیر در برابر این سوال که اگرچه باقی ماندن پست بانک در بورس به نفع سهامداران آن است، ولی اگر قرار باشد، دولت همچنان سهام مدیریتی آن را در اختیار داشته باشد، پس سرنوشت افزایش سرمایهای که جذابیت خرید سهام «وپست» را در بورس تهران به وجود آورد، چه خواهد شد؟ گفت: اگر قرار بر عدم عرضه سهام دولتی پست بانک در بورس باشد، مجلس میتواند این شرکت را درخصوص مشارکت دولت در افزایش سرمایه مستثنی کند، به طوری که مجوز افزایش سرمایه پست بانک براساس مشارکت دولت صادر شود و به این ترتیب دغدغه سهامداران این شرکت بورسی هم برطرف شود.وی ابراز امیدواری کرد نمایندگان مجلس با هوشمندی نسبت به سال پست بانک ایران تصمیمگیری کنند به طوری که نتیجه آن هم به نفع سهامداران این شرکت باشد و هم به نفع ادامه فعالیت این بانک در روستاها و اقصی نقاط کشور.مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار در خصوص دلایل توقف نماد بانک آرین در فرابورس هم گفت: نماد بانک آرین به دلیل عدم دریافت گزارش عملکرد ۶ ماهه متوقف شده است، ضمن اینکه بانک مزبور هنوز مشکل دریافت مجوزهای لازم از بانک مرکزی را نیز دارد.
دلایل رشد سهام قندیها
امیرحمزه مالمیر در برابر این سوال که با وجود رشد حباب گونه و غیرطبیعی سهام قندیها در بورس تهران، چرا شفافسازی لازم در این خصوص صورت نگرفته است؟ گفت: سهام این شرکتها متاثر از دلایل اقتصادی طی ماههای گذشته با رشد قیمت مواجه شدند؛ به طوری که شکر با افزایش قیمت زیادی در ماههای گذشته روبهرو شده و بسیاری از تولیدکنندگان شکر نیز تولید سال گذشته خود را با بهای تمام شده پایین در انبارها نگهداری کرده بودند که فروش این تولیدات در سال جاری با قیمتهای جدید، سودآوری این شرکتها را افزایش داده است.این مقام مسوول در سازمان بورس پایان خشکسالی را به عنوان یکی دیگر از دلایل پیشبینی افزایش سودآوری قندیها و به تبع آن توجه به سهام این گروه بیان کرد و افزود: در حال حاضر کشاورزان با سال پرآب و پر بارانی مواجهند و از این رو کشت چغندر قند افزایش پیدا کرده و به تبع آن وضعیت تولید شکر نیز بهبود پیدا کرده است.وی افزود: رشد قیمت سهام قندیها در ۶ ماه اول سال به دلیل افزایش قیمت فروش تا سطح ۱۳۰۰ تومان طبیعی و قابل پیشبینی بود، البته در حال حاضر کاهش قیمت جهانی قند و شکر و واردات توسط وزارت بازرگانی با قیمتهای نازل از جمله ریسکهای مترتب بر سهام قندیها میباشند.مالمیر در برابر این سوال که با توجه به رشد غیرطبیعی سهام قندیها ظرف هفتههای گذشته چرا سازمان بورس از ابزارهای کنترلی و نظارتی همچون شفافسازی و توقف نماد برای جلوگیری از رشد حباب گونه قیمت سهام قندیها استفاده نکرد، گفت: با توجه به موارد اشاره شده، اعتقادی به توقف نماد و شفافسازی عمومی این شرکتها نداریم، ضمن این که در چند مورد از شرکتهای قندی شفافسازی لازم با صدور اطلاعیههایی صورت گرفت، بر همین اساس نیازی به اقدامات کنترلی یا نظارتی بیشتر احساس نمیشود.
بانک صادرات و فساد بزرگ
این مقام مسوول در سازمان بورس درباره دلایل عدم توقف نماد بانک صادرات ایران به رغم وقوع اختلاس بزرگ ۳ هزار میلیارد تومانی گفت: بارها اعلام کردهایم که نماد بانک صادرات ایران در بورس نیازی به توقف نداشت و برای این موضوع هم دلایل مشخص و کافی وجود دارد.
وی با اشاره به نامه جهرمی، مدیرعامل سابق بانک صادرات ایران درخصوص تاثیر تخلف بزرگ بر وضعیت این بانک گفت: بلافاصله پس از انتشار خبر اختلاس، مدیرعامل سابق بانک صادرات در نامهای با امضای دیجیتال به بورس اعلام کرد که این رویداد بر سودآوری بانک تاثیری ندارد. از سویی دیگر، چندی پیش یکی از اعضای هیاتمدیره مستقر در بانک هم تاکید کرد که وقوع تخلف تاثیر با اهمیتی روی شرکت ندارد، از این رو در شفافسازیهای انجام شده مشخص شد که تخلف بزرگ با توجه به اینکه طرف مقابل آن لزوما در بانک صادرات نبوده است، تاثیر حائز اهمیتی بر وضعیت سودآوری یا شرایط عمومی آن ندارد. او افزود: در کنار شفافسازیهای صورت گرفته از سوی مدیران بانک، دیگر مسوولان ارشد در این پرونده از جمله دادستان کل کشور از توقیف اموال عاملان سوءاستفاده خبر داده بودند، حتی اعلام شد که بیش از ارقام اختلاس شده داراییهای این افراد بلوکه شده است، به نحوی که توانایی جبران خسارتها وجود دارد، با این وصف هیچ گونه نیازی به توقف نماد بانک صادرات و دیگر بانکها وجود ندارد.
بهمن چرا باز نمیشود؟
وی در خصوص دلایل ادامه توقف نماد گروه بهمن در بورس نیز گفت: گروه بهمن در گزارشی به بورس اعلام کرده بود که بیش از ۲۰ درصد تعدیل در پیشبینی سود دارد، اما در این خصوص جزئیاتی ارائه نکرده بود و حتی وضعیت ۶ ماهه و اطلاعات مربوط به آن هم گزارش نشده است.مالمیر با بیان اینکه سازمان بورس پیگیر دریافت جزئیات اطلاعات لازم است، گفت: اگر بهمن جزئیات مورد نیاز را ارائه نکند، شاید سازمان بورس از سایر روشها و ابزارهای نظارتی در این خصوص استفاده کند. ضمن اینکه تاکید میکنیم که شرکتهای بورسی علاوه بر اطلاعات ۶ ماهه و گزارش پیشبینی جدید، موظف هستند که جزئیات مورد نیاز بورس را هم اعلام کنند، اما بهمن تا این لحظه (روز دوشنبه گذشته) این کار را انجام نداده است. به هر حال امیدواریم که مدیران شرکت با ارائه اطلاعات لازم زمینه بازگشایی نماد را ظرف روزهای آینده فراهم کنند؛ در غیر این صورت چارهای جز بازگشایی نماد با سطح اطلاعات کنونی نیست.
«وصندوق» به زودی به تابلو بازمیگردد
مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار درخصوص دلایل ادامه توقف نماد سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی در بورس هم گفت: شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشوری به رغم آنکه در مجمع ۸۹ ایران خودرو سهامدار این شرکت بوده، اما سود «خودرو» را در بودجه ندیده است. از سوی دیگر، ظاهرا بحثهایی در خصوص واگذاری ایرانخودرو به صورت وکالتی از سوی این شرکت مطرح شده؛ اما از آنجا که معاملات وکالتی از نظر سازمان بورس فاقد وجاهت قانونی است، مساله از جانب بورس در دست بررسی است. در این راستا، جلساتی با مسوولان و مدیران شرکت در حال برگزاری است و با مشاورههای حقوقی ارائه شده به مدیران این شرکت امیدواریم که نماد صندوق بازنشستگی ظرف روزهای آینده در بورس تهران بازگشایی شود.
منتظر بازگشایی پیام و آزمایش نباشید
این مقام مسوول در سازمان بورس درباره آخرین وضعیت شرکتهای پیام و آزمایش و دیگر شرکتهای وابسته هم گفت: متاسفانه مسائل این شرکتها از فضای تعامل خارج شده و پرونده آنها در کمیته تخلفات و امور حقوقی در دست بررسی است. درباره شرکت پیام لازم است بدانید که هنوز تصمیمات مجمع سال ۸۷ شرکت مشخص نیست، اما هفته گذشته مجمع عمومی سال ۸۷ برگزار شد که البته به صورتهای مالی تلفیقی شرکت هم نیاز است، چراکه پیام در واقع یک پوسته است، از این رو اظهارنظر حسابرس روی صورتهای مالی مردود بوده است. وی با بیان اینکه سازمان بورس با مدیران جدید مجموعه پیام در تماس و مراوده است، گفت: امیدواریم با اقدامات اصلاحی و البته مفید صورت گرفته، سهامداران ظرف یک ماه آینده بتوانند از این شرکتها تصویر شفافتری را مشاهده کنند، اما امیدی به بازگشایی نماد این شرکتها در سال جاری وجود ندارد. وی درباره مدیران متواری مجموعه پیام و آزمایش گفت: گرچه مدیر متواری مجموعه پیام و آزمایش «ح. د» در ظاهر در خارج از کشور به سر میبرد، اما در شرکت گسترش پارس و همچنین در بین سهامداران شرکت، افرادی هستند که میتوان با آنها شرکتهای پیام و آزمایش را به سمت شفافیت و بازگشایی نماد هدایت کرد. وی درباره احتمال اخراج شرکتهای غیرشفاف پیام و آزمایش از بورس گفت: فعلا برنامهای برای اخراج این شرکتها از بورس نداریم، ضمن اینکه هیات پذیرش باید در این خصوص تصمیمگیری کند.
«اخابر» تعدیل بااهمیتی ندارد
مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار در برابر این سوال که به رغم محرز بودن احتمال تعدیل مثبت در سود مخابرات، چرا نماد بزرگترین شرکت بورس در بازار سرمایه متوقف نشده است، گفت: با توجه به اطلاعات کنونی به نظر میرسد که تعدیل مثبت شرکت مخابرات بااهمیت نباشد، مگر اینکه اتفاق دیگری رخ داده باشد که به بازار منعکس نشده باشد. مالمیر افزود: با عنایت به اینکه معتقدیم کاهش سود همراه اول در ابتدای سال با تعدیل مثبت کنونی، اثرات منفی و مثبت در EPS مخابرات را خنثی کرده است، به نظر نمیرسد که تغییرات سود همراه اول، تاثیرات با اهمیتی در EPS مخابرات داشته باشد، با این وصف نیازی به توقف نماد نیست، البته باز هم تاکید میکنم مگر اینکه اطلاعاتی وجود داشته باشد که مخابرات برای ما ارسال نکرده باشد و بر پایه آنها تعدیل سود مخابرات در آینده اتفاق بیفتد.
ارسال نظر