دیدگاه
آگاهی حسابداران از موضوعات حسابرسی
مخاطبان این نوشتار اعضای مالی هیات مدیره، مدیران مالی و روسای حسابداری واحدهای مورد رسیدگی هستند.
گارو هوانسیانفر*
مخاطبان این نوشتار اعضای مالی هیات مدیره، مدیران مالی و روسای حسابداری واحدهای مورد رسیدگی هستند. موضوعی که میخواهم مطرح کنم آن است که افراد یادشده بالا آیا باید از استانداردهای حسابرسی آگاهی داشته باشند و اگر پاسخ آن مثبت است، تا چه حدی باید آگاهی داشته باشند؟
این درست است که کلیه اشخاصی که رشته حسابداری را در دانشگاهها میخوانند، واحدهای حسابرسی را میگذرانند ولی آیا این مقدار آگاهی از حسابرسی برای این اشخاص کافی است؟ پاسخ خیر است. در حال حاضر مطالب چند واحد حسابرسی که دانشجویان رشته حسابداری در دانشگاهها میگذرانند، بسیار سطحی بوده و بیشتر در حد جزوه چند صفحهای یا کتابهای جزوهای هستند که در نهایت دانشجویان از موضوع حسابرسی مطلبی را درک نمیکنند و با این مقدار اطلاعات ناچیز، نه میتوان کارآموز حسابرسی شد و نه از آن اطلاعات در کار اجرایی حسابداری استفاده کرد.
کسانی که در موسسات حسابرسی معتبر شروع به کار میکنند، از درجه کارآموز (پایینترین رده در موسسات حسابرسی معتبر) کار خود را شروع میکنند و با توجه به هوش و ذکاوت و مطالعات بعدی، درجات کمک حسابرس، حسابرس، حسابرس ارشد و ... را طی میکنند و احتمالا در نهایت از مدیران ارشد یا شرکای موسسات حسابرسی میشوند. ولی کسانی که از ابتدا کار اجرایی حسابداری را در شرکتها شروع میکنند، تنها با امور حسابداری سروکار دارند و احتمالا اطلاعاتی از حسابرسی (حسابرسی واقعی و نه آنچه قبلا از جزوات یاد گرفتهاند) ندارند یا اطلاعات آنها بسیار اندک است و کاربردی نیست.
حالا این سوال پیش میآید که اشخاص یادشده بالا که کار اجرایی در شرکتها انجام میدهند، چه نیازی به آگاهی از اطلاعات حسابرسی دارند؟ پاسخ این سوال این است که این اشخاص باید کاملا متوجه باشند که حسابرسان چه کارهایی را انجام میدهند، هر کاری را به چه منظوری انجام میدهند و میخواهند به چه نتایجی برسند. داشتن اطلاعات حسابرسی برای این افراد این توانایی را به آنها میدهد که در موارد ضروری بتوانند با اعتماد به نفس کامل با حسابرسان بحث حرفهای کنند و کلیه اظهارات حسابرس را چشم بسته قبول نکنند.
هرگاه حسابرس با آنها از استانداردهای حسابرسی صحبت میکند، این اشخاص باید از آن استانداردها اطلاع کافی داشته باشند. این اشخاص باید بدانند که وظایف آنها چیست و حسابرسان چه وظایفی دارند و تا چه حدی میتوانند در کار خود و رسیدگیها پیشروی کرده و چه اطلاعات و اسناد و مدارکی را از واحدهای مورد رسیدگی درخواست کنند.
مهمترین موردی که این اشخاص باید با آن آشنایی کامل داشته باشند، گزارشنویسی در حسابرسی است. آنها باید بتوانند در مورد هر بند گزارش حسابرس ، البته در صورت نیاز، با او بحث حرفهای کنند و فورا تسلیم گفتههای حسابرس نشوند. در مواردی اتفاق میافتد که حسابرس بندی را در گزارش حسابرسی درج میکند که یا آن بند نباید در گزارش حسابرس درج شود یا نحوه نگارش آن باید تغییر یابد. در مورد بند اظهارنظر گزارش حسابرس هم افراد یادشده باید کاملا از درست بودن نوع اظهارنظر (یا عدم اظهارنظر) حسابرس مطمئن شوند.
مطلع بودن از تمام موارد بالا و توانایی در بحث حرفهای با حسابرسان نیاز به داشتن تسلط کامل به استانداردهای حسابداری و حسابرسی دارد.
بنابراین به کلیه مخاطبان این نوشتار به عنوان یک حسابرس پیشنهاد میکنم که کتاب استانداردهای حسابرسی را به طور کامل و به صورت عمقی مطالعه کرده و تاکید زیادی بر بخشهای گزارشات حسابرسی داشته باشند.
* عضو پیوسته انجمن
حسابداران خبره مدیریت انگلستان
ارسال نظر