رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد
بازنگری در ماهیت «صندوقها» منتفی شد
گروه بورس- علیرضا باغانی: در شرایطی که با فرارسیدن هفته دولت، معاونان و مدیران ارشد مجموعه اقتصادی کشور در نشستهای خبری گزارشی از عملکرد یک سال گذشته خود ارائه دادهاند، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار هم روزگذشته از سوی وزارت اقتصاد و دارایی مامور شد تا آخرین تحولات بازار سرمایه ایران را برای نمایندگان رسانههای گروهی بازگو کند. علی صالحآبادی در این نشست خبری تحولات بازار سرمایه کشور را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار داد و به پرسشهای مطرح شده خبرنگاران هم پاسخ گفت.
مقام نظارتی بازار سرمایه در برابر سوال خبرنگار دنیای اقتصاد مبنی بر اینکه «برنامه بازنگری در کارکردهای صندوقهای سرمایهگذاری» چه نتایجی در پی داشت، پاسخ داد: عملکرد و نقش صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در بررسیهای پی در پی شورای بورس و در کمیسیونهای مختلف مثبت ارزیابی شده است، بنابراین بازنگری و تغییری در کارکرد این نهادهای مالی رخ نخواهد داد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه از گسترش صندوقهای سرمایهگذاری مشترک خبر داد و تاکید کرد: صندوقها نقش مثبتی در بازار سرمایه و کنترل ریسک سرمایهگذاران داشتهاند.
وی در برابر این سوال که آیا صندوقها بازار مثبت را مثبت تر و بازار منفی را منفیتر میکنند، گفت: چنین نظریهای درست نیست و اساس کارکرد صندوقها جذب افراد غیرحرفهای به سرمایهگذاری در بازار سرمایه است.
صالحآبادی با بیان اینکه شورای بورس در کمیسیونهای خود کارکرد صندوقهای سرمایهگذاری را از ۶ منظر بررسی کرده است، گفت: براساس گزارشهای تحلیلی تهیه شده، ۶۹ صندوق سرمایهگذاری موجود به نقد شوندگی بازار تا حد بسیار زیادی کمک کردهاند، از این رو تغییر و بازنگری در این صندوقها فعلا منتفی است و این نهادهای مالی با ماهیت فعلی گسترش و توسعه مییابند.
فارکس هیچ وقت قانونی نمیشود
این مقام مسوول بار دیگر در ادامه اظهاراتش بازار فارکس را غیرقانونی اعلام و خاطر نشان کرد: این بازار قرار نیست قانونمند شود و فقط در خصوص فیوچرز ارز برنامههایی در دست اقدام است که در آینده نهایی خواهد شد.
وی هشدار داد: هیچ برنامهای در مجموعه کشور برای قانونی کردن بازار فارکس وجود ندارد و تنها، بررسی بازار جایگزین فارکس و ساماندهی معاملات فیوچرز ارز در حال بررسی است، آن هم با این دید که بازار قراردادهای آتی ارز، قابلیتهای بازار داخلی را افزایش خواهد داد.
وی گفت: کمیته فقهی سازمان بورس اشکال مختلف بازار فارکس را غیرشرعی و مغایر با اصول شریعت اسلامی اعلام کرده است.
سخنگوی بورس در برابر دیگر سوال خبرنگار دنیای اقتصاد مبنی بر اینکه راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در بازار سرمایه به کجا رسید، گفت: تا این لحظه چند صندوق زمین و ساختمان از سازمان بورس و اوراق بهادار موافقت اصولی گرفتهاند، اما هیچ کدام به مرحله پذیرهنویسی عمومی نرسیدهاند.
وی گفت: در این صندوقها مالکیت زمین یا ساختمان باید مشخص و محرز باشد و مالکیت این اراضی باید به صندوقها منتقل شود و طرح تجاری و ارکان آنها نیز باید مشخص باشد.
وی گفت: در حالی که ریسک صندوقهای سرمایهگذاری در قیمت سهام است، ریسک صندوقهای زمین و ساختمان هم در نوسانات قیمت ساختمان است که البته با توجه به شرایط بازار مسکن، شاید انجام نشدن پذیرهنویسی صندوقهای زمین و ساختمان به دلیل نداشتن جذابیت راهاندازی و فعالیت در شرایط فعلی است.
بازدهی بورس به ۱۲درصد رسید
رییس سازمان بورس اوراق و بهادار در ادامه از رشد ۱۲ درصدی شاخص بورس اوراق و بهادار تهران از ابتدای سال تاکنون سخن گفت و افزود: درحال حاضر ارزش بازار بورس اوراق بهادار تهران به حدود ۱۲۴ هزار میلیارد تومان رسیده که این میزان نسبت به ابتدای امسال رشد خوبی داشته است.
سخنگوی سازمان بورس با بیان اینکه شاخص بورس اوراق بهادار تهران که در ابتدای سال در رقم ۲۳ هزار و ۲۹۵ واحد قرار داشت، امروز به رقم ۲۶ هزار و ۱۰۰ واحد رسیده است که این میزان از رشد ۱۲ درصدی خبر میدهد. در حال حاضر هم ارزش معاملات بورس تهران به بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان رسیده است که این میزان در مقایسه با نسبت مشابه سال قبل ۱۵ درصد رشد داشته است.
صالحآبادی تصریح کرد: تعداد دفعات معاملات بورس اوراق بهادار تهران تاکنون به ۲ میلیون دفعه رسیده که این رقم نسبت به دوره مشابه سال قبل از رشد ۶۲ درصدی برخوردار بوده است.
فرابورس چگونه بود؟
رییس سازمان بورس در خصوص وضعیت عملکرد بازار فرابورس ایران اظهار داشت: ارزش بازار فرابورس ایران به بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲۱۳ درصد رشد داشته است.
وی افزود: تعداد دفعات معاملات در این بازار به رقم ۵۸۰ هزار دفعه رسیده که این میزان از رشد ۱۵۵۶ درصدی خبر میدهد.
به گفته وی، مجموع ارزش بازار بورس و فرابورس ایران به ۱۴۵ هزار میلیارد تومان بالغ شده است. صالحآبادی در خصوص روند معاملات بورس کالای ایران نیز اظهار کرد: میزان معاملات آتی بورس کالا از ابتدای سال جاری تاکنون به بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان رسیده که این میزان سال گذشته معادل ۱۶۵ میلیارد تومان بود، این رقم نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۱۷۸ درصد رشد را نشان میدهد.
رییس سازمان بورس در زمینه اقدامات انجام شده در مورد رتبه بندی کارگزاران اظهار داشت: رتبه بندی کارگزاران درسال گذشته برای دومین بار انجام گرفت و در این سال مقررات رتبه بندی کارگزاران بورس کالا نیز به تصویب رسید.
وی افزود: براساس رتبه بندی صورت گرفته ۶ کارگزار حائز رتبه «الف»، ۱۳ کارگزاری حائز رتبه «ب»، ۲۳ کارگزاری حائز رتبه «ج»، ۱۸ کارگزاری حائز رتبه «د» و ۴ کارگزاری نیز توانستند رتبه «ه» را کسب کنند. صالحآبادی تصریح کرد: کارگزارانی که توانستند رتبه «الف» را کسب کنند در فرابورس فعالیت خواهند کرد و بعد از گذشت ۶ ماه در صورتی که بتوانند رتبه «الف» خود را حفظ کنند، میتوانند به بورس اوراق بهادار راه یافته و به فعالیت خود ادامه دهند.
چه کارگزارانی به بورس انرژی میروند؟
به گفته وی، کارگزاران دارای رتبه «الف» میتوانند در بورس انرژی فعالیت کنند و این مساله انگیزه خوبی برای کارگزاران به منظور ارتقا رتبه خواهد بود.
صالحآبادی در ادامه با اشاره به اینکه اعضای هیات موسس بورس انرژی در هفته گذشته انتخاب شدند گفت: پس از انتخاب این اعضا، کمیته اجرایی آن به منظور انجام مراحل پذیرهنویسی تشکیل شد و با توجه به برنامهریزی صورت گرفته تا پایان شهریور ماه پذیرهنویسی آن انجام و ۲۰ درصد از سهام این بورس به صورت عمومی عرضه خواهد شد.
بازار پایهایها معافیت مالیاتی نمیگیرند
رییس سازمان بورس درخصوص نحوه فعالیت بازار پایه فرابورس نیز تصریح کرد: این بازار برای این طراحی شده تا شرکتهایی که نتوانستند شرایط حضور در بورس و فرابورس را احراز کنند، اما طبق تکالیف قانون برنامه پنجم توسعه مکلف به حضور دراین بازارها هستند بتوانند در آن حضور یافته و سهام خود را معامله کنند.
وی افزود: حضور این قبیل شرکتها دراین بازار به منزله پذیرش آنها در فرابورس نبوده و مشمول معافیت مالیاتی نیز نخواهند شد، بنابراین سرمایهگذاران باید توجه کنند که سهام این قبیل شرکتها که در بازار پایه فرابورس قرار دارند از ریسک بالاتری در مقایسه با بازار سهام برخوردار هستند.
صالحآبادی در ادامه تصریح کرد: با توجه به اصلاح مقررات پذیرش شرکتها در بورس و فرابورس امکان انتقال شرکتهایی که هماکنون در فرابورس قرار دارند و توانستهاند شرایط حضور در بورس را فراهم کنند، فراهم شده است و شرکتها به محض احراز شرایط در بورس پذیرش شده و در لیست معاملات بورس اوراق بهادار قرار میگیرند.
استقبال بازار از «آنلاین»
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین از استقبال سهامداران از معاملات آنلاین خبر داد و افزود: با رفع محدودیتهایی که در ابتدا در معاملات آنلاین وجود داشت، استقبال سهامداران از معاملات آنلاین افزایش یافته و مشتریانی که در گذشته باید با مراجعه به کارگزاری درخواست خرید یا فروش خود را به ثبت میرساندند اکنون همانند یک معامله گر کارگزاری، شخصا به معامله میپردازد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه(سنا)، سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار درخصوص این دسته از معامله گران گفت: ۱۱ تا ۱۲ درصد از حجم معاملات روزانه توسط این دسته از معاملهگران به ثبت میرسد که تعداد آنها به ۴۹ هزار نفر رسیده است و دلیل عمده رشد تعداد دفعات معاملات در بازار بورس در چند ماه گذشته، افزایش تعداد معامله گران آنلاین بوده است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به مجوزهای صادره در این سازمان گفت: در سال جاری مجوز ۴ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت و بدهی و مجوز ۶۱ هزار میلیارد ریال افزایش سرمایه صادر شده است. او در ادامه از تصویب اوراق مرابحه و قرضالحسنه در کمیسیون شورای بورس سخن گفت.
پروژه جدید آیتی در بورس
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه از تهیه یک پروژه جدید در سازمان بورس خبر داد و افزود: پروژه سند آی تی در دست تهیه است و تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.
صالحآبادی تاکید کرد: این پروژه وضعیت
آی سی تی و آی تی موجود در کل بازار سرمایه اعم از بورس، فرابورس و کارگزاریها را بررسی کرده و وضعیت مطلوب را نیز شناسایی میکند و با در نظر گرفتن امنیت شبکه و قابلیتهای آنچه از لحاظ نرم افزاری و چه سخت افزاری، مسیر پیش رو از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب با یک زمانبندی مشخص را بررسی کرده و ارائه میدهد تا از بروز مشکلات آیتی در آینده بازار سرمایه جلوگیری شود. سخنگوی سازمان بورس با اشاره به آمار هیات داوری و هیات تخلفات سازمان بورس گفت: هیات تخلفات ۲۲ رای را در حوزههای مختلف صادر کرده است که هر کدام مجازاتهای مخصوصی را شامل میشوند.
علی صالحآبادی در خصوص پروندههای هیات داوری نیز اضافه کرد: امکان پیگیری این پروندهها به صورت الکترونیکی مهیا شده است. تمامی اشخاصی که در این هیات پرونده دارند میتوانند به صورت الکترونیکی پرونده خود را پیگیری کنند و نیازی به مراجعه حضوری ندارند.
تغییرات جدید در بورس همراه و کالسنتر
رییس سازمان بورس تاکید کرد: نسخه جدید نرمافزار بورس همراه در چند روز گذشته ارائه شده است که دارای قابلیتهای جدید است.
صالحآبادی افزود: این نسخه جدید که دارای ۶۶۰۰ کاربر است، قابلیتهای فراوانی دارد و علاوه بر پیام کوتاه، امکان تبادل اطلاعات در بستر GPRS نیز در نسخه جدید این نرمافزار پیادهسازی شده است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از فراهم شدن زیرساختهای کال سنتر خبر داد و گفت: کال سنتر از موضوعاتی است که زیرساختهای آن فراهم و الزامات آن نیز مشخص شده است و شرکتهای آیتی میتوانند با این استانداردها، نرم افزار مورد نظر خود را تهیه و برای تصویب به سازمان ارسال کنند.
روش عرضه اولیه اصلاح میشود
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از اصلاح دستورالعمل عرضه اولیه نیز سخن گفت و افزود: برخی از سرمایهگذاران انتظار دارند در عرضههای اولیه سود سرشاری را به دست آورند اما باید چنین تفکری در بازار تغییر کند. اگر سهامی در بازار پس از عرضه با رشد قیمت مواجه نشده است، این بدان معنا نیست که کشف قیمت سهم نامناسب بوده است، بلکه سرمایهگذاران باید صبور باشند و آینده شرکت را تحلیل کنند.
صالحآبادی خاطرنشان کرد: این سازمان درحال تدوین دستورالعمل جدید در عرضههای اولیه است تا مشکلات دراین بخش برطرف شود. وی بازدهی ۱۲ درصدی بورس تهران در پنج ماهه نخست امسال نسبت به سایر بازارها را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: بورس تهران با وجود کاهش شدید بورسهای جهان در سالهای اخیر توانسته است، بازدهی مناسبی را عاید سرمایهگذاران کند. سخنگوی سازمان بورس با بیان اینکه بحرانهای جهانی در بخش مالی تاثیری بر بورس تهران نداشته است، افزود: دربخش اقتصاد نیز افزایش قیمت نفت و فلزات اساسی باعث شده است تا این بورس به روند صعودی خود ادامه دهد.
وی تامین مالی بازار سرمایه در سال گذشته را حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: به طور حتم با راه اندازی ابزارهای مالی جدید و انعطاف پذیری آنها، میتوان سهم بازار سرمایه را در تامین مالی بنگاههای اقتصادی افزایش داد.
دکتر صالحآبادی افزود: سازمان بورس هدفگذاری تامین مالی ۳۶ هزار میلیارد تومانی از طریق بازار سرمایه را برای سال ۹۰ پیش بینی کرده است تا بتواند سهم خود را در این حوزه ارتقا دهد.
پول سهامداران آریا برمیگردد
رییس سازمان بورس گفت: امکان ندارد، بانکی قبل از دریافت موافقت اصولی از بانک مرکزی، مجوز پذیرهنویسی خود را از سازمان بورس اخذ کند. وی درباره فرآیند اخذ مجوز بانکها گفت: بانکها پس از دریافت موافقت اصولی (مجوز تاسیس) از بانک مرکزی، مجوز پذیره نویسی خود را از سازمان بورس اخذ میکنند. آنها پس از پذیره نویسی، برگزاری مجمع موسس، تصویب اساسنامه، تجهیز امکانات و استخدام نیروی انسانی مجوز فعالیتشان را از بانک مرکزی دریافت خواهند کرد.
صالحآبادی درباره لغو مجوز تاسیس یک بانک از سوی بانک مرکزی افزود: قانون روشهای مختلفی را در این خصوص پیشبینی کرده است بانک یا منحل یا به شخص دیگری واگذاری میشود و یا سرمایه مردم به آنان باز میگردد.
ارسال نظر