تحقق 35 درصد بودجه در بهار خصوصی‌سازی

گروه بورس- مجید اسکندری: از ابتدای سال ۸۴ تا پایان خردادماه سال‌جاری، حدود ۸۵ هزارمیلیارد تومان سهام دولتی در قالب سهام عدالت، واگذاری به بخش خصوصی و رد دیون واگذار شده است. این در حالی است که از ابتدای سال جاری تا پایان خردادماه مبلغ ۱۵۷۰ میلیارد تومان از محل خصوصی‌سازی به خزانه دولت واریز شده است. به گزارش خبرنگار ما، سازمان خصوصی‌سازی آمار مقایسه‌ای و واگذاری‌های انجام شده در بخش‌های مختلف، روش واگذاری، نحوه واگذاری و واگذاری به تفکیک وزارتخانه، شرکت و صنعت را منتشر کرده است.

براساس آمارهای منتشر شده از سال ۸۴ تا پایان خرداماه سال‌جاری حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان سهام دولتی از طریق سهام عدالت به مردم واگذار شده است که این میزان، بیش از ۴۰ درصد واگذاری‌ها را در این مدت تشکیل می‌دهد.

براین اساس میزان واگذاری به بخش خصوصی حدود ۲۹ هزار میلیارد تومان (معادل ۳۴ درصد کل واگذاری‌ها) و میزان واگذاری در قالب رد دیون، حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان (معادل ۲۵ درصد از کل واگذاری‌ها) در دوره یادشده بوده است.

به این ترتیب بیشترین میزان واگذاری‌ها از طریق اعطای سهام عدالت به دهک‌های درآمدی مردم، صورت پذیرفته است.

بورس، پیشتاز در واگذاری‌ها

مقایسه آمارها نشان می‌دهد از ۸۵ هزار میلیارد تومان واگذاری‌های انجام شده، حدود ۵۹ هزار میلیارد تومان از طریق بورس، سه هزار میلیارد تومان از طریق فرابورس، ۳۰۰ میلیارد تومان از طریق مذاکره و ۲۲ هزار میلیارد تومان نیز از طریق مزایده بوده است.

این میزان نشان می‌دهد ۶۹ درصد واگذاری‌ها از طریق بورس، ۲۶ درصد از طریق مزایده، ۳ درصد از طریق فرابورس و ۴/۰ درصد از طریق مذاکره صورت پذیرفته است.

واگذاری‌های بلوکی در صدر

براساس اطلاعات موجود ۸۲ هزار میلیارد تومان از کل واگذاری‌های انجام شده به صورت بلوکی، دوهزار میلیارد تومان به صورت تدریجی و هزارمیلیارد تومان نیز به صورت ترجیحی بوده است.

به این ترتیب ۹۶ درصد واگذاری‌ها به صورت بلوکی و بقیه به صورت تدریجی و ترجیحی بوده است.

بیشترین واگذاری در وزارتخانه‌های نفت، صنایع و نیرو

به گزارش خبرنگار ما، از میان ۱۰ وزارتخانه مرتبط با خصوصی‌سازی، بیشترین میزان واگذاری‌ها در وزارتخانه‌های نفت، صنایع و نیرو و کمترین واگذاری‌ها در وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و مسکن انجام شده است.

بر این اساس ۴۶ درصد واگذاری‌ها در وزارت نفت، ۱۶ درصد در وزارت‌ صنایع و معادن و ۵/۱۴ درصد در وزارت نیرو رخ داده است.

در این میان وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و مسکن و شهرسازی با سهمی کمتر از ۱/۰ درصد از کل واگذاری‌ها، کندترین وزارتخانه‌ها در این زمینه بودند.

از سوی دیگر در دوره مورد گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، سازمان توسعه و نوسازی و مخابرات ایران فعال‌ترین هلدینگ‌ها از لحاظ خصوصی‌سازی به شمار می‌روند.

براین اساس شرکت‌های یادشده به ترتیب ۵/۱۴ درصد، ۷/۱۳ درصد و ۶/۱۳ درصد از کل واگذاری‌ها را به خود اختصاص دادند.

در این میان سهم سازمان زمین‌شناسی از کل واگذاری‌های صورت گرفته تنها یک‌هزارم درصد بوده است.

براساس اطلاعات موجود صنایع فرآورده‌های نفتی، محصولات شیمیایی و مخابرات فعال‌ترین صنایع در روند خصوصی‌سازی به شمار می‌روند.

آمارها نشان می‌دهد صنایع یادشده به ترتیب با حضور ۲۱ درصدی، ۱۶ درصدی و ۱۳ درصدی در روند خصوصی‌سازی، فعال‌ترین صنایع در این زمینه بوده‌اند.

از سوی دیگر صنایع کشاورزی، سرمایه‌گذاری و انبوه‌سازی کندترین صنایع در این زمینه بوده‌اند.

تحقق اهداف درآمدی

در همین حال براساس آمارهای منتشرشده از سوی سازمان خصوصی‌سازی از ابتدای سال ۸۰ تا پایان خردادماه سال ۹۰، بیش از ۶ میلیارد سهام ترجیحی به ارزش بیش از یک هزار میلیارد تومان به ۳۳۳ هزار نظر از کارکنان و مدیران واگذار شده است.

براین اساس درآمد پیش‌بینی شده در بودجه از محل خصوصی‌سازی از ابتدای سال ۸۰ تا پایان خردادماه ۹۰ مبلغ ۲۱ هزار میلیارد تومان عنوان شده که با واریز ۱۰ هزار میلیارد تومان به خزانه دولت، ۴۷ درصد آن محقق شده است.

مقایسه آمارها حاکی از آن است که بیشترین انتظارات بودجه‌ای دولت از خصوصی‌سازی در سال ۸۹ برآورده شده است. در سال گذشته با واریز مبلغ ۳۸۰۹ میلیارد تومان به خزانه دولت، ۸۵ درصد از درآمد پیش‌بینی شده در بودجه از محل خصوصی‌سازی محقق شد.

یادآور می‌شود از ابتدای سال جاری تاکنون مبلغ ۱۵۷۰ میلیارد تومان به خزانه‌ دولت واریز شده که این میزان توانسته است ۳۵ درصد از اهداف درآمدی حاصل از واگذاری‌ها را محقق سازد.

تخصیص ۱۰ هزار م یلیارد تومانی سهام به «عدالت»

فارس- معاون سازمان خصوصی سازی از بررسی‌های کمیته‌ای برای تخصیص ۱۰ هزار میلیارد تومان به سهام عدالت خبر داد.

مهدی عقدایی در رابطه با آخرین وضعیت تخصیص سهام شرکت های مشمول واگذاری به سهام عدالت اظهار داشت: فهرستی برای اختصاص ۱۰ هزار میلیارد تومان سهم شرکت‌های دولتی به سهام عدالت تهیه شده و کمیته‌ای با حضور وزیر اقتصاد و معاون راهبردی رییس جمهور و رییس‌کل بانک مرکزی در حال بررسی و نهایی کردن آن است و در این صورت درصدی از سهام شرکت‌های مشمول واگذاری به سهام عدالت تخصیص داده خواهد شد. به گفته وی پیش بینی می شود این بررسی تا یک‌ماه دیگر نهایی شود.