کارنامه دو ماهه بازار سهام نشان میدهد
کاهش هیجان در بورس تهران
پایان یک هفته افت بورس؟
دنیای اقتصاد- بورس تهران پس از ثبت فروردین رویایی در نخستین ماه سال جاری و رشد ۷/۱۳ درصدی شاخص بورس، در دومین ماه سال با ضعف در اکثر متغیرهای عملکردی خود مواجه شد، به گونهای که بازدهی بورس باافت معنادار به منفی ۲/۱ درصد رسید و ارزش معاملات نیز بیش از ۲۳ درصد کاهش یافت. ثبت بازدهی بیش از ۱۳ درصد در فروردین امسال، یادآور خاطرات سال گذشته و ثبت بازدهی مشابه در فروردین ماه ۸۹ است. خاطراتی که با خود رکود نسبی بازار را در ماههای باقیمانده بهار در پی دارد.
پایان یک هفته افت بورس؟
دنیای اقتصاد- بورس تهران پس از ثبت فروردین رویایی در نخستین ماه سال جاری و رشد ۷/۱۳ درصدی شاخص بورس، در دومین ماه سال با ضعف در اکثر متغیرهای عملکردی خود مواجه شد، به گونهای که بازدهی بورس باافت معنادار به منفی ۲/۱ درصد رسید و ارزش معاملات نیز بیش از ۲۳ درصد کاهش یافت. ثبت بازدهی بیش از ۱۳ درصد در فروردین امسال، یادآور خاطرات سال گذشته و ثبت بازدهی مشابه در فروردین ماه ۸۹ است. خاطراتی که با خود رکود نسبی بازار را در ماههای باقیمانده بهار در پی دارد. کارنامه دوماهه ۹۰ منتشر شد
کاهش هیجان بورس پس از فروردین رویایی
گروه بورس- اعظم شریفی: تداوم رکوردشکنیهای منفی شاخص بورس اوراق بهادار طی اردیبهشتماه علاوه بر بازدهی منفی ۲/۱ درصدی بورس اوراق بهادار، کاهش ۱/۲۳ درصدی ارزش معاملات را در مقایسه با فروردینماه برای بازار سهام به ارمغان آورد.
بورس تهران سال ۹۰ را با یک فروردین طلایی آغاز کرده بود که رکوردشکنیهای مثبت آن بازدهی خیرهکننده مثبت ۷/۱۳ درصدی را به همراه داشت. رشد شتابان شاخص در فروردینماه امسال که با الگوبرداری از سالهای قبل رخ داد، در اردیبهشتماه نهتنها متوقف شد بلکه روندی نزولی یافت.
به طوری که عملکرد بورس تهران حتی در تعداد روزهای کاری مثبت ۲ ماهه گذشته نیز از ۲ ماهه نخست سال ۸۹ تبعیت کرده و از ۳۹ روز کاری دوماه گذشته، شاهد ۲۵ روز مثبت بود.
بنابر این گزارش، طی ۲۰ روز کاری بورس در ماه گذشته به دلایلی چون کاهش قیمتهای جهانی مواد خام، تشدید مسائل سیاسی روز، موضعگیریهای مسوولان در خصوص معاملات خودروییها، نیاز به استراحت شاخص و کاهش جریان نقدینگی جدید، همه متغیرهای اصلی معاملات با روندی نزولی مواجه شدند، به طوری که با داد و ستد بیش از ۹/۵ میلیارد سهم عادی و حق تقدم شرکتها، بیش از ۹/۱ هزار میلیارد تومان توسط ۱۲۶ هزار و ۷۱۷ خریدار جابهجا شد که در مقایسه با ۱۹ روز کاری فروردینماه به ترتیب کاهش ۱۶، ۲۳ و ۱۸ درصدی را نشان میدهند.
از طرف دیگر افزایش تعداد روزهای منفی شاخص در ماه پیش و نوسان رو به منفی سهام اکثر شرکتها، در نهایت منجر به کاهش ۳۲۵ واحدی شاخص در مقایسه با ابتدای ماه شد.
هرچند در روزهای پایانی ماه، شاخص با بهبود نسبی، موفق به عبور از خط مقاومت ۲۶ هزار واحدی شد و در رقم ۲۶ هزار و ۱۵۵ واحدی به ثبت رسید، اما نتوانست رونق ماه اول سال را تکرار کند.
با این حال ارزش بازار اوراق بهادار در پایان اردیبهشتماه به مبلغ ۱۲۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رسید و در مقایسه با ابتدای امسال همچنان ۱/۱۰ درصد افزایش نشان میدهد. بر این اساس بازدهی بورس با از دست دادن ۲/۱ درصد از بازدهی خود طی اردیبهشتماه، به ۳/۱۲ درصد رسیده است. از سوی دیگر متوسط P/E بازار در اردیبهشتماه ۶۹/۸ مرتبه بود که در مقایسه با ابتدای امسال یک مرتبه افزایش نشان میدهد.
افزایش ارزش و کاهش حجم معاملات
بنابراین اطلاعات در معاملات ۲ ماهه امسال ۱۲ میلیارد و ۹۹۵ میلیون سهم به ارزش ۴۵ هزار و ۱۵۶ میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار جابهجا شد که در مقایسه با معاملات ۲ ماه نخست سال گذشته به ترتیب ۲۱ درصد و ۵۷ درصد کاهش نشان میدهند. این در حالی است که ارزش معاملات خرد و بلوک در دوماهه نخست امسال با داد و ستد ۱۲ میلیارد و ۵۰۲ میلیون سهم به ارزش ۴۳ هزار و ۷۰۴ میلیارد ریال رسید که به ترتیب ۶۳ و ۱۱۶ درصد رشد نشان میدهد.
حقیقیها، فروشندگان اصلی اردیبهشت
نکته قابل توجه در معاملات اردیبهشتماه فروش گسترده سهام توسط معاملهگران حقیقی فعال در بازار سهام بود. در نتیجه این روند، افراد حقیقی در ازای ۹۲۳۶ میلیارد ریال خرید سهام اقدام به فروش ۹۵۲۱ میلیارد ریال سهم کردند که بر این اساس میزان فروش حقیقیها ۲۸۵ میلیارد ریال بیشتر از خرید توسط این گروه بود.
این در حالی است که این تراز در فروردینماه مثبت بود و خرید حقیقیها ۹۸۱ میلیارد ریال بیشتر از فروش آنها بود.
در همین حال خرید حقوقیها طی اردیبهشتماه به ۱۰ هزار و ۳۴۶ میلیارد ریال رسید در حالی که فروشی معادل ۱۰ هزار و ۶۰ میلیارد ریال از طرف این معاملهگران در بازار اتفاق افتاد.
معمولا در ماههایی که خرید حقیقیها از فروش آنها پیشی میگیرد، بازار با صعود شاخص مواجه است و در شرایط معکوس، شاخص روند نزولی به خود میگیرد.
رایانه صدرنشین رشد ارزش بازار
در بین ۳۷ صنعت فعال در بورس تهران، سه شرکت حاضر در گروه رایانه و فعالیتهای وابسته به آن طی دوماه گذشته بیشترین رشد شاخص قیمت را تجربه کردند. بر این اساس شاخص قیمت این گروه با افزایش ۷/۴۵ درصدی در مقایسه با ابتدای امسال مواجه بود. همچنین ماشینآلات دستگاههای برقی با ۴/۴۱ درصد افزایش، شرکتهای چندرشتهای صنعتی با ۴/۳۶ درصد افزایش، استخراج سایر معادن با ۶/۲۵ درصد افزایش و خدمات فنی و مهندسی با ۲۱ درصد افزایش در مقایسه با ابتدای امسال در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
فلزات اساسی صدرنشین ارزش بازار
این در حالی است که ۲۴ شرکت گروه فلزات اساسی همچنان با در اختیار داشتن سهم ۰۶/۱۷ درصدی از ارزش بازار، بیشترین ارزش بازار بورس تهران را در بین گروههای عمده در اختیار دارند.
ارزش بازار این گروه از ابتدای امسال ۱۱ درصد افزایش نشان میدهد. گروههای بانکها، مخابرات، شرکتهای چندرشتهای صنعتی و کانههای فلزی رتبههای بعد را به خود اختصاص دادند.افزون براین مخابرات تنها گروهی است در میان گروههای برتر که شاهد کاهش ۱۰ درصدی ارزش بازار در مقایسه با ابتدای امسال بوده است. این اتفاق در شرایطی رخ داد که مخابرات با برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه اقدام به تقسیم سود ۴۳۰ ریالی به ازای هر سهم کرد.
۵۰ درصد معاملات در اختیار ۱۴ کارگزار
در همین حال عملکرد ماه گذشته ۸۷ شرکت کارگزاری خصوصی و وابسته به بانکها و نهادهای مالی نشان میدهد همچنان ۱۰ تا ۱۵ شرکت کارگزاری اول، سهم قابل توجهی از داد و ستدها را انجام دادهاند.
براساس این گزارش، در این میان کارگزاری بانک ملت با انجام چند معامله قابل توجه برای زیرمجموعه های بانک، ۹۱/۹ درصد از ارزش کل معاملات کل سهام شرکتهای بورسی را به خود اختصاص داد تا در صدر شرکتهای کارگزاری قرار گیرد.
کارگزاری مفید هم با انجام ۳۵/۷درصد از حجم معاملات رتبه دوم و کاسپین مهر ایرانیان با ۵۶/۵ درصد از کل معاملات رتبه سوم را کسب کرد.
شرکتهای کارگزاری آرمون بورس، بهمن، آگاه، مهر آفرین، نهایت نگر، حافظ، بانک صادرات، بانک کشاورزی، بهگزین، بانک اقتصاد نوین و امین آوید هم با اختصاص ۶/۳ تا حداکثر ۸۹/۱ درصد از ارزش معاملات خرد و بلوک در پلههای سوم تا چهاردهم ایستادند.
در همین حال کارگزاریهای بانک ملت، کاسپین مهر ایرانیان و مفید از نظر معاملات عادی خرد و بلوک رتبههای اول تا سوم داشتند.
نکته جالب توجه در معاملات الکترونیکی، رتبه اول کارگزاری مفید با در اختیار داشتن ۳۸ درصد از معاملات الکترونیکی است که رتبه اول را برای این کارگزاری به همراه داشت.
همچنین کارگزاری نهایت نگر ۸۷/۹ درصد، کشاورزی ۶ درصد و آبان ۷/۵ درصد از معاملات الکترونیکی را به خود اختصاص دادند.
در قعر جدول هم شرکتهای کارگزاری آبتین استاک، آثل، معین سهم، جهان سهم، بدره سهام، سهام پویا، سهم یار، شاخص سهام، سهم آذین و دنیای نوین با ۸ تا حداکثر ۲ دهم درصد از معاملات ماه گذشته ایستادهاند.
ارسال نظر