دنیای اقتصاد- روز گذشته شاخص بورس تهران با ۴۵۹ واحد کاهش، سومین افت بزرگ تاریخی در یک روز را به ثبت رساند؛ آغاز هفته دوم اردیبهشت‌ماه، بیشتر سهم‌های موجود در بازار را به سراشیبی سوق داد و تنها ۲۰ نماد گشوده در بازار با قیمت مثبت بسته شد و بقیه در انتظار فروش، صف‌آرایی کردند. افت ۸/۱ درصدی شاخص در روز شنبه دومین افت بزرگ امسال پس از افت ۴۹۲ واحدی شاخص در هفتم اردیبهشت‌ماه جاری است. روند نزولی قیمت سهام در چند روز اخیر، شاخص بورس را به رقم ۲۵ هزار و ۳۲۱ سوق داد و بازدهی بورس را که در بیست و هفتم فروردین‌ماه به ۵/۱۴ درصد رسیده بود به ۷/۸ درصد تنزل داد. رکورد شکنی‌های منفی شاخص ادامه دارد

انتظار برای برگشت بورس

گروه بورس - مجید اسکندری: شاخص کل بورس بار دیگر رو به افول نهاد، بازار منفی شد و مهمانان مغموم تالار شیشه‌ای در صف‌های طویل فروش به انتظار نشستند.

روز گذشته شاخص با ۴۵۹ واحد کاهش، سومین افت بزرگ در یک روز را در تاریخ خود به ثبت رساند.

آغاز هفته دوم اردیبهشت‌ماه، بیشتر سهم‌های موجود در بازار را به سراشیبی سوق داد و تنها ۲۰ نماد گشوده در بازار با قیمت مثبت بسته شد و بقیه در انتظار فروش، صف‌آرایی کردند.

افت ۸/۱ درصدی شاخص در روز شنبه دومین افت بزرگ پس از افت ۴۹۲ واحد شاخص در هفتم اردیبهشت‌ماه جاری است؛ ۹۵۷ واحد کاهش در دو روز کاری بورس. براساس اطلاعات موجود، بزرگ‌ترین افت شاخص در یک روز در تاریخ پنجم آبان‌ماه ۸۷ رخ داد که طی آن، شاخص ۵۸۰ واحد افت را تجربه کرد.

افت شاخص بورس در چند روز اخیر شاخص بورس را به رقم ۲۵ هزار و ۳۲۱ سوق داد و بازدهی بورس را که در بیست و هفتم فروردین‌ماه به ۵/۱۴ درصد رسیده بود به ۷/۸ درصد تنزل داد.

شاخص بورس در تاریخ یادشده و در اوج خود به رقم ۲۶ هزار و ۶۷۶ رسیده بود. در حال حاضر ارزش بازار به رقم ۱۲۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بالغ شده که حدود ۱۰۸ میلیارد دلار است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد پس از یک دوره میان‌مدت که بازار شاهد رشد شدید قیمت‌ها بود، کاهش قیمت‌ها گریبان بورس را گرفت و با گذشت ۱۰ روز از ابتدای اردیبهشت‌ماه، شاخص بورس ۱۲۸۹ واحد افت کرد.

این افت در شرایطی رخ داده است که رییس سازمان بورس در جدیدترین گفت‌و‌گوی خود با خبرنگار دنیای اقتصاد، شرایط بازار را طبیعی توصیف کرد و به فعالان بازار اطمینان داد: «جای نگرانی وجود ندارد.»

صالح‌آبادی: روند بازار طبیعی است

علی صالح‌آبادی با اشاره به ثبت ارزش معاملات ۱۶۰ میلیارد تومانی در روز چهارشنبه گذشته و میانگین معامله روزانه ۱۰۰ میلیارد تومان سهام در بورس افزود: حجم و ارزش معاملات در شرایط فعلی از مناسب بودن وضعیت بورس حکایت دارد و گرچه شاخص بورس نشان‌دهنده تصحیح قیمت سهام است، اما ملاک اصلی تشخیص دادن وضعیت بازار، نقدشوندگی است و وقتی که در بازار ۱۶۰ میلیارد تومان سهام معامله شود، نشان‌دهنده روان بودن معاملات است.

وی با بیان اینکه در شرایطی باید نگران بازار بود که ارزش معاملات تک‌رقمی شود، گفت: اگر ارزش معاملات به ۲ تا ۳ میلیارد تومان می‌رسید، وضعیت نگران‌کننده بود.

وی تاکید کرد: با فرصت‌های موجود در بورس برای سرمایه‌گذاری و ابزارهای مالی جدید، پیش‌بینی می‌شود این بازار همچنان مورد توجه سرمایه‌گذاران باشد.

سخنگوی بورس با اشاره به شرایط متفاوت بازار سرمایه در ۵ سال گذشته گفت: بازار سرمایه ۹۰، تفاوت‌های بسیار زیادی با بازار سرمایه سال ۸۵ دارد، در حالی که بازار سرمایه سال ۸۵ تفاوت‌های زیادی با سال ۸۰ نداشت، بر این اساس با توجه به زیرساخت‌های قانونی موجود، نگاه ویژه مسوولان به بازار سرمایه، پتانسیل‌های موجود در بازار و عرضه شرکت‌های جدید پیش‌بینی می‌شود که بازار سرمایه سال ۹۵ نیز تفاوت‌های بسیار زیادی با بازار کنونی به لحاظ اندازه حجم و کارکرد داشته باشد.

صالح‌آبادی در عین حال شرایط بازار سرمایه را به لحاظ نقدشوندگی، دادوستد سهام و حجم معاملات طبیعی قلمداد کرد.

لزوم ایجاد مکانیزم‌های کنترلی

یک کارشناس بازار سرمایه نیز درباره افت اخیر بورس بر این باور است که این نوسان خیلی عجیب نیست و جزو ذات بازار است.

رضا بختیاری در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما گفت: هنگامی که تورم دو رقمی است و دامنه نوسان ۴ درصدی، به بازدهی ۷۰ تا ۸۰ درصدی منجر می‌شود، نوسان ۲تا ۳ درصدی کل بازار، اتفاق مهمی به شمار نمی‌آید.

وی افزود: هر دارایی مالی تابع ریسک‌هایی است که در بازار ارزیابی می‌شود و بازار در مقایسه با سودآوری گذشته، با افت چندانی روبه‌رو نشده است.

بختیاری خاطرنشان کرد: در هفته‌های اخیر بحث وجود حباب در بازار مطرح شد که این بحث‌ها با تعریف دقیق و درست حباب منطبق نبود.

وی با تاکید بر لزوم وجود مکانیزم‌های کنترلی به‌ویژه وجود بازار گردان برای سهام مهم بازار گفت: باید به ویژگی‌های بازار مانند حجم معاملات، گردش معاملات، بازدهی‌های گذشته و ... در کنار یکدیگر نگریسته شود، زیرا بازار هر گاه احساس کند تغییری رخ داده، عکس‌العمل نشان می‌دهد.

بختیاری گفت: محدوده نوسان سهم باید توسط بازارساز تعیین شود اما متاسفانه مسوولان بازار، این مکانیزم را قبول نمی‌کنند.

همچنین معاملات آتی راه‌اندازی شده، اما امکان فروش استقراضی فراهم نشده تا حتی در بازدهی‌های منفی، سهامدار به سود دست یابد.

وی ادامه داد: در حال حاضر که ریسک بازار جابه‌جا شده، اگر صحیح است آن را تبیین و نقطه‌های تعادل جدید بازار را مشخص کرده و کاری کنیم بازار به این نقاط برسد.

بختیاری خاطرنشان کرد: ارکان بازار سرمایه ما، با هم رشد نکرده‌اند و در شرایطی که ارزش بازار افزایش یافته، تعداد بازیگران حرفه‌ای بازار افزایش نیافته‌اند و در بازار منفی، بیشتر افراد نمی‌دانند چه کنند.

دو هفته زمان برای برگشت بازار

در همین حال کاظم نادرعلی در گفت‌وگو با فارس، در رابطه با شرایط شاخص بورس در روزهای آتی به تحلیل تکنیکی اشاره کرد و اظهار داشت: در بررسی نمودار هفتگی شاخص کل بورس بعد خروج از سقف کانال صعودی اکنون در حال برگشت است. این برگشت دو هفته دیگر زمان خواهد برد تا بعد از لمس دوباره سقف کانال شروع به صعود کند.

وی ادامه داد: انتظار می‌رود موج اصلاحی اخیر در محدوده ۲۵ تا ۲۴ هزار و ۷۵۰ واحد به پایان برسد.

این اصلاح به احتمال زیاد هفته سوم اردیبهشت‌ماه به اتمام خواهد رسید و از هفته چهارم اردیبهشت‌ماه می‌توان شاهد افزایش حجم معاملات و شروع روند صعودی بود.

به گفته وی شاخص کل بورس تا شهریور ماه هم خواهد توانست به سطح ۲۸ هزار واحد برسد؛ بنابراین این اصلاح اخیر برای روند صعودی شاخص در ماه‌های آینده ضروری بوده و جای نگرانی نیست.

این کارشناس به تحلیل تکنیکی نمودار روزانه شاخص بورس اشاره کرد و گفت: در بررسی این نمودار هم شاهد همپوشانی خوبی بین میانگین‌های متحرک میان‌مدت و خط روند صعودی ۴ ماهه و همچنین سقف کانال صعودی ۲ ساله هستیم که همپوشانی این ۳ حمایت حوالی محدوده ۲۵ تا ۲۴ هزار و ۷۵۰ واحد کاملا مشهود است.

نادرعلی در ادامه به نمودار سومی هم اشاره کرد و اظهار داشت: همزمان که نمودار قیمت سهام به‌طرف سقف کانال در حال برگشت است، اندیکاتور «آر اس آی» هفتگی ۱۴ روزه نیز در حال برگشت به‌طرف خط روند حمایتی است که با رسیدن به این ترند حمایتی می‌توان احتمال تشکیل واگرایی مخفی مثبت را داد، این واگرایی به نوبه خود می‌تواند سبب تشکیل روند صعودی شاخص کل شود.

وی در خاتمه نتیجه‌گیری کرد: بررسی‌ها حکایت از اصلاح کوتاه‌مدت شاخص دارند که حدود ۲هفته می‌تواند زمان ببرد. عمق این اصلاح می‌تواند در نهایت بین ۲۵ تا ۲۴ هزار و ۷۵۰ به درازا بکشد و بعد از آن با برخورد نمودار قیمت سهام به سطوح حمایتی و اتمام اصلاح، می‌توان انتظار شروع روند صعودی را داشت که این صعود می‌تواند طی دوره میان‌مدت تا شهریور ماه سبب رشد شاخص کل تا ۲۸ هزار واحد شود.

نزول ناپایدار

یک کارگزار بورس نیز در این باره گفت: با توجه به حجم بالای معاملات در بازار سرمایه، نزول کنونی شاخص پایدار نخواهد بود. حجم نقدینگی زیادی که در چند ماهه گذشته وارد بورس شده و به دنبال آن، حاکم شدن جو هیجانی در بازار و شدت گرفتن صعود شاخص به بالا، می‌تواند توجیهی برای نزول کنونی باشد.

اصغر مهری‌زاده در گفت‌و‌گو با «سنا» با اشاره به عوامل تاثیرگذار بر افت و خیز بازار گفت: «عوامل سیاسی، اقتصادی و قیمت‌های جهانی می‌توانند بر روند بورس تاثیرگذار باشند. همان طور که با انتشار اخباری خوشایند، شاهد صعود بازار هستیم، اخبار ناخوشایند نیز قادر به تغییر جهت شیب شاخص هستند. بهترین راه‌حل برای حضور مداوم در بازار پرهیز از هر گونه هیجان در هر دو بازار صعودی و نزولی است.»

مدیر‌عامل کارگزاری اردیبهشت ایرانیان ادامه داد: «پیش‌بینی تحلیلگران تکنیکال بازار نیز از چند هفته گذشته این بود که شاخص در حال حاضر توان شکستن مقاومت و عبور از ۲۶ هزار واحد را ندارد که شرایط کنونی موید همین مطلب است.»

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سود نقدی در شاخص لحاظ می‌شود، نمی‌توان به درستی پیش‌بینی کرد که شاخص تا پایان فصل به چه رقمی خواهد رسید، اما اگر رفتار بازیگران بازار منطقی و به دور از هیجان باشد، شاهد صعودی آرام خواهیم بود.