گروه بورس- همایون دارابی: فضای معاملات بورس اوراق بهادار دیروز تحت‌تاثیر سه خبر نامناسب قرار گرفت که در نهایت به کاهش شاخص کل به میزان ۲۹/۴۷ واحد منجر شد.

در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که در تحولات رخ داده عرضه بلوک ۱۷درصدی ذوب‌آهن اصفهان به دلیل آنچه عدم حضور خریدار توصیف شده بود، ملغی شد. در شرایطی که تا پیش از این عموما سازمان خصوصی‌سازی به رغم عدم حضور خریداران، خود را موظف به عرضه سهام می‌دانست، اما این‌بار پیش از شروع رقابت سازمان خصوصی‌سازی این عرضه را ملغی کرد. دو خبری که بازار را متاثر کرد

در همین حال دیروز دو خبر دیگر نیز بازار را متاثر کرد و خبرهای اولیه از گزارش پالایشگاه بندرعباس، در کنار اعلام قیمت ۲هزار ریالی مازوت شرکت‌های سیمانی موجب نگرانی معامله‌گران شد. پالایشگاه بندرعباس در گزارش حسابرسی شده شش ماهه سود این مدت را تنها ۶۷ریال را اعلام کرده که کمتر از حد انتظار معامله‌گران بود. هر چند بخشی از این پوشش ضعیف به دلیل پرداخت‌های پالایشگاه به صندوق توسعه ملی بوده است.

عملکرد ۶ ماهه این شرکت در مقایسه با دوره مشابه سال قبل از افزایش ۲۶ درصدی فروش، ۲۵ درصدی بهای تمام شده، ۳۴ درصدی سود ناخالص،۱۲۵ درصدی سود عملیاتی و ۹۷ درصدی سود خالص هر سهم برخوردار است. این در حالی است که مقدارفروش در دوره مورد بررسی تنها ۳ درصد افزایش داشته است. نکته قابل توجه در صورت‌های مالی ۶ ماهه این شرکت نسبت پایین حاشیه سود است که در صورت‌های حسابرسی شده تقریبا ۵/۱ درصد بوده و حتی با وجود افزایش بیش از ۵/۰ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل و همین طور با وجود قیمت نزدیک به ۳۵۰ تومانی این سهم بسیار اندک به نظر می‌رسد.

در همین حال رشد بهای سوخت شرکت‌های سیمانی نیز موجب زیان‌دهی برخی از شرکت‌ها و در نهایت فشار به شرکت‌های هلدینگی دارای سهام سیمانی خواهد شد.

کارشناسان بازار معتقدند به‌‌رغم خبرهای بد منتشره و همچنین برخی از نگرانی‌های موجود به ویژه در مورد تکالیف دولتی لایحه بودجه سال آینده، بازار همچنان با نقدینگی قابل ملاحظه‌ای مواجه است که همین امر نیز اصلاح قیمتی بازار سهام را کم عمق و کوتاه می‌کند.

در بازار دیروز معامله‌گران با شایعاتی در مورد تکالیف بودجه‌ای سال آینده شرکت‌های بورسی مواجه بودند این شایعات از احتمال افزایش حق مالکانه دولتی در معادن برای سال آینده خبر می‌داد. در این شرایط، به نظر می‌رسد دولت و مجلس برای جبران کاهش درآمدهای نفتی در کنار افزایش مالیات، بحث افزایش بهره مالکانه را دنبال می‌کنند.

در بازار دیروز و در مسائل کلان اقتصادی مصاحبه مدیر صندوق توسعه ملی از اهمیت برخوردار بود که تلویحا از سناریوی حذف ارز مرجع خبر داد. به گفته فرزین، در حال حاضر ما یک ارز مبادله‌ای در حد ۲ هزار و ۴۰۰ ریال داریم، همچنین ارز مرجع که ۱۲۲۶ ریال است و ارز بازار آزاد، الان تمام نیاز کشور برای کالاهای اساسی و اولویت ۱ و ۲ شامل دارو، غذا و کالاهای اساسی با نرخ مرجع تامین می‌شود و بقیه اولویت‌ها با ارز مبادله‌ای تامین می‌شود.

البته نیازهای دیگری نیز وجود دارد که به سمت بازار آزاد سوق داده می‌شود.

ما باید به گونه‌ای عمل کنیم که تمام نیاز ارزی در بازار مبادله‌ای تامین شود و روز به روز بازار آزاد کوچک شده و هر نیاز واقعی در مرکز مبادلات ارزی تامین شود.

در بورس کالا نیز روز گذشته شاهد عرضه‌های دو شرکت ملی مس و ذوب‌آهن بودیم.

در این روز، ۴۶۰ تن مس مفتول فملی با نرخ ۲۳۰۰۷ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معاملات شرکت با رشد بیش از یک درصدی روبه‌رو‌ شد. همچنین تقاضای ۴۴۰ تنی مس مفتول در برابر عرضه ۱۰۰۰ تنی شکل گرفت.

ضمن اینکه، ۳۰۰ تن مس کاتد شرکت در برابر عرضه ۷۰۰ تنی با نرخ ۲۲۴۶۶ تومان در هر کیلو معامله شد. این در حالی است که نرخ قبلی معاملات مس کاتد ۲۲۱۵۰ تومان بوده است.

همچنین دیروز ۶۴۶۸۰ تن سبد میلگرد ذوب با نرخ میانگین ۱۶۴۰ و ۱۶۶۰ تومان عرضه شد که با تقاضای خوبی نیز همراه شد. نرخ قبلی معاملات میلگرد شرکت بیش از ۱۸۰۰ تومان بوده است.

چرا خریداری برای ذوب‌آهن نیامد؟

در همین حال دیروز در گروه فلزی، مدیر سرمایه‌گذاری‌ و امور سهام شرکت ذوب‌آهن اصفهان گفت: یکی از دلایل عدم تقاضای خریداران برای ثبت سفارش خرید بلوک ۱۷ درصدی ذوب‌آهن اصفهان جذاب نبودن این بلوک برای خریداران است.

مجتبی فریدونی در این رابطه افزود: خرید بلوک مذکور در حالی برای خریداران جذاب خواهد بود که فرد با تملک آن بتواند در مدیریت شرکت نیز نقش داشته باشد، این در حالی است که با توجه به درصد سهام عرضه شده ذوب‌آهن اصفهان، خریدار آن در بهترین حالت صاحب یک کرسی در هیات مدیره خواهد بود. به عبارت دیگر خریدار احتمالی در ازای پرداخت هزینه‌ای معادل ۵۰۰ میلیارد تومان، در عمل از نظر مدیریتی و کنترلی نقشی در شرکت نخواهد داشت که همین امر می‌تواند یکی از دلایل بی میلی مشتریان به چنین عرضه‌هایی باشد.

در گروه سیمانی یکی از مدیران سیمان داراب گفت: با در نظر گرفتن قطعی گاز، افزایش قیمت مازوت و همچنین رشد حدود ۲ برابری قیمت هر پاکت خالی سیمان آینده این صنعت در هاله‌ای از ابهام است.مرتضی سید‌صالحی یکی از مدیران سیمان داراب با تایید این خبر به فارس گفت: از هفته پیش سهمیه گاز این شرکت قطع شده که با این تصمیم جدید شرکت ملی گاز، به ازای هر تن تولید سیمان ۱۵ هزار تومان افزایش بهای تمام شده محاسبه می‌شود و با توجه به وضعیت بغرنج شرکت‌های سیمانی معلوم نیست، این افزایش قیمت به چه نحوی باید جبران شود.

وی ادامه داد: در این شرکت به ازای هر ۱۰۰ هزار تن سیمان ۱۰ میلیون لیتر مازوت مصرف می‌شود که با قیمت جدید معادل ۲ میلیارد و ۲۰۰ تومان است که باید نقدا پرداخت شود، ولی واقعیت این است نه ما و نه سایر شرکت‌های سیمانی چنین توانی را ندارند.

صالحی ادامه داد: علاوه بر این قیمت هر پاکت خالی سیمان ۴۰۰ تومان بود که هم‌اکنون به ۷۵۰ تا ۸۰۰ تومان رسیده که به ازای هر تن سیمان موجب افزایش ۲۰ هزار تومانی سیمان می‌شود.

وی در خاتمه گفت: با این اوصاف و با در نظر گرفتن قطعی گاز و افزایش قیمت مازوت و همچنین رشد حدود ۲ برابری هر پاکت خالی سیمان باید فاتحه این صنعت را خواند، مگر اینکه مسوولان‌ مرتبط فکری به حال این موضوع کنند. در همین حال مساله فروش سیمان صادراتی شرکت‌های سیمانی براساس نرخ ارز مرجع و رقابت منفی این شرکت‌ها در بازار عراق نیز یک مشکل اساسی برای بیشتر شرکت‌های این گروه به شمار می‌رود. در حال حاضر بیشتر شرکت‌های سیمانی، سیمان صادراتی را به نرخ‌های کمتر از ۷۰۰هزار ریال در هر تن صادر می‌کنند، حال آنکه قیمت این محصول در بازار عراق نزدیک به ۱۳۰دلار در هر تن است که سود عدم صادرات مستقیم را دلالان این صنعت می‌برند.

در گروه تجهیزات، مدیرعامل شرکت حفاری شمال از آغاز حفاری دومین چاه اکتشافی در دریای خزر ظرف چند روز آینده خبر داد. به گزارش روابط عمومی شرکت حفاری شمال، هدایت‌الله خادمی با بیان اینکه سکوی نیمه شناور امیرکبیر پس از جابه جایی و استقرار در محل مورد نظر آماده حفاری چاه دوم است، گفت: در انتظار تایید کارفرما (شرکت نفت خزر) هستیم تا عملیات حفاری را آغاز کنیم.

آخرین اخبار از واگذاری‌ها

در گروه تصفیه نفت، دیروز ابوالقاسم شمسی جامخانه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به برگزاری جلسه هیات واگذاری اظهار کرد: در این جلسه تصویب شد ۵/۶ درصد از سهام پالایشگاه بندرعباس بابت رد دیون به بانک ملت تخصیص داده شود.

قیمت این بلوک بر اساس قیمت تابلوی بورس به علاوه ۱۰ درصد تعیین شده است. وی ادامه داد: با احتساب این ۵/۶ درصد و با توجه به تخصیص ۴۰ درصد از سهام پالایشگاه بندر عباس به سهام عدالت، عرضه تدریجی و کشف قیمت ۷ درصد از سهام آن در بورس و تخصیص ۲۷/۱ درصد سهام به کارکنان، حدود ۴۵ درصداز سهام این شرکت مشمول اصل ۴۴ باقی می‌ماند که هیات‌ واگذاری در جلسه بعدی یا جلسه دو هفته آینده در مورد واگذاری یک بلوک یا دو بلوکی آن تصمیم‌گیری خواهد کرد. در گروه پتروشیمی، معاون تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی گفت: براساس تفاهمنامه با شرکت پتروشیمی قرار است سال آینده ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن کود اوره مورد نیاز کشاورزان را تامین و مازاد آن را صادر کنند. به گزارش خبرگزاری فارس، ناصر توکلی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلیل افزایش قیمت کود شیمیایی و اجرا نشدن تفاهمنامه تامین کود شرکت‌های پتروشیمی افزود: امسال نیاز کشاورزان به کود اوره را ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن به شرکت‌های پتروشیمی اعلام کردیم و بر اساس تفاهمنامه قرار شد بعد از تامین کود کشاورزان مازاد آن را صادر کنند.

معاون تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تاکنون یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن از این میزان محقق شده است، گفت: اما نیاز کود کشاورزان از محل ذخایر سال‌های قبل تامین و توزیع شد.

توکلی ادامه داد: طبق توافق قرار است پتروشیمی‌ها در سال آینده نیز ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن نیاز کود اوره کشاورزان را تامین و مازاد آن را صادر کنند. این تقاضا در شرایطی مطرح می‌شود که ظرفیت تولید کود اوره کشور نزدیک به ۵میلیون تن است و مشخص نیست که بحث صادرات توسط چه شرکت‌هایی انجام خواهد شد.

در همین حال با احتمال افزایش بهای گاز، شرکت‌های پتروشیمی با مشکلات بیشتری رو‌به‌رو هستند. روز گذشته در گروه بانکی، اعلام شد که به زودی دو بلوک یک درصدی بانک‌های پاسارگاد و ملت به روی تابلو خواهد رفت.

بانک پاسارگاد را همیاری‌های کوثر بار دیگر به روی تابلو می‌فرستد و بلوک ۸/۱ درصدی ملت را نیز آتیه صبا در نرخ یک هزار و ۴۰۰ریال عرضه می‌کند. در گروه غذایی، دیروز گلوکوزان سود هر سهم سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور سال ۹۲ را در اولین پیش‌بینی مبلغ ۲۲۴۷ ریال اعلام کرده است. شرکت در آخرین پیش‌بینی از سود سال ۹۱ نیز ۲۴۰۲ ریال اعلام کرده است. سود پیشنهادی هیات مدیره به مجمع عمومی عادی سال مالی ۹۲، مبلغ ۱۵۰ تومان به ازای هر سهم است.

در این گروه، غدام نیز در اولین پیش‌بینی از سال مالی منتهی به ۳۰ آذر‌ماه ۹۲ مبلغ ۱۷۸۷ ریال سود به ازای هر سهم اعلام کرده است. این در حالی است که آخرین پیش‌بینی سود سال مالی ۹۱ شرکت ۱۲۸۴ ریال بوده است. علت این تعدیل افزایش مقداری و ریالی فروش است.

در گروه لوازم خانگی، حسابدار ارشد شرکت سرماآفرین طی گفت‌وگویی با نمابورس در‌خصوص تاثیر تحریم‌ها بر سودآوری این شرکت گفت: بخشی از مواد اولیه شرکت از خارج کشور وارد می‌شود و اکنون با وجود تحریم‌های پیش آمده و تاثیر آن بر واردات کالا سبب شده تا فعالیت‌های شرکت نیز با مشکل مواجه شود.

جعفرزاده ادامه داد: از آنجا که شرکت بیشتر فروش‌های خود را به صورت پیش‌فروش انجام می‌دهد، اکنون ممنوعیت‌های وارداتی سبب شده که نتواند به تعهدات قبلی خود عمل کرده و مجبور به فسخ بخشی از قراردادها و پرداخت زیان شده است.

در مجموع بازار دیروز بازاری منفی با عرضه‌های بالا بود که در آن ارزش معاملات به سطح ۲۳۰میلیارد تومان رسید که ۵۴درصد آن را معامله ۱۷۲میلیون سهم ملی مس تشکیل می‌داد. با فروش این بلوک و همچنین خرید سهام سایپا به نظر می‌رسد کار واگذاری سهام مس از سایپا به تامین اجتماعی خاتمه یافته است.

در همین حال دیروز از ۲۲۴نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۴۲نماد با کاهش قیمت و ۷۶نماد با رشد ارزش معامله شدند و بقیه نمادها تغییر قیمتی نداشتند.