گروه بورس- رییس‌ سازمان بورس و اوراق بهادار با تشریح جزئیات جلسه عصر چهارشنبه شورای عالی اصل ۴۴ در دفتر رییس‌جمهور، افزایش حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم و یا ارائه تسهیلات به شرکت‌های سرمایه‌گذاری، افزایش جذابیت اوراق مشارکت و صکوک بازار سرمایه، حمایت سهامداران عمده از بازار و تقویت نقش بازار سرمایه در تامین مالی از طریق طراحی و معرفی ابزارهای جدید را چهار مصوبه مهم این شورا عنوان کرد. دکتر علی صالح‌آبادی خاطرنشان کرد: در این جلسه که نخستین‌ دستور آن به بررسی آخرین وضعیت بازار سرمایه اختصاص داشت، رییس‌‌جمهور ضمن تاکید بر حمایت کامل از بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی، باید از دارایی‌های مردم که در بورس سرمایه‌گذاری کرده‌اند، به‌طور کامل حمایت و محافظت شود. سخنگوی سازمان بورس افزود: در ادامه جلسه، راهکارهای حمایت از بازار سرمایه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و چهار راهکار مهم و عملیاتی در حمایت از بازار سرمایه و تقویت این بازار، مورد تصویب شورای عالی اصل ۴۴ قرار گرفت. مصوبه اول- صالح‌آبادی در تشریح اولین راهکار شورا گفت: مصوب شد بازار سرمایه با دو راهکار تزریق نقدینگی به بازار و حمایت از تولیدات شرکت‌های بورسی، مورد حمایت قرار گیرد. همچنین در این راستا، مقرر شد نظام بانکی از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم در بازار سرمایه به میزان معین و همچنین ارائه تسهیلات به شرکت‌های سرمایه‌گذاری و هلدینگ برای سرمایه‌گذاری در بورس، از بازار سرمایه حمایت کند. وی افزود: در همین راستا، کارگروهی متشکل از وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس‌کل بانک مرکزی و رییس سازمان بورس تشکیل شد که قرار است این کارگروه، اوایل هفته آینده در دفتر وزیر امور اقتصادی و دارایی تشکیل جلسه داده و درخصوص جزئیات اجرایی کردن‌ این مصوبه، به ‌سرعت تصمیم‌گیری کنند.

مصوبه دوم - رییس‌ سازمان بورس افزایش جذابیت اوراق مشارکت و صکوک قابل انتشار در بازار سرمایه برای سرمایه‌گذاران را دومین مصوبه شورای عالی اصل ۴۴ برشمرد و خاطرنشان کرد: براساس مصوبه شورا، مقرر گردید نقش بازار سرمایه در تامین مالی از طریق انتشار ابزارهای نوین مالی تقویت شده و در این راستا، جذابیت اوراق تامین مالی بازار سرمایه از قبیل اوراق مشارکت و صکوک، افزایش یابد.

مصوبه سوم- سخنگوی سازمان بورس در تشریح سومین مصوبه شورای عالی اصل ۴۴ گفت: براساس این مصوبه، قرار شد برای شرکت‌هایی که قصد ورود و پذیرش در بورس یا فرابورس را دارند، مشوق‌هایی در نظر گرفته شود. به‌گفته صالح‌‌آبادی، با توجه به شفافیت بالای شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه و مالکیت مردم در این شرکت‌ها، قرار شد بانک‌ها در زمینه ارائه تسهیلات به این شرکت‌ها امتیازات و اولویت‌هایی در نظر گیرند که جزئیات این حمایت‌ها نیز در کارگروه تشکیل شده، مورد بررسی و تصویب قرار خواهد گرفت. وی در عین حال خاطرنشان کرد اینگونه حمایت‌ها به گونه‌ای صورت خواهد گرفت که شرکت‌های کوچک و متوسط نیز در تامین مالی، با مشکلی مواجه نشوند.

مصوبه چهارم- رییس‌ سازمان بورس و اوراق بهادار حمایت سهامداران عمده از سهام شرکت‌های خود، به ویژه در شرایط کنونی را چهارمین تصمیم شورای عالی اصل ۴۴ برشمرد.

به گفته صالح‌آبادی، در ابتدای جلسه، ضمن ارائه گزارشی از آخرین وضعیت بازار سرمایه و آمارهای کلیدی این بازار، اقدامات صورت‌گرفته در زمینه تقویت زیرساخت‌های بازار، نقش کلیدی بازار سرمایه در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و نقش این قانون در توسعه و رونق بازار سرمایه، نقش بازار سرمایه در تامین مالی و ابزارهای نوین طراحی شده در این خصوص و نوسانات اخیر بازار، مطرح گردید.

در همین حال، رییس سازمان بورس در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد جزئیات بیشتری از تحولات روزهای آینده بازار سرمایه عنوان کرد.

علی صالح‌آبادی با بیان اینکه جلسه روز چهارشنبه شورای اصل ۴۴ دو محور مهم داشت، گفت: در این جلسه که دکتر بهمنی رییس کل بانک مرکزی هم در آن حضور داشت، مقرر شد که با توجه به جذابیت قیمت سهام شرکت‌ها در بورس، بانک‌ها اجازه پیدا کنند که در بازار سهام به طور جدی سرمایه‌گذاری کنند و از طرفی دیگر سیستم بانکی بتواند به شرکت‌های سرمایه‌گذاری و نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه تسهیلات ارائه کند.

وی در برابر این سوال که آیا این اقدامات به صورت فوری قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد تا وضعیت نامطلوب بازار سهام را بهبود بخشد، گفت: امروز در نشست مشترکی که با حضور وزیر اقتصاد، رییس کل بانک مرکزی و اینجانب برگزار خواهد شد، درخصوص عملیاتی شدن سریع این دو راهکار حمایتی مهم بحث و بررسی صورت خواهد گرفت.

او در پاسخ به این پرسش که آیا برای کاهش نرخ سود بانکی هم تجدیدنظری صورت خواهد گرفت؟ خاطرنشان کرد: در جلسه شورای اصل ۴۴ بحثی در این خصوص صورت نگرفت، اما امکان طرح این موضوع در کمیته حمایت از بازار سرمایه وجود دارد.

وی همچنین با اشاره به برگزاری سه جلسه با بازیگران حقوقی بازار طی هفته گذشته گفت: از این پس سهامداران بازار سهام حضور جدی بازیگران حقوقی را در بازار احساس خواهند کرد، اتفاقی که البته از روز چهارشنبه گذشته قابل رصد بود. با این وصف به نظر می‌رسد که از این پس بازار سهام با مشکل نقدینگی مواجه نباشد.

سخنگوی سازمان بورس همچنین درخصوص احتمال کاهش کارمزدهای معاملات سهام برای جذاب‌سازی هرچه بیشتر بازار سهام، گفت: از آنجا که بخش عمده‌ای از کارمزدها سهم کارگزاران است در این شرایط نمی‌توان تصمیمی برای کاهش کارمزدها اتخاذ کرد، اما ما برای جذاب‌سازی خرید اوراق مشارکت و صکوک در عرضه‌های اولیه مقرر کرده‌ایم که از سرمایه‌گذاران کارمزدی بابت خرید دریافت نشود، به‌آن معنی که کارمزد معاملات اوراق مشارکت و صکوک در عرضه‌های اولیه برای مردم حذف شده است.

وی در پایان اظهارات خود با اشاره به تلاش سازمان بورس برای حمایت از بازار سهام گفت: ظرف چند روز آینده، روش جدیدی برای تقویت نقدینگی بازار سهام به کار گرفته می‌شود که البته جزئیات این اقدام در قالب خبری خوش به گوش اهالی بازار سهام خواهد رسید.