موج - حسین فهیمی گفت: فعالیت‌های شرکت بورس ظرف 20‌روز آینده آغاز می‌شود.
نایب رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران با اشاره به برگزاری مجمع عمومی موسسان شرکت بورس اظهار داشت: در برگزاری مجمع این شرکت دو ایده را پیگیری می‌کردیم و خارج از آن، به ایده‌های دیگر نمی‌توانستیم ترتیب اثر دهیم.

وی در بیان ایده اول، گفت: در تشکیل این شرکت اصل را بر این قرار دادیم که همه فعالان بازار در مجمع موسسان و در مدیریت این شرکت مشارکت داشته باشند.
وی با تاکید بر مشارکت و حضور همه فعالان بازار سرمایه در جریان شکل گیری شرکت بورس، ادامه داد: مهم بود که فعالیت هر یک از فعالان بازار به گونه‌ای باشد که دیگر فعالان را از میدان بازی بیرون نکند، در واقع این طور نباشد که کارگزاران یا نهادهای مالی و یا سهامداران حقیقی تلاش کنند که این شرکت را به خود اختصاص دهند.
ادعای موسسان شرکت
فهیمی در اشاره به ادعاهای سه گروه موسسان شرکت بورس یادآورشد: سهامداران حقیقی در آخرین اظهارنظر‌های خود خواهان وجوه گسترش در اختیار شورا بودند تا بتوانند در شرکت بورس سهامدار شوند و یا کارگزاران عنوان می‌کردند که در اصل این شرکت باید برای کارگزاران تشکیل شود.
وی همچنین به ادعای نهادهای مالی اشاره کرد که با توجه به در اختیار داشتن 80‌درصد از دارایی بورس، هر گونه نیاز به سرمایه‌گذاری دیگران را در این شرکت رد می‌کردند.
وی ادامه داد: آنها عنوان می‌کردند که با پولی که در اختیار داریم می‌توانیم شرکت بزرگی را تاسیس کنیم که دیگران توانایی مالی برای تاسیس این شرکت را نداشته باشند.
معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران اظهار داشت: بنابراین پیشنهادی مطرح شد و شورا آن را تایید کرد که 40‌درصد از سهام این شرکت به نهادهای مالی، 40‌درصد به کارگزاران و 20‌درصد از سهام این شرکت نیز به سایر سهامداران و علاقه‌مندان که از طریق پذیره‌نویسی اقدام می‌کنند، تعلق گیرد.
حق بود، اما تکلیف نبود
وی با بیان این مطلب که «کارگزاران به طور کامل از حق خود در شرکت بورس استفاده نکردند»، گفت: وقتی آنها از این حق استفاده نکردند. دیگران از میدان عمل بیشتری برخوردار می‌شوند.
وی ادامه داد: از طرفی، حق حضور در شرکت بورس برای همه فعالان محفوظ بود، اما تکلیف نبود، یعنی کارگزاران، نهادهای مالی یا دیگر سهامداران می‌توانستند از کل حقوق خود در تاسیس این شرکت صرف نظر کنند.
فهیمی با اشاره به تعلق گرفتن 27‌درصد از سهام شرکت بورس به سهامداران حقیقی، از حضور کمرنگ سهامداران حقیقی در مجمع عمومی موسسان شرکت بورس انتقاد کرد.
وی ادامه داد: با توجه به سهم ۲۸‌درصدی سهامداران حقیقی در شرکت بورس، اگر آنها در مجمع حضور پیدا می‌کردند، این امکان و اختیار برای آنها وجود داشت که سه نفر را در هیات‌مدیره این شرکت وارد کنند.
دلائل معاون حقوقی سازمان برای رد وکالت‌نامه‌‌های سهامداران حقیقی
وی تصریح کرد: در جایی که قانون صراحت دارد که عقد وکالت هیچ جا قابل استناد نیست مگر آنکه به موجب سند رسمی تنظیم شده باشد، ما نمی‌توانستیم بگوییم که در این مجمع سند عادی هم پذیرفته می‌شود. نایب‌رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران ادامه داد: ما نمی‌توانستیم خارج از چارچوب قانون تدابیری را اتخاذ کنیم که ممکن بود به آن اعتراض شود و ما هم در مقابل اعتراض آنها حرف قانونی نداشته باشیم. وی یاد‌آور شد: چرا که هنگامی که از سند رسمی به سند عادی می‌آییم، امنیت سند کمتر می‌شود. وی هزینه تنظیم وکالت را ۸ هزار تومان ذکر کرد و گفت: این فرض بسیار بعید است که اگر این هزینه نبود سهامدار حقیقی، سند عادی را در این مجمع ارائه می‌داد. فهیمی ادامه داد: هرچند که ممکن است به فرض بسیار بعید چنین اتفاقی می‌افتاد اما با کاهش امنیت، این احتمال را به وجود می‌آورد که فردی با استفاده از وکالت‌نامه‌‌های عادی و غیر معتبر، می‌توانست داخل مجمع شود و تصمیم‌گیری کند. وی تصریح کرد: لذا در این زمینه خاص، استناد قانونی معتبری وجود نداشتیم که فرد بتواند با یک برگه عادی به عنوان وکالت عادی در مجمع شرکت کند. وی اضافه کرد: ضمن اینکه ما در تمام مراحل از جمله در نحوه رای‌گیری‌ و انتخابات هیات‌رییسه تلاش کردیم که قانون رعایت شود.
رویکرد دوم سازمان
معاون حقوقی سازمان بورس اوراق بهادار تهران اظهار داشت: رویکرد دوم سازمان بورس اوراق بهادار تهران در تاسیس شرکت بورس این بود که در جریان شکل گیری شرکت، پس از برگزاری مجمع، پذیره‌نویسی موسسین، نمایندگان آنها به عنوان هیات‌مدیره با رعایت مقررات معرفی شوند.
فرصت 10روزه
وی با بیان این مطلب که «مرحله مهم پس از برگزاری مجمع عمومی، انتخاب مدیرعامل است»، اظهار داشت: از روز انتخابات، شرکت‌هایی که به عنوان هیات‌مدیره انتخاب شدند، ۱۰روز فرصت دارند که نماینده‌ای را به عنوان شخص حقیقی جهت شرکت در جلسات هیات‌مدیره شرکت بورس معرفی کنند. وی ادامه داد: معرفی این نمایندگان برای شرکت در جلسات هیات‌مدیره اهمیت فوق‌العاده دارد بنابراین بر اساس نص قانون و براساس ترتیباتی که در اساسنامه تصویبی مجمع عمومی موسسان مقرر شده است باید صلاحیت حرفه‌ای این افراد به تایید سازمان بورس اوراق بهادار تهران رسد. وی گفت: ما منتظریم که این نمایندگان معرفی شوند.
شرایط اعضای هیات‌مدیره شرکت بورس
فهیمی تصریح کرد: شرکت‌هایی که به عنوان عضو هیات‌مدیره انتخاب شدند در معرفی نمایندگان خود اختیار کاملی دارند. وی ادامه داد: اما آنها باید صلاحیت حرفه‌ای شامل تحصیلات، سوابق و توانمندی فردی را در نمایندگان خود مد نظر قرار دهند و نماینده‌ای را معرفی کنند که سازمان بورس او را در اسرع وقت تایید کند. به گفته وی، برای آغاز فعالیت‌های رسمی شرکت بورس، پس از تایید نماینده‌های نهادهای حقوقی و کارگزاری، هیات مدیره، کل مراحل برگزاری مجمع عمومی موسسان و مصوبات آن باید به ثبت رسد. نایب رییس سازمان بورس اوراق بهادار تهران ادامه داد: پس از اعلام رسمی آغاز فعالیت‌های شرکت بورس، طی جلساتی که از سوی سازمان بورس اوراق بهادار برگزار می‌شود امور اجرایی و عملیاتی اداره بورس به تدریج طی توافق‌هایی به شرکت بورس واگذار می‌شود.
آغاز فعالیت شرکت بورس
وی تصریح کرد: سازمان بورس اوراق بهادار تهران در نظر دارد که کمتر از یک ماه، ظرف ۲۰روز آینده فعالیت شرکت بورس آغاز شود. وی افزود: شرکت‌هایی که به عنوان عضو هیات‌مدیره انتخاب شده‌اند، افراد واجد صلاحیت را هرچه سریعتر معرفی کنند تا سازمان آنها را تایید کند و با تعیین مدیرعامل، جلسات ما زودتر آغاز می‌شود. به گفته فهیمی، مدیرعامل شرکت بورس باید فردی توانمند و دارای صلاحیت و با سابقه فعالیت در بازار سرمایه و آشنا به بازار سرمایه دیگر کشور‌ها باشد. وی تصریح کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار تهران بسیار علاقمند و مشتاق است که شرکت بورس هرچه سریعتر فعالیت خود را آغاز کند تا در اسرع وقت از فعالیت سازمان کارگزاران خارج و به فعالیت‌های نظارتی که قانون برای آن تعریف کرده است، بپردازد.
هزینه ناچیز
وی در بیان هزینه‌های تاسیس شرکت بورس، گفت: هزینه‌های تاسیس شرکت بورس در مقابل هزینه‌های تاسیس شرکت‌های سهامی عام که در این اندازه تشکیل شده‌اند، بسیار ناچیز بود. وی با بیان این مطلب که «بسیاری از هزینه‌های تاسیس را کارگزاری‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری تقبل کردند»، اضافه کرد: بخش ناچیزی از هزینه‌ها مانند اجاره سالن و آگهی روزنامه را سازمان بورس بر عهده گرفت. وی درباره ساختمان شرکت بورس، اظهار داشت: نمی‌توان از حالا ساختمانی را برای شرکت بورس تعیین کرد، اما در زمانی که امور مربوط به شرکت بورس واگذار می‌شود در خصوص ساختمان بورس هم تصمیم‌گیری می‌شود که آیا آنها در ساختمان حافظ مستقر شوند یا در ساختمان سعدی. وی گفت: شاید هیات‌مدیره شرکت بورس علاقمند باشند که از وجوهی که در اختیار دارند و از سرمایه‌ای که جمع شده ساختمانی را برای خود خریداری کنند و یا محل بزرگ و قابل‌توجهی را بخواهند اجاره کنند.