انتظار برای ورود شکر به بورس کشاورزی ادامه دارد
کبیری: منتظر پاسخ شورای اقتصاد هستیم
خبرگزاریها - با توجه به پیشنهاد وزارت بازرگانی در مورد قیمتگذاری شکر در بورس کالاهای کشاورزی، منتظر پاسخ شورای اقتصاد هستیم. احمد کبیری، دبیر کل بورس کشاورزی در گفتوگو با «مهر» در مورد مراحل تغییر ساختار بورس کشاورزی و تبدیل آن به شرکت سهامی افزود: همچنان منتظر تغییر ساختار سازمان بورس اوراق بهادار و تبدیل آن به شرکت سهامی بورس اوراق بهادار هستیم، به طوریکه هم اکنون تمامی توجه سازمان معطوف به تشکیل شرکت سهامی عام بورس اوراق بهادار شده است.
وی تاکید کرد: شرکت سهامی بورس اوراق بهادار که راهاندازی شود هم سازمان فرصت لازم را برای تغییر ساختار بورسهای کالاهایی بهدست خواهد آورد و هم میتوان از تجربه تشکیل بورس اوراق بهادار استفاده کرد.
کبیری گفت: هم اکنون اساسنامه شرکت سهامی عام بورس کالاهای کشاورزی و دستورالعمل برای پذیرش تعدادی شرکتهای سرمایهگذاری جدید در بازار به عنوان کارگزار همزمان با تشکیل شرکت تهیه شده است.
وی با اشاره به اینکه روند معاملات بورس کالاهای کشاورزی همچنان کند است، اظهار امیدواری کرد که با تغییر ساختار بورس روند خرید و فروش معاملات در بورس کشاورزی رونق یابد.
کبیری در مورد ورود شکر به بورس کالاهای کشاورزی، گفت: براساس مصوبه سال ۱۳۸۰ شورای اقتصاد در مورد کالاها و خدمات، سبد حمایتی پیشبینی شده که کالاهایی که مشمول قیمتگذاری هستند، باید از طریق سیستم بورس کالا قیمتگذاری شوند که با توجه به پیشنهاد وزارت بازرگانی در مورد قیمتگذاری شکر در بورس، اما تا کنون جوابی از سوی شورای اقتصاد داده نشده است.
حذف دلالان
عضو سابق هیاتمدیره بورس کالای کشاورزی نیز گفت: با ورود شکر به بورس کالای کشاورزی، تعداد لایههای واسطهگری از مدار معاملات شکر حذف شده و در عمل امکان حمایت از ۷۰میلیون جمعیت فراهم می شود.
خسرو صداقت در گفتوگو با فارس، در خصوص محاسن ورود شکر به بورس کالای کشاورزی گفت: مهمترین مزیت ورود شکر به این بورس، تعیین قیمت آن مبتنی بر عرضه و تقاضا است. وی افزود: مزیت دوم ورود شکر بورس نیز جلوگیری از بروز نوسانات شدید قیمت ناشی از قاچاق و واردات بیرویه این کالا است.
این کارشناس بورس کالای کشاورزی اظهار داشت: با این اتفاق از تولیدات قند و شکر حمایت شده و کشاورزان نیز ضمن پویایی، به استفاده از روشهای بهتر و اتکا به رقابت در بازار ترغیب خواهند شد. وی به چشمانداز تولید شکر کشور اشاره کرد و افزود: چنانچه شکر امسال امکان ورود به بورس بیاید، نهایت ۳ تا ۵ سال آینده، به طور کلی این کالا وارد بورس شده و بازار آن براساس قوانین اقتصادی متعادل خواهد شد و در عمل دولت از یک بار بزرگ رهایی خواهد یافت.
صداقت اضافه کرد: تا دو سال آینده حدود ۷۰درصد تولیدات شکر کشور در اختیار شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی و شرکتهایی چون ۷ تپه و کارون در خواهد آمد و در این صورت با توجه به بزرگ بودن این سیستمها، امکان تطبیق بهتر واحدهای تولیدی شکر کشور و بورس کالای کشاورزی فراهم خواهد شد.
مقاومتها
وی به ریشهیابی مقاومتهای موجود برای ورود شکر به بورس اشاره کرد و گفت: این مقاومتها دو دلیل اصلی دارد، یکی از آنها عدم مشارکت جدی تولیدکنندگان در سناریوی جدید است که برای حل آنها بورس کالای کشاورزی، شورای بورس، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بازرگانی باید به دعوت این واحدها برای حضور در بورس کالای کشاورزی اقدام کنند. عضو سابق هیاتمدیره بورس کالای کشاورزی اضافه کرد: دلیل دوم این مساله را نیز باید در رانتهایی جستوجو کرد که روند قاچاق و واردات بی رویه شکر به وجود آورده، که البته با ورود شکر به بورس، ضرری متوجه واردکنندگان و تجار حرفهای شکر نخواهد شد.
وی با بیان اینکه ورود شکر به بورس مانع از قاچاق شکر می شود، افزود: به این ترتیب قیمت شکر در بورس مبتنی بر معاملات اصلی تجار، تولیدکنندگان و معاملهگران تعیین خواهد شد. وی به مشکلات موجود بر سر راه عدم ورود شکر به بورس کالای کشاورزی گفت: تا چندی پیش که شکر در انحصار دولتی قرار داشت، امکان ورود آن به بازار معامله و قیمت گذاری آن فراهم نبود ولی با کاهش تدریجی این انحصار ناشی از حضور ۳۵ کارخانه خصوصی تولید قند و شکر، فضا برای انجام این مهم فراهم شده است.
ولی در عمل دولت به دلیل برخی حمایتها از تولیدکنندگان شکر، ناگزیر از دخالت در بازار و تعیین قیمت بوده است.
وی افزود: از سویی نیز مبتنی بر ماده ۱۵ مصوبه هیات وزیران در سال ۸۰ که لازم بود تا پس از راهاندازی بورس کالای کشاورزی، یکسری از اقلام از جمله شکر که در سبد حمایتی قرار دارند، در بورس به فروش رسیده و مشمول قیمت رقابتی ناشی از عرضه و تقاضا شوند.
عضو سابق هیاتمدیره بورس کالای کشاورزی اضافه کرد: با جمعبندی تمام این مطالب، نیاز است با انجام هماهنگی لازم و جدی با تولیدکنندگان، امکان ورود شکر به بورس به عنوان یک کالای استراتژیک که در سبد حمایتی نیز قرار دارد، فراهم شود.
ارسال نظر