وضعیت تعامل «سازمان» با سهامداران جزء

گروه بورس - مجید اسکندری: مدیریت بورس کارهای زیادی را در بازار شروع کرده، اما تعامل فکری با مردم ندارد. بهروز شهدایی، تحلیلگر بازار سرمایه در نشست کانون سهامداران حقیقی با بیان مطلب فوق گفت: باید دانست که راس هرم بازار همه اطلاعات را در اختیار ندارد و بهتر است که در مدیریت بازار از عقل جمعی نیز استفاده شود، باید دانست که شاخص بورس نشان دهنده وضعیت یک جامعه با ویژگی‌های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است، بنابراین همه باید در جهت رشد آن حرکت کنند.

وی افزود: در حال حاضر روند جاری بازار مثبت شده، اما ممکن است برای برخی این ابهام ایجاد شود که روند مزبور واقعی است یا تصنعی؟ تا چندی قبل، عنوان می‌شد که دولت نسبت به بازار سرمایه بی‌اعتنا است، اما امروز در شرایطی قراردارد که نمی‌تواند نسبت به آن بی‌تفاوت باشد، زیرا پس از مطرح شدن بحث خصوصی‌سازی با ابلاغ اصل ۴۴، این نکته بر همگان اثبات شد که دولت باید خود را از قید و بندها رهاسازد و ارزش بازار امروز ما بین ۳۰ تا ۳۵هزار میلیارد ریال است و عنوان می‌شود که تا سال آینده قرار است شش برابر شود. اگر دولت بخواهد بازار به این نقطه برسد، چه کار باید بکند؟ مسلم است که بازار سرمایه ساز‌وکارهای خود را دارد.

شهدایی ادامه داد: دولت از طریق تحریک بازار، موجب می‌شود که بازار به سمتی حرکت کند که خود را بتواند بگرداند. حرکت بازار از ابتدای سال‌جاری، نامنظم نبوده و به گونه‌ای متشکل حرکت کرده است، به طوری که ابتدا خودرویی‌ها به راه افتادند، بعد از آن صنعت قند و سپس صنعت روی و به دنبال آن صنعت تجهیزات و در نهایت سرمایه‌گذاری‌ها مراحل رشد بازار را رقم زدند. بنابراین حرکت بازار درست و منطقی است و خریداران تمایل بیشتری به تابلوی اصلی دارند.

وی اطمینان داد: ترس از اینکه دولت بخواهد پشت بورس را خالی کند، بی‌مورد است، زیرا دولت با استراتژی در این زمینه وارد عمل شده و در صورت لزوم باز هم به حمایت خود از بازار ادامه خواهد داد.

شهدایی سپس گفت: بازار سرمایه در حال حاضر بدون رقیب جدی است. میانگین P/E بازار ما باید حدود هفت باشد الان حدود پنج است یعنی کلیت بازار ما بدون تغییر EPS و رشد صنایع، برای افزایش P/E یک واحد جا دارد.

تحلیلگر بازار خاطرنشان کرد: برای رشد بازار سرمایه باید نقدینگی جدیدی وارد بازار شود. در حال حاضر میزان سرمایه ایرانیان خارج از کشور حدود شش‌هزار میلیارد دلار تخمین زده شده است، اما آنها به دنبال تضمین هستند تا بتوانند پول خود را هر وقت که خواستند از بازار خارج کنند.

از سوی دیگر برنامه دوم دولت پس از اصلاح ساختار بازار سرمایه، جذب سرمایه‌های خارجی است، بنابراین دولت تلاش می‌کند، با ایجاد امنیت در بازار سرمایه، از خروج سرمایه جلوگیری کرده و زمینه را برای ورود سرمایه‌های خارجی مهیا سازد.

در ادامه این نشست، کامیار فراهانی کارشناس بازار سرمایه به دلایل اصلی مثبت بودن بازار اشاره کرد و گفت: در هیچ جای دنیا، بازار بدون حمایت رشد نمی‌کند و براین اساس، یکی از دلایل رشد بازار سرمایه ایران، حمایت دولت و مدیریت دیپلماسی است که بسیار موثر واقع شده است.

از سوی دیگر تغییر مدیریت شرکت‌های سرمایه‌گذاری و ورود مدیران با انگیزه به این شرکت‌ها تاثیر مستقیمی در روند مثبت بازار داشته است.

عامل بعدی، ارزش جایگزینی شرکت‌ها است که هنگامی‌که قیمت‌ها نسبت به ارزش جایگزینی خود فاصله زیادی می‌گیرد، سرمایه‌گذار به جای تاسیس یک واحد جدید، یکی از واحدهای موجود را با نصف قیمت می‌خرد.

وی افزود: کاهش عامل فشار فروش به شکلی که فروشنده‌ها جای خود را به سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر داده‌اند، یکی‌دیگر از عوامل رشد بازار محسوب می‌شود. همچنین تقویت بنیادهای بازار از طریق رشد قیمت‌ نفت، کاهش قیمت دلار، افزایش قیمت محصولات پتروشیمی، رشد قیمت جهانی شکر و ... نیز سیاست‌های داخلی سازمان بورس از مهمترین عوامل موثر بر رشد بازار محسوب می‌شوند.

رامیار شیوری دیگر تحلیلگر بازار است که روز گذشته در نشست کانون سهامداران حقیقی گفت: مشارکت‌کنندگان بازار به سه دسته تقسیم می‌شوند: گروه اول مالکان هستند که ۸۰درصد بازار را در اختیار دارند مانند سرمایه‌گذاری‌ها، بانک‌ها و بیمه‌ها، گروه دوم حقیقی‌ها هستند که ۲۰درصد بازار در اختیار آنها است و گروه سوم، جریان‌سازها هستند که به هر دو طرف گرایش دارند.

زمانی که روند نزولی در بازار آغاز می‌شود به این دلیل است که کسانی‌که تیزبین هستند، به سرعت دارایی‌های خود را عرضه می‌کنند و در مقابل، کسانی هستند که موج ایجاد شده را جذب می‌کنند و گروه‌های بعدی وارد بازار می‌شوند و بازار رشد می‌کند. بنابراین همیشه پس از رکود امکان رشد وجود دارد.

مهرداد سیدعسگری، کارشناس بازار سرمایه، در ادامه این جلسه به یکسان‌تر شدن سیاست‌های دولت با سیاست‌های باقی نظام اشاره کرد و افزود: به دلیل فراهم شدن بسترهای لازم با ابلاغ اصل ۴۴ و ورود سهام زیاد در بازار باید تقاضا برای خرید‌ سهام به وجود آید.

عسگری در ادامه خاطرنشان کرد: در تاریخ اقتصادی هر سالی که بخش مسکن دچار رشد شد، پس از ۲ تا سه ماه بخش‌های دیگر نیز رشد پیدا کردند، بنابراین با توجه به پتانسیل‌های موجود دولت و در راستای عملیاتی کردن بخشی از شعارها باید بخش مسکن رشد پیدا کند، زیرا در این صورت شاهد مثبت شدن در روند شاخص‌های بازار خواهیم بود.

به گفته وی بسیاری از عناصر غیرحرفه‌ای از بازار خارج شده‌اند، بنابراین بازار متشکل‌تر از قبل در حال حرکت است.