گروه بورس ـ هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری شاهد در نظر دارد افزایش سرمایه به میزان 200درصد طی دو مرحله تا پایان سال مالی منتهی به خردادماه 86 از محل مطالبات، آورده نقدی و سود انباشته را به مجمع عادی فوق‌العاده پیشنهاد کند.

سرمایه‌گذاری شاهد در دو شرکت بورس پلی‌اکریل ایران و لیفتراک‌سازی سهند سرمایه‌گذاری کرده است.
وضعیت پرتفوی در پایان سال مالی 31 خردادماه 85 با کاهش 40میلیارد و 51‌میلیون ریالی نسبت به قیمت تمام شده سرمایه‌گذاری در شرکت پلی‌اکریل مواجه بوده است و این امر باعث شده که شرکت سرمایه‌گذاری از این محل توانایی شناسایی سود را نداشته باشد و از این محل زیان شناسایی کند و به ازای هر سهم حدود 222 ریال از این محل شناسایی شده است.
پیش‌بینی وضعیت سود آوری شرکت از این محل در سال مالی منتهی به ۳۱ خردادماه ۸۶ به این صورت است که پیش‌بینی درآمد هر سهم حدود ۱۷۱ریال است و پیش‌بینی درآمد نقدی هر سهم حدود ۱/۱۷ریال است و سهم شرکت سرمایه‌گذاری شاهد از این محل به طور کامل حدود ۱۲۱‌میلیون ریال است.
میزان سرمایه‌گذاری در شرکت لیفتراک سازی سهند بیشتر از 20درصد است و حدود 20/65درصد است. وضعیت پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری شاهد در پایان سال مالی 85 با کاهش 2828‌میلیون ریالی در قیمت تمام شده این شرکت است و این امر باعث شده که زیانی که به ازای هر سهم این شرکت شناسایی گردیده، حدود 1697 ریال باشد.در پیش‌بینی سال مالی منتهی 86 نیز به ازای هرسهم از طریق سرمایه‌گذاری در این شرکت حدود یک‌هزار و 417ریال زیان شناسایی شده است و شناسایی زیان از این محل‌ها باعث کاهش چشمگیر EPS شرکت سرمایه‌گذاری شاهد خواهد شد.

منابع تامین مالی: عمده‌ترین منابع تامین مالی شرکت به منظور انجام سرمایه‌گذاری‌ها عبارتند از تسهیلات مالی کوتاه مدت و بلندمدت، سود سهام دریافتی از شرکت‌های سرمایه پذیر و افزایش ارزش پرتفوی سرمایه‌گذاری شرکت در بورس اوراق بهادار تهران. همچنین درآمد ناشی از خرید و فروش املاک، جزو سایر منابع درآمد شرکت قید شده است.دارایی‌های شرکت در چهار سال گذشته به طور متوسط ۲۰درصد در سال رشد کرده است ولی از روند رشد دارایی‌های شرکت کاهش یافته است. دارایی‌های جاری شرکت در چهار سال گذشته به طور متوسط دارای رشد سالانه ۲۹درصد بوده است. نسبت دارایی‌های جاری به کل دارایی‌ها به طور متوسط در چهار سال گذشته ۷۳درصد بوده است و این نسبت در سال ۱۳۸۴ به ۶۶درصد رسیده است. به عبارتی‌درصد دارایی‌های جاری به کل دارایی‌ها کاهش یافته است. دارایی‌های غیر جاری شرکت در حال افزایش می‌باشد وروند صعودی دارایی‌های غیر جاری کاملا مشهود می‌باشد. در مجموع دارایی‌های شرکت در چند سال گذشته دارای روند روبه رشدی بوده است.
روند درآمد حاصل از فروش و ارائه خدمات: درآمد حاصل از فروش و ارائه خدمات شرکت درچند سال گذشته با نوساناتی مواجه بوده، به طوری که فروش شرکت تا سال 83 دارای روند صعودی بوده است و از سال 84 به بعد این روند به صورت نزولی شده است. فروش شرکت در پنج سال گذشته دارای رشد 8/13درصد بوده است. البته این رشد دارای روند نزولی بوده است. یعنی از شدت رشد درآمد حاصل از فروش شرکت در سال‌های اخیر کاسته شده است. در پیش‌بینی عملکرد شرکت در سال 1385 پیش‌بینی شده است که فروش شرکت نسبت به سال مالی 84 دارای کاهش 31درصد بوده است .ضمنا پیش‌بینی عملکرد سال مالی منتهی به سال 86 در مقایسه با پیش‌بینی سال مالی 85 به کاهش 20‌درصدی فروش و کاهش 27‌درصدی بهای تمام شده واحد‌های فروش رفته و خدمات ارائه شده مواجه بوده است. با توجه به این روند نزولی برای سال‌های آتی این شرکت وضعیت مناسبی ارزیابی نمی‌شود.
روند سود آوری: سود ناخالص شرکت در پنج سال گذشته دارای روند نزولی بوده است. به طوری که در پیش‌بینی سال ۸۵ نسبت به سال ۸۴ حدود ۴۸درصد کاهش داشته است و در پیش‌بینی سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ با کاهش ۱۸‌درصدی مواجه بوده است واین امر باعث کاهش حاشیه سود شرکت در سال‌های آتی خواهد شد وزنگ خطری برای این شرکت است. سود عملیاتی شرکت در پنج سال گذشته دارای روند نزولی بوده است. ودلیل این امر این است که هزینه‌های عملیاتی شرکت در چند سال اخیر روند افزایشی داشته است و همین موضوع تاثیر منفی بر سود عملیاتی شرکت وارد کرده است. به طوری که در سال ۸۵ نسبت به سال ۸۴ با کاهش ۵۲‌درصدی در سود عملیاتی مواجه بوده‌ایم و در پیش‌بینی سال ۸۶ سود عملیاتی نسبت به سال ۸۵ با کاهش ۲۴‌درصدی مواجه بوده و از این نظر نیز وضعیت شرکت مطلوب ارزیابی نمی‌شود.
سود خالص شرکت در پنج سال گذشته برخلاف سود ناخالص و سود عملیاتی دارای روند صعودی بوده است و به طور متوسط سالانه 28درصد رشد کرده است. رشد سود خالص شرکت در پیش‌بینی سال 85 نسبت به سال 84 حدود 15درصد بوده است و دلیل آن افزایش سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌های شرکت است و در پیش‌بینی عملکرد سال 86 سود خالص شرکت تغییر نکرده است که دلایل تغییرات جزئیات درآمد هر سهم، کاهش فروش املاک، افزایش هزینه‌های حقوق و دستمزد و افزایش در آمد حاصل از سرمایه‌گذاری به دلیل افزایش در آمد شرکت‌های تابعه است.ضمنا هیات‌مدیره در نظر دارد تقسیم 70‌درصدی از سود هر سهم سال مالی 86 (به ازای هر سهم 438 ریال) را به مجمع عادی سالانه پیشنهاد کند.
کمترین نسبت P/E این شرکت در تاریخ ۲۷ شهریور ۱۳۸۴ اتفاق افتاده است که نسبت P/E این شرکت به ۲۵/۵ مرتبه رسیده است و بیشترین P/E این شرکت حدود ۱۴/۶ بوده است و در این مدت متوسط P/E شرکت ۹/۵ بوده است. روند P/E شرکت در شهریور ماه ۸۴ بیشترین کاهش را داشته و در همین ماه نیز روند صعودی به خود گرفته و ماه‌های بعد از آن نیز با نوساناتی همراه شده است. از ابتدای سال ۸۵ روند P/E شرکت مجددا روند صعودی به خود گرفته و با کاهش موقتی در همین سال شاهد نوساناتی برای مقدار P/E این شرکت بوده‌ایم که این روند نزولی در مرداد ماه ۸۵ شکسته شده و باز روند صعودی به خود گرفته است. هم اکنون نیز مقدار P/E این شرکت حدود ۷/۵ است. از بررسی روند P/E شرکت می‌توان به این نتیجه رسید که این شرکت همواره دارای نسبت P/E نسبتا پایینی نسبت به سایر شرکت‌های فعال در این صنعت بوده است. در حال حاضر در بین شرکت‌های فعال در صنعت انبوه‌سازی شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان با P/Eا۲۶/۱۴ دارای بالاترین نسبت P/E و شرکت سخت آژند با P/E ا ۳/۵ دارای کمترین نسبت P/E می‌باشد. در حال حاضر متوسط P/E صنعت انبوه‌سازی، املاک و مستغلات حدود ۹ می‌باشد که رقم بالایی است.
روند قیمتی: شرکت سرمایه‌گذاری شاهد در بدو ورود به بازار (در سال 1384) با قیمت در حدود 3500ریال معامله می‌شد و پس از آن روند صعودی به خود گرفت و رو به افزایش نهاد اما پس از آن همراه با سیر نزولی شاخص کل قیمت سهم این شرکت نیز همانند اکثر شرکت‌های بورسی سیر نزولی به خود گرفت و این روند همچنان ادامه دارد و با رشد ثابتی در حال حرکت می‌باشد و تغییر مثبت جزئی در قیمت این سهم در روز‌های اخیر به خاطر قبل از مجمع بودن اکثر شرکت‌های موجود در این صنعت است. ولی با توجه به موارد ذکر شده در بالا می‌توان نتیجه گرفت که قیمت این سهم پتانسیل لازم برای بالا رفتن را ندارد.
ارزشگذاری: روشP/E: با توجه به P/E شرکت در گذشته و مقایسه P/E این شرکت با شرکت‌های فعال در این صنعت و همچنین مقایسه با P/E صنعت، به نظر می‌رسد کهP/E شرکت حدود ۶ باشد .با توجه به نسبت P/E و EPS اعلامی‌شرکت که معادل ۶۲۵ریال است، ارزش هر سهم این شرکت برابر با۳۷۵۰ریال به‌دست می‌آید.
محاسبه خالص ارزش دارایی‌ها (NAV) و نظرات کارشناسی: برای محاسبه خالص ارزش دارایی‌ها (NAV) باید ارزش جاری دارایی‌ها محاسبه شود. با محاسبه ارزش جاری پرتفوی بورسی و غیر بورسی شرکت، خالص ارزش دارایی‌ها (NAV) شرکت حدود 3640 ریال برآورد می‌شود. از آنجا که در حال حاضر NAV شرکت‌های سرمایه‌گذاری بورسی بیشتر از ارزش بازاری آنها می‌باشد بنابراین این امر نیز بر کاهش ارزش بازاری سهم سرمایه‌گذاری شاهد بی‌تاثیر نبوده است. ضمنا شناسایی زیان در شرکت‌هایی که در پرتفوی بورسی این شرکت وجود دارند، باعث کاهش چشمگیر EPS شرکت شده اند. با توجه به اینکه روند نسبت بدهی شرکت نزولی می‌باشد، بنابراین بدهی‌های شرکت در حال کاهش می‌باشد و دارایی‌های آن در حال افزایش می‌باشد و این نکته مثبتی برای شرکت است.از طرفی کاهش سود عملیاتی و ناخالص شرکت و در مجموع کاهش نسبی سودآوری شرکت کاملا مشخص بوده و با توجه به زیان ده بودن پرتفوی بورسی شرکت فعلا وضعیت مناسبی برای این شرکت ارزیابی نمی‌شود و از طرفی چون مقدار ارزش خالص دارایی‌های شرکت(NAV) بیشتر از ارزش بازاری سهام ‌است و همچنین سهامدار عمده این شرکت یعنی موسسه اندوخته شاهد نیز با داشتن 80‌ درصد از سهام این شرکت اجازه نزول بیش از اندازه را به این سهم نمی‌دهد، لذا با دید بلند مدت سرمایه‌گذاری در این شرکت به سرمایه‌گذاران توصیه می‌شود.
منبع: ایران تحلیل
EMAIL:INFO@IRANTAHLIL