کشتیرانی و مس سرچشمه آماده ورود به بورس ایسنا - دومین همایش سراسری روسای سازمان‌های اقتصادی سراسر کشور، درباره واگذاری سهام عدالت، با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، روسای سازمان‌های اقتصادی سراسر کشور و همچنین معاونان سازمان خصوصی‌سازی، دوشنبه در وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.

دکتر داوود دانش‌جعفری، وزیر امور اقتصادی و دارایی‌ در این همایش گفت: محصولات و خدمات بسیاری از شرکت‌های دولتی بر اساس مکانیزم قیمت‌گذاری دولتی است و اگر قرار است که سهام‌ این شرکت‌ها واگذار شود، باید این واحدها اقتصادی شده و شیوه قیمت‌گذاری آنها تغییر کند.

دانش‌جعفری درباره واگذاری سهام عدالت، به سیاست‌های اصل ۴۴ اشاره کرد و گفت: چارچوب این سیاست‌ها تنها بحث واگذاری نیست، بلکه نکته این است که یک نوع تغییر در بخش‌های مختلف را جهت دهد.

او تغییر در ساختار اقتصادی را مطرح کرد و افزود: محصولات و خدمات بسیاری از شرکت‌های دولتی بر اساس مکانیزم قیمت‌گذاری دولتی است و اگر قرار است که سهام‌ این شرکت‌ها واگذار شود، باید این واحدها اقتصادی شده و شیوه قیمت‌گذاری آنها تغییر کند.

دانش‌جعفری با اشاره به این‌که تنها دو دهک فقیر، مشمول ۵۰درصد تخفیف سهام عدالت قرار خواهند گرفت و باقی فروش‌ها قسطی خواهد بود، ادامه داد: از ۴۰درصد کل سهام، پنج‌درصد به مدیران و کارکنان واگذار می‌شود که این پنج درصد به هسته اولیه خصوصی‌سازی برای شکل‌گیری کمک خواهد کرد. وی با اشاره به اینکه در ابتدا به اندازه مشمولان جدید سهم وجود نداشت، گفت: با ابلاغ بند (ج) سیاست‌های اصل ۴۴ ، مجموعه بزرگی قابلیت واگذاری پیدا می‌کنند که متناسب با آن عضوگیری جدید هم خواهیم داشت.

سهام عدالت را نفروشید

وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به ابهام درباره سهام عدالت و این‌که هر اسم جدیدی سوالات جدیدی را نیز در بر دارد، خاطرنشان کرد: سهام عدالت چیزی جز واگذاری سهام نیست، منتها این واگذاری به صورت قسطی است و در برنامه چهارم مجوز برای آن داشتیم. قسمتی در آن زمان بلوکی بود اما در حال حاضر به صورت عام به مردم داده می‌شود.

وی درباره کنار گذاشتن بعضی از خانواده‌های پرجمعیت از طرح توضیح داد: در سیاست‌گذاری باید افزایش جمعیت را ترویج نکنیم.

در هر صورت این تجارب را کشور داشته و اگر بنا را بر این بگذاریم که بعد خانوارشان زیاد است و امتیاز دهیم، خود این موجب افزایش جمعیت می‌شود. در یک حدی از خانوار را دولت پوشش می‌دهد، منتها مبلغی که حداکثر برای خانواده پنج نفره است بین این افراد تقسیم می‌شود و سهم سرانه افراد کمتر خواهد شد.

دانش‌جعفری در پاسخ به پرسشی درباره ورود سهام شرکت‌های دولتی علاوه بر سه شرکت اعلام شده گفت: به همه شرکت‌ها و وزارتخانه‌هایی که شرکت‌های مشمول بند (ج)، اعلام کردیم که مقدمات ورود شرکت به بورس را فراهم کنند. بسیاری از شرکت‌ها آماده شده و بعضی‌ها نیز عقب‌تر هستند، در هر صورت بورس ستادی را تشکیل داده که این شرکت‌ها را آماده ورود به بورس کند.

او در پایان تاکید کرد: به نفع مردم است که سهام عدالت دریافتی خود را نگه داشته و استفاده کنند.

سهام عدالت برای ۵/۲ میلیون ایرانی

دکتر غلامرضا حیدری کرد زنگنه، مدیرعامل سازمان خصوصی‌سازی نیز در این همایش، به تشریح واگذاری سهام عدالت در سطح استان‌ها پرداخت و گفت: ۵۰درصد کل مشمولان مرحله اول آماده‌سازی شده، که ۵/۲میلیون نفر به تفکیک ۳۳۶ شهرستان کشور است و امیدواریم ظرف یک ماه آینده وضعیت این مشمولان مشخص شود.

وی گفت: پنج میلیون و ۹۸۵هزار نفر آمار اولیه از سوی نهادهای مرکزی، کمیته امداد، سازمان بهزیستی و ستاد مقاومت بسیج ارائه شده و واحدهای استانی نیز رقم پنج میلیون و ۵۲۸هزار نفر را ارائه داده‌اند که ۲۵۶هزار نفر مغایرت بین رقم‌ها وجود دارد، همچنین ۸۶۶هزار نفر به دلیل داشتن نواقص به دبیرخانه ستاد داده شده و ۳۲۲هزار نفر نیز به سازمان ثبت احوال برگشت داده شده است.

کردزنگنه با اشاره به این که چهار میلیون و ۱۲۹هزار نفر کد ملی دریافت کرده‌اند‌، گفت: از این تعداد ۵۲۸هزار نفر همپوشانی داشته‌اند.

به‌عنوان مثال تا پنج بار مستمری‌های مختلف از سه نهاد دریافت می‌کردند.

مدیرعامل سازمان خصوصی‌سازی با بیان این که با واگذاری سهام به ۲میلیون و ۵۳۰هزار نفر، معادل کل سهامداران در ۱۵ تا ۱۶ سال گذشته تعداد سهامداران کشور افزایش خواهند یافت، گفت: از سال ۱۳۶۹ تاکنون در بورس ۵/۲میلیون نفر سهامدار شده‌اند در این مدت با اضافه شدن ۵/۲میلیون نفر با اعطای سهام عدالت به آنها، تعداد زیادی سهامدار خواهیم داشت که همین امر گسترش فرهنگ سهامداری را به دنبال دارد. وی ادامه داد: اساسنامه شرکت سرمایه‌گذاری آماده شده و پیش‌نویس آن ارائه می‌شود که در نهایت ستاد مرکزی باید آن را به تصویب برساند. ظرف ۲ سال شرکت‌ها مراحل گذار دارند، تا واگذاری کل سهام عدالت به دو دهک انجام شود. پس از این پروسه شرکت‌های سهامی خاص به شرکت‌های سهامی عام تبدیل خواهند شد که می‌توانند وارد بورس شوند.

۱۱۴۲ شرکت در آستانه واگذاری

مدیرعامل سازمان خصوصی‌سازی اظهار کرد: پس از کارهای انجام شده تاکنون ۷۲ شرکت مادر تخصصی و ۱۱۴۲ شرکت زیرمجموعه آنها شناسایی شده است، همچنین صورت‌های مالی سه ساله ۸۱ تا ۸۳ اکثر شرکت‌ها نیز دریافت شده است. کردزنگنه به باز شدن نماد چند شرکت و صنایع بزرگ همچون فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و سازمان گسترش اشاره کرد و گفت: با اجرایی‌شدن تمام کارها، واگذاری ۴۰درصد سهام به عموم و ۴۰ درصد در قالب واگذاری سهام عدالت به دو‌دهک پایین به صورت اقساطی صورت خواهد گرفت.

کشتیرانی و مس سرچشمه در مسیر ورود به بورس

در ادامه این همایش سید مهدی عقدایی معاون واگذاری سازمان خصوصی‌سازی پیرامون واگذاری سهام عدالت، به تفاوت شرکت‌های سهامی عام و خاص اشاره کرد و گفت: در شرکت‌های سهامی عام مشکل پذیره‌نویسی عام داشتیم، زیرا برای افزایش سرمایه و عضوگیری، افراد باید پذیره‌نویسی می‌کردند.

وی یکی دیگر از مشکلات سهامی عام شدن شرکت‌ها را سرمایه دانست و گفت: حداقل سرمایه در شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهامی عام باید

پنج میلیون ریال باشد، اما در سهامی خاص باید یک میلیون ریال پرداخت می‌شد. در شرکت‌های سهامی عام نقل و انتقال سهام نمی‌تواند مشروط به موافقت جمع یا مدیران شرکت قرار گیرد، اما در شرکت سهامی خاص این مشکل را نداریم.

عقدایی ادامه داد: در شرکت‌های سهامی عام قرار بود شرکت‌ها به سرعت عضو بورس شوند و براساس قوانین بورس، حداقل باید دو سال از مدت بهره‌برداری از شرکت سهامی عام بگذرد. به همین دلیل سهامی خاص را انتخاب کردیم که در این دو سالی که سهامی خاص است و شرکت سود دارد می‌تواند به سرعت تبدیل به سهامی عام شود و سپس آن را وارد بورس کرد.

معاون واگذاری سازمان خصوصی‌سازی درباره اساسنامه شرکت سهامی خاص و این‌که سعی شده شرایطی که در اساسنامه شرکت سهامی عام است حداکثر مراحل قانونی آن اعمال شود، گفت: اهداف شرکت سرمایه‌گذاری استانی خاص کمک به متعادل کردن ثروت و درآمد، ترویج فرهنگ سهامداری، مشارکت در حاکمیت و مدیریت شرکت‌های تولیدی است.

معاون واگذاری سازمان خصوصی‌سازی ادامه داد: سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در حال آماده شدن نهایی است. همچنین فولاد مبارکه و فولاد خوزستان قابلیت پذیرش فوری در بورس را دارند. شرکت کشتیرانی و مس سرچشمه نیز شرکت‌های بزرگی هستند که تقاضای پذیرش دادند اما هنوز مراحل نهایی آنها طی نشده است، که امیدواریم ظرف پنج تا ۶ ماه آینده کلیه مسایل حل شده و با هماهنگی، پذیرش آنها را در بورس داشته باشیم.

چرا کاهش سهامداران؟

همچنین علیرضا آزادانی، مسوول اجرایی دبیرخانه طرح واگذاری سهام عدالت در دومین همایش سراسری روسای سازمان‌های اقتصادی سراسر کشور گفت: از مجموع پنج میلیون و ۷۰۰هزار اطلاعات دریافتی به کمک سازمان ثبت احوال و حدود ۴میلیون و ۲۰۰هزار کد ملی برای مشمولان دریافت سهام عدالت داده شده است.

او در طرح این پرسش که چگونه با وجود پیش‌بینی واگذاری به ۶میلیون نفر، این رقم به ۵/۲میلیون نفر تقلیل یافته است، گفت: در مرحله نخست مبنایی وجود نداشت. در کمیته امداد کار جمع‌آوری اطلاعات تا حدودی انجام شده بود، اما در سازمان بهزیستی و رزمندگان هیچ‌گونه اطلاعی وجود نداشت، انتظار داشتیم که مشخصات حدود ۶میلیون نفر اعلام شود اما در مرحله اول حدود ۵میلیون و ۷۰۰هزار نفر اطلاعات داده شد و پس از دریافت این اطلاعات پردازش اولیه صورت گرفت، اما چون وزارت امور اقتصادی و دارایی وظیفه واگذاری اموال دولت را بر عهده دارد نمی‌تواند بدون سند لازم کار انتقال دارایی‌ها را انجام دهد. وی با اشاره به این که در مرحله نخست خواستار حداقل اطلاعات شناسنامه‌ای بودیم که باقی مسائل نیز به عهده نهاد حمایتی بود،‌ گفت: ۸۰۰ تا ۹۰۰هزار نفر به دلیل نداشتن اطلاعات در مرحله اول عودت داده شد. اما باز اطلاعات تکمیل شده و بازگشت.

آزادانی به همکاری سازمان

ثبت احوال کشور اشاره کرد و گفت: از مجموع پنج میلیون و ۷۰۰هزار اطلاعات دریافتی به کمک سازمان ثبت احوال، در حدود ۴میلیون و ۲۰۰هزار کد ملی داده شد، اما متاسفانه با وجود تلاش‌های صورت گرفته برای این که جمعیت بیشتری را تحت پوشش قرار دهیم اما این کار به دلیل مشکلات متعدد صورت نگرفت.

وی یکی از مشکلات تقلیل میزان واگذاری‌های پیش‌بینی شده را تکمیل نبودن کدهای ملی تمام اعضای یک خانواده و تکراری بودن تعداد اعضا دانست و گفت: با توجه به این موارد این خانواده‌ها مشمول واگذاری‌ها نشده و این رقم کاهش یافت.

سودده بودن شرکت‌ها

در ادامه دکتر اسماعیل غلامی، ‌عضو هیات عامل و معاون امور آماده‌سازی سهام سازمان خصوصی‌سازی گفت: شرکتی که باید وارد بورس شود به‌طور حتم باید به شرکت‌ سهامی عام تبدیل شده و سودده باشد که به دلیل تطبیق با شرایط بورس مقداری زمان خواهد برد. وی پیرامون واگذاری سهام عدالت به تشریح نحوه آماده‌سازی سهام و روش قیمت‌گذاری پرداخت و گفت: بر اساس اطلاعات جمع‌آوری شده در ۷۰ شرکت مادر تخصصی با شرکت‌های زیر مجموعه آنها تاکنون ۱۱۴۲ شرکت وجود دارد که از این تعداد ۷۷۰ شرکت سودده هستند. در ادامه داودخانی عضو هیات عامل و معاون مطالعات و ارزیابی سازمان خصوصی‌سازی نیز به تشریح مراحل واگذاری سهام عدالت پرداخت و گفت: مجوز سهام عدالت برای ۱۴میلیون نفر صادر شده است که اگر به این تعداد مشمول، دو میلیون سهم واگذار شود رقم ۲۸هزار میلیارد تومان را به خود اختصاص می‌دهند و اگر مبلغ ۵۰۰هزار تومان به آنها سهام داده شود این سهام به ۷هزار میلیارد تومان کاهش پیدا می‌کند. وی با اشاره به این‌که شرکت‌های سودآور به تعاونی‌ها داده خواهد شد، گفت: اگر این شرکت‌ها مشمول صدر اصل ۴۴ و بند (ج) ابلاغیه هستند به طور قطع باید در بورس پذیرفته شوند. پس از پذیرش، میزانی از سهام تدریجی به فروش رسیده و قیمت ثابت نسبی برای آنها در بورس مشخص می‌شود. به هر میزانی که شرکت سرمایه‌گذاری استان سهامدار دارد به همان نسبت سهام به هر استان تخصیص پیدا می‌کند.