وقایعشمار اقتصادی و سیاسی
سایه سنگین انتخابات بر بازارهای سرمایهگذاری
بر این اساس موج اصلاح قیمتها به خصوص در گروههای پالایشگاهی اولین هفته منفی را برای معاملهگران رقم زد.
بر این اساس موج اصلاح قیمتها به خصوص در گروههای پالایشگاهی اولین هفته منفی را برای معاملهگران رقم زد. در صحنه بینالملل در قاره سبز اعلام افزایش بیش از انتظار حجم تولیدات صنعتی منطقه یورو و بهبود ناچیز رشد اقتصادی آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد منطقه یورو در پی انتشار شاخص اعتماد سرمایهگذاران آلمانی از یک سو و بهبود رتبه اعتبار دولتی یونان توسط موسسه رتبهبندی فیچ که دورنمای باثباتی را برای این کشور ترسیم کرد از سوی دیگر یورو را اندکی در مقابل رقیب خود دلار تقویت کرد. اما دیری نپایید که انتشار خبر کاهش رشد اقتصادی منطقه یورو و فرانسه به عنوان دومین اقتصاد منطقه یورو در سه ماهه نخست ۲۰۱۳ میلادی، سبب شد تا یورو در برابر دلار رنگ ببازد. کمیسیون اروپا در گزارشی پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی منطقه یورو امسال بیش از ۴/۰ درصد کاهش خواهد یافت؛ بر این اساس کارشناسان بینالمللی پیشبینی میکنند که با توجه به شرایط پیچیده اقتصادی در منطقه پولی یورو، بانک مرکزی اروپا که به تازگی نرخ بهره خود را به ۵/۰ درصد تنزل داده است، بار دیگر نسبت به کاهش این نرخ اقدام خواهد کرد. پیش از این نیز ماریو دراگی رییس این
نهاد،آمادگی بانک مرکزی را برای مقابله با بحران اقتصادی در حوزه پولی یورو اعلام کرده بود. اما در ایالات متحده آمریکا؛ از ابتدای هفتهای که گذشت دلار آمریکا فعالیت خود را به صورت پررنگ در بازارهای جهانی آغاز کرد. این فعالیت مرهون بروز علائمی دال بر بهبود وضعیت بازار کار آمریکا در آینده، احتمال کنار گذاشتن سیاست پولی فوق انبساطی توسط بانک مرکزی این کشور و شایعه مشارکت سرمایهگذاران ژاپنی در مزایده اوراق قرضه آمریکا بود. در طول هفته منتهی به ۲۷ اردیبهشتماه برابر با هفدهم ماه مه میلادی، انتشار اخبار مربوط به افزایش غیرمنتظره حجم خردهفروشی ماه آوریل آمریکا و عدم تغییر موجودی انبار بخش تجاری سه ماه اول سال جاری در این کشور منجر به ظهور پررنگتر دلار در برابر ارزهای رقیب خود در بازارهای جهانی شد.
در این میان امید به افزایش تقاضای چین برای طلا در ماههای آینده پس از آنکه صادرات طلا از هنگکنگ به چین در ماه مارس افزایش شدیدی یافت، میتوانست به افزایش قیمت این فلز گرانبها در بازارهای جهانی منجر شود. اما تقویت دلار آمریکا و کاهش یک درصدی بهای نفت خام از طریق کاهش انتظارات تورمی و چاپ اسکناس توسط بانک مرکزی ژاپن، افت قیمت طلا را رقم زد.
شورای جهانی طلا طی گزارشی اعلام کرده است که میزان تقاضای خرید فیزیکی طلا در سه ماهه اول سال ۲۰۱۳ میلادی ۱۳ درصد کاهش یافته است. اگرچه خبر توقف کاهش موجودی انبار طلای ETFها و همچنین تقاضای فیزیکی مرتبط با جشنهای هندوستان میتوانست مانع از روند نزولی قیمت طلا در بازارهای جهانی شود، اما خوشبینیهای اقتصادی و تقویت بازار سهام آمریکا و در نهایت افزایش رتبه اعتباری یونان باعث شد که طلا به روند نزولی خود ادامه دهد؛ به طوری که در پایان هفته هر اونس طلا در بازارهای جهانی از افت ۲/۵ درصدی برخوردار شد.
در خصوص طلای سیاه نیز می توان گفت: نفت خام فعالیت خود را در عرصه بینالمللی در ابتدای هفتهای که گذشت در پی تنشها و ناآرامیهای موجود در لیبی با رشد آغاز کرد؛ اما انتشار آمار کاهش تقاضای نفت در چین، افت شدید خردهفروشی بنزین آمریکا در بیش از چهار سال اخیر، احتمال ادامه افزایش موجودی انبار نفت آمریکا، ترمیم خرابی خط لوله انتقال 590 هزار بشکه در روز (ترنس کانادا) شرکت کیاستون روند منفی را در قیمت نفت برنت دریای شمال تا اواسط هفتهای که گذشت رقم زد. با این وجود انفجار بمب در شهر بغداد سبب شد تا قیمت نفت برنت از افزایش برخوردار شود. از سوی دیگر در فضای سیاسی داخلی؛ جلیلی به عنوان مذاکرهکننده ارشد ایران در مسائل هستهای که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نیز شده است با کاترین اشتون نماینده گروه 1+5 در کنسولگری ایران در استانبول دیدار کرد که در نهایت، این مذاکرات از سوی کاترین اشتون، مثبت ارزیابی شد. همچنین براساس برآوردهای اولیه، مذاکرات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین نیز در فضایی سازنده به پایان رسید.
در عرصه سیاسی، هفته آینده تایید یا رد صلاحیت کاندیداها میتواند بازارهای سرمایهگذاری کشور را دستخوش نوسانات بسیاری سازد. در عرصه اقتصادی نیز بانک مرکزی از انحلال مرکز مبادلات ارزی خبر داد و عنوان کرد: مرکز مبادلات ارزی تاکنون با پاسخگویی به تقاضاهای واقعی ارز و کاهش فشار بر بازار آزاد ارز تاثیر معناداری در کنترل نوسانات نرخ ارز در بازار ارز کشور داشته است. بر این اساس میانگین نرخ مبادلهای دلار آمریکا براساس اعلام بانک مرکزی طی نیمه دوم سال ۹۱ برابر با ۲۴۷۷۲ ریال و ضرایب تغییرات نرخ مبادلهای دلار به عنوان یکی از شاخصهای پراکندگی آماری حدود ۲ درصد شد. از سوی دیگر این بانک اعلام کرد که ظرف ۳۰ روز کاری (از آغاز سال جاری تاکنون) مبلغ یک میلیارد و ۸۶۵ میلیون دلار برای کالاهای اساسی و بالغ بر ۱۹۶ میلیون دلار برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی اختصاص داده است. بر این اساس در هفتهای که گذشت هر دلار آمریکا در مرکز مبادلات ارزی از ۲۴ هزار و ۷۶۵ ریال به ۲۴ هزار و ۷۷۴ ریال و هر یورو از ۳۲ هزار و ۱۷۷ ریال به ۳۱ هزار و ۸۹۳ ریال رسید. اما در بازار آزاد هر دلار آمریکا در پایان هفته بدون نوسان مورد معامله
قرار گرفت اما قیمت هر یورو افت یک درصدی داشت.
در این میان قیمت سکه نیز با افت 3/2 درصدی و هر گرم طلای 18 عیار با کاهش 7/1 درصدی در پایان هفته مواجه شدند. در بازار مسکن نیز نگرانی متقاضیان از قیمتهای بازار مسکن موجب شده است که برخی از سودجویان نرخهای غیرواقعی را مطرح کنند. در حال حاضر بهرغم کاهش نرخها در دیگر بازارها قیمت مسکن نه تنها کاهشی نداشته بلکه هر روز نرخهای جدیدی از سوی دلالان مطرح میشود که مالکان را هم تشویق میکند که نرخهای بالاتری را برای واحدهای خود تعیین کنند؛ این در حالی است که براساس عرف بازار قیمتها نباید تغییری داشته باشد. در بازار سرمایه نیز پس از افت 8/36 و 2/24 درصدی حجم و ارزش معاملات، شاخص کل بورس تهران نیز از افت 83/1 درصدی برخوردار شد. این افت پس از مصوبات مجلس شورای اسلامی درخصوص پرداخت حقالسهم 26 درصدی از سوی پالایشگاهها از محل صادراتشان به صندوق توسعه ملی و پرداخت عوارض 600 میلیارد تومانی سنگآهنیها به ایمیدرو حاصل شد. بر این اساس در فعالیت 5 روزه بورس تهران در هفته منتهی به 25 اردیبهشتماه با کاهش 13 درصدی تعداد خریداران، یک میلیارد و 523 میلیون سهم و حقتقدم به ارزش 9 هزار و 38 میلیارد ریال مورد معامله قرار
گرفت. در همین حال ساخت محصولات فلزی، محصولات شیمیایی، مواد و محصولات دارویی، بیمه و صندوق بازنشستگی و سایر واسطهگریهای مالی از جمله صنایع مورد توجه معاملهگران بازار سرمایه بود.
ارسال نظر