گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد‌و‌ستد سهام روز گذشته در حالی با افت ۵۰۵ واحدی شاخص مواجه شد که شاهد بروز نشانه‌هایی از تمایل بازار برای بازگشت قیمت‌ها و پایان اصلاح قیمت‌ها بود؛ به طوری که معاملات سنگینی در نمادهای مختلف برای جمع‌آوری صف‌های فروش صورت گرفت و در نهایت بیشتر صف‌های فروش متعادل شدند. دیروز در آغاز معاملات بازار سهام معامله‌گران شاهد تشکیل صف‌های فروش برای بیشتر نمادهای مورد اقبال بازار از جمله پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها بودند که این صف فروش انگیزه معامله‌گران را همچنان در سطح پایین نگاه داشت. اما در حالی که دکتر پورابراهیمی نماینده مجلس از تصمیم مجلس برای بازنگری در موضوع عوارض ۲۶درصدی صادرات پالایشگاه‌ها خبر داده بود ، با آغاز مذاکرات مجلس شورای اسلامی دکتر لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در سخنانی تغییر تصمیم مجلس را اعلام کرد.

بر این اساس پالایشگاه‌هایی که خوراک نفت خام و میعانات گازی را به نسبت سهم صادرات فرآورده‌های خود به قیمت مذکور در قانون هدفمندکردن یارانه‌ها (۹۵ درصد قیمت فوب خلیج فارس) خریداری و بهای آن را به صورت ارز و از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به حساب‌های مورد تایید خزانه‌داری کل کشور واریز می‌کنند،‌ مشمول مفاد جزء یک بند «ح» ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران نمی‌باشند. به این ترتیب، این پالایشگاه‌ها از پرداخت سهم صندوق توسعه ملی که در قانون بودجه سال جاری ۲۶ درصد تعیین شده بود، معاف شدند و این سهم را پرداخت نخواهند کرد. این اعلام رییس مجلس موجب شد تا بازار با حرکت معامله‌گران برای جمع‌آوری صف‌های فروش پالایشگاه‌ها مواجه شود و صف فروش پالایشگاه بندرعباس با خرید ۳۰میلیون سهم جمع‌آوری شد. متعاقب این شرایط نماد پالایشگاه بندر عباس برای اعلام تعدیل سال ۹۱ متوقف شدکه براساس شنیده‌ها شرکت ۷۳۰ریال سود اعلام کرده است. در بازار دیروز سازمان خصوصی سازی اقدام به عرضه بلوک ۳۴درصدی پالایشگاه شیراز کرد و به‌رغم آنکه قیمت پایه عرضه ۲۵هزار و ۶۱۳ریال نسبت به قیمت حداقل آگهی فاصله خیلی زیادی داشت، هلدینگ نفت و گاز پارسیان اقدام به خرید این بلوک کرد تا نخستین «پتروکمپلکس» ایران از ترکیب مدیریت پالایشگاه شیراز و پتروشیمی شیراز تشکیل شود، این امر موجب خواهد شد سود هر دو شرکت در آینده افزایش یابد. در همین حال انتظار می رود پارسان با خرید پتروشیمی تبریز ترکیب مشابه‌ دیگری را به وجود آورد تا جایگاه هلدینگ نفت و گاز پارسیان از دیگر رقبا بالاتر رود. در حال حاضر در صحنه صنعت پتروشیمی کشور هلدینگ پارسیان مالک ۸/۳۷ درصد ظرفیت تولید آمونیاک، ۴/۴۸ درصد ظرفیت تولید اوره، ۲۵درصد ظرفیت متانول و ۷/۱ درصد ظرفیت تولید پلی اتیلن و اتیلن کشور را در اختیار دارد. در همین حال دیروز در گروه پتروشیمی، پتروشیمی اراک با افزایش سود تقسیمی خود از هزار و ۶۰۰ریال به ۲هزار و ۸۰۰ریال موجب توقف نماد سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی (وبانک)شد.

در همین حال دیروز شایعاتی در مورد نرخ خوراک گاز مطرح شد که چندان قابل اتکا نیست. دیروز در گروه پتروشیمی با موافقت اعضای هیات واگذاری قیمت واگذاری ۴۰ درصد سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس(هلدینگ) بابت طرح توزیع سهام عدالت تعیین شد. به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی؛ در جلسه هیات واگذاری قیمت ۴۰ درصد سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس(هلدینگ) از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی ملی صنایع پتروشیمی بابت طرح توزیع سهام عدالت مورد تصویب قرار گرفت و با تخصیص سهام ترجیحی به کارکنان شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس هلدینگ (تا سقف ۵ درصد منهای یک سهم) به کلیه کارکنان شرکت‌های زیرمجموعه این هلدینگ موافقت شد. همچنین قیمت پایه و شرایط واگذاری ۰۸/۸۷ درصد سهام شرکت حمل‌ونقل‌ بین‌المللی خلیج فارس از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران از طریق بورس به صورت نقد و اقساط به تصویب رسید و اعضا رای به عرضه ۵ درصد سهام شرکت پالایش نفت کرمانشاه

به منظور کشف قیمت در فرابورس دادند. در بازار دیروز همچنین معامله‌گران در تحولات مهم شاهد تصمیم مجلس برای مخالفت با عوارض صادراتی محصولات خام بودند که این امر می تواند برای صنایع بورسی خبر مناسبی باشد.در تحولات سیاسی نیز دیروز انتظار برای اعلام نظر شورای نگهبان برای اعلام اسامی کاندیداها مورد توجه بود.

در گروه بانکی دیروز مجامع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام شرکت پست بانک با حضور بیش از ۹۲ درصد سهامداران در سالن ایوان شمس تالار حرکت رسمیت یافت.

هیات رییسه مجمع تقسیم ۲۰۱ ریال سود نقدی به ازای هر سهم از محل سود محقق شده سال مالی ۸۹ را به تصویب رساند. همچنین هیات رییسه مجمع تقسیم ۷۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم از محل سود محقق شده سال مالی ۹۰ را تصویب کرد. در گروه مخابرات، معاون مالی شرکت مخابرات ایران از پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۷۱ میلیارد تومانی همراه اول خبر داد و گفت: با افزایش سرمایه، ارزش سهام شرکت بیشتر خواهد شد. کمال بیگدلی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس از پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۷۱ میلیارد تومانی همراه اول خبر داد و گفت: طرح توجیهی آن در حال آماده شدن است. معاون مالی شرکت مخابرات ایران افزود: این افزایش سرمایه از محل اندوخته احتیاطی است و با افزایش سرمایه ارزش سهام شرکت بیشتر خواهد شد. وی گفت: براساس ماده ۱۶۱ قانون تجارت، افزایش سرمایه باید توسط بازرس قانونی و حسابرس بررسی و نتیجه اعلام شود. در گروه فلزی دیروز انتشار شایعاتی در مورد افزایش سرمایه از محل افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی منتشر شد که هنوز مسوولان بورس خبری نهایی در مورد موافقت یا عدم موافقت با این تصمیم اعلام نکرده‌اند. مدیر سرمایه‌گذاری شرکت ذوب آهن اصفهان در گفت‌وگو با «ایسنا»، از افزایش ۶۰ درصدی سرمایه این شرکت اصل چهل و چهاری خبر داد و گفت: سازمان بورس مجوز افزایش سرمایه شرکت ذوب آهن اصفهان را صادر کرده و بعد از آماده کردن گزارش توجیهی و گزارش حسابرس، نسبت به افزایش سرمایه اقدام می کند.

مجتبی فریدونی افزود: به این ترتیب اقدامات اجرایی افزایش سرمایه آماده بوده و قرار است افزایش سرمایه ۶۰ درصدی این شرکت تا شهریور‌ماه و از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها اعمال شود. فریدونی ادامه داد: البته ممکن است میزان افزایش سرمایه شرکت افزایش پیدا کند، زیرا ذوب آهن دارایی‌هایی دارد که هنوز تجدید ارزیابی نشده است.

در گروه سیمانی دیروز موضوع افزایش قیمت سیمان موجب تشکیل صف‌های خرید در برخی از نمادهای عمده این گروه از جمله سیمان تهران، سیمان فارس و خوزستان و چند شرکت دیگر شد. سیمان صوفیان نیز دیروز به‌رغم آنکه برای دومین بار در چند هفته اخیر مشمول ضوابط رفع گره‌های معاملاتی شد نتوانست به تعادل برسد و همچنان با صف خرید به کار خود پایان داد. در مجموع بازار دیروز بازاری منفی اما همراه با نشانه‌هایی از بازگشت بود که در آن شاخص ۵۰۵واحد افت کرد و به ۴۲هزار و ۷۹۵واحد رسید. ارزش معاملات دیروز نیز به ۱۶۵میلیارد تومان رسید که ۵/۳۵ درصد آن را معامله ۵/۶۳میلیون سهم هلدینگ خلیج فارس تشکیل داد. از ۲۱۷نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ، ۱۱۰نماد با کاهش قیمت و ۱۰۰نماد با رشد ارزش همراه شدند و سایر نمادها بدون تغییر قیمت بودند.