همتی بر پایین بودن سهم بازار بیمه و سرمایه از بازارهای مالی کشور تاکید کرد
لزوم توازن در بازارهای سهگانه
گروه بورس: اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور در نهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه با اشاره به شرایط اقتصادی کشور گفت: ما کشوری هستیم که به شدت به درآمدهای نفتی وابسته هستیم هر چند در سالهای گذشته تلاشهایی برای کم شدن این وابستگی صورت گرفته اما واقعیت این است که بخش اعظم اقتصاد ما و حتی تحولات داخلی مان به این منبع وابسته است. وی با اشاره به افزایش تولید نفت، اظهار کرد: در سال ۹۲ تولید نفت به یک میلیون بشکه در روز رسیده بود و مطابق برنامهای که کشورهای تحریمکننده داشتند قرار بود در یک حوزه زمانی ۲ ساله این مقدار به صفر برسد اما با درایت مردم در سال ۹۲ این نقشه شکست خورد و اکنون تولید نفت و میعانات گازی در خردادماه امسال به ۲میلیون و ۶۰ هزار بشکه در روز رسید که این رقم رکوردی برای صادرات کشور ما محسوب میشود.
ما به دو سیاست توجه کردهایم. یکی توسعه صنعت نفت و دیگری عدم اتکا به نفت است که برای اجرایی شدن این سیاستها نیازمند به این هستیم که در طرحهای بلندمدت و کوتاه مدت چند ۱۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری انجام دهیم. در گزارشی که وزیر نفت در هفتههای گذشته به دولت ارائه داد اعلام کرد که ۲۲۰ میلیارد دلار طرح توسعهای در این صنعت آماده سرمایهگذاری است.
جهانگیری تصریح کرد: در دولت گذشته تصمیمات عجیبی اتخاذ شده از جمله اینکه میلیاردها دلار از ذخایر بانک مرکزی در یک شرکت نفتی ایرانی که در خارج از کشور مستقر است سرمایهگذاری شد که بعدها در مورد آن سرمایهگذاری و خروجیهای آن صحبتهایی را مطرح خواهم کرد. معاون اول رئیسجمهوری با تبیین شرایط اقتصادی کشور و کمبود نقدینگی در صنایع متوسط و کوچک گفت: عدم ثبات در شاخصهای کلان اقتصادی، نوسان در بازار ارز و تحریمهای بینالمللی سبب شده که امروز صنعت کشور ما در رکود قرار بگیرد و بر همین اساس اولویت دولت راهاندازی چرخه تولید و احیای صنایع شده است. وی ادامه داد: نقدینگی مشکل اصلی کشور است و برای صنعت ما که تا امروز بانکمحور بوده و دست ما به سمت بانک دراز بوده، با حبس شدن بسیاری از منابع بانکی اکنون شرایط سختتر شده است.
وی ادامه داد: در سال ۹۲ هنگام استقرار دولت ما تصمیم گرفتیم که تامین مالی کوتاهمدت و میانمدت بنگاههای متوسط و کوچک و تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی به عهده نظام بانکی باشد و انتظار ما از این نظام این است که امسال بهصورت جدیتری این کار را انجام دهد بازار سرمایه نیز قادر باشد که نیازهای بلندمدت کشور و نقدینگی بنگاههای بزرگ را تامین کند. جهانگیری تصریح کرد: اقتصاد کشور توانایی زیادی دارد که نمونه آن عرضه اوراق بدهی شرکت نفت بود که با وجود عرضه ۵ هزار میلیارد تومان اوراق در مدت کمتر از یک دقیقه ۱۰ هزار میلیارد تومان تقاضای خرید وجود داشت. وی ادامه داد: دولت در مقابل بدهی به اشخاص حقیقی و حقوقی متعهد است و برای اولین بار ما سیستم حساب و کتاب بدهیهای دولت را وضع کردیم و بر همین اساس انضباط خوبی را برای پرداخت بدهیهای دولت برقرار کردیم. جهانگیری در پایان تصریح کرد: در اواخر مجلس نهم عدهای با عجله میخواستند طرحی را با عنوان طرح اصلاح نظام بانکی تصویب کنند که ما مخالف آن بودیم، زیرا این طرح از حساسیت زیادی برخوردار است و ما از قبل روی آن کار کردیم و اکنون با اعمال نظرات رهبری در موارد فقهی امیدواریم آن را ماه آینده به مجلس شورای اسلامی تقدیم کنیم.
برقراری تعادل برای سه رکن اساسی مالی اقتصاد
در ادامه این مراسم، عبدالناصر همتی رئیس کل بیمه مرکزی با تاکید بر تعادلسازی بازار مالی در کشور و با ذکر این مطلب که بحث بیمه در کشور آنگونه که بازار پول رشد کرده، در حد و اندازه و پتانسیل کشور رشد نکرده است، اظهار کرد: چنین نشستهایی برای توسعه بازار بیمه بسیار مفید است.
وی ادامه داد: ارزش افزوده بازار بیمه و سرمایه در بازار مالی کشور کمتر از ۱۰درصد است. کمتر از ۶ درصد ارزش افزوده متعلق به بازار بیمه، حدود ۲ درصد متعلق به بازار سرمایه و مابقی به بازار پول تعلق دارد. همتی با تاکید بر اینکه باید در این نسبتها تعادل ایجاد شود، اظهار کرد: در کشورهای پیشرفته یک سوم این نسبت در اختیار بیمه است؛ اگر در کشور نتوان نقش بازارهای بیمه و سرمایه را بازآفرینی کرد تمام فشارها بر بازار پول وارد میشود. به گفته همتی بازآفرینی بازار سرمایه از طریق توسعه بازار بدهی و بازآفرینی بازار بیمه از طریق توسعه بیمههای عمر وزندگی ممکن میشود و در صورتی که این دو بازار را بازآفرینی نکنیم تعادل ایجاد نمیشود.
همتی با اشاره به نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه اظهار کرد: امروز این سه رکن در کنار همدیگرند و تجربه دنیا ثابت کرده است که با توسعه بازار مالی میتوان به رشد و توسعه پایدار رسید؛ این در حالی است که بدون توسعه بازار مالی قطعا در این مسیر به مشکل برخورد میشود؛ در حال حاضر بار سنگین تامین مالی بر دوش بانکها است و بازار پول با مشکل مواجه شده است. رئیس کل بیمه مرکزی در ادامه به اقدامات پسابرجام صنعت بیمه اشاره کرد و افزود: مراجعاتی که سرمایه گذاران خارجی به بخش خصوصی دارند نشان میدهد پتانسیلهای جدی برای رشد وجود دارد و پیشبینی میشود بیمهها در این دوره رشد قابل توجهی داشته باشند در حال حاضر ۳۰شرکت بیمه در کشور فعالند و ۲-۳ شرکت نیز در شرف اخذ مجوز هستند. وی همچنین به اظهار تمایل چند بیمه معتبر خارجی برای سرمایهگذاری در صنعت بیمه کشور اشاره کرد و ادامه داد: با راهاندازی کامل جریان پول در عرصه بینالملل مشکل صنعت بیمه برطرف شده و تاثیر برجام در این صنعت قابل مشاهده خواهد بود.
همتی به اجرای کامل بحث حاکمیت شرکتی در صنعت بیمه اشاره کرد و گفت: سال گذشته صنعت بیمه کشور ۱۴ هزار میلیارد تومان خسارت پرداخت کرد. وی در خاتمه اظهار کرد: امید است صنعت بیمه با راهبری بیمه ایران و پوششهای اتکایی به سمتی برود که به خدمات بزرگ این صنعت توجه شود و دولت نیز کمک کند تا جایگاه این صنعت در بین بازار مالی پیدا شود.
ارسال نظر