بورس کالا معیاری برای تعیین قیمت و کیفیت زعفران
عطیه کاشفی کارشناس بازرگانی و فروش شرکت جهان تجارت بیتا میتوان با فرهنگسازی، زمینه آشنایی فعالان بازار زعفران با بورس کالای ایران را فراهم کرد تا علاوه بر وجود مرجعی قوی برای قیمت و کیفیت زعفران، شاهد حذف واسطهها از این بازار باشیم. با آغاز سال ۹۴، زعفران دوباره افزایش قیمت را تجربه کرد. روند صعودی قیمت زعفران در هفتههای ابتدایی سال موجب کاهش تقاضا برای این محصول شد، بهطوریکه حجم مبادلات با سایر کشورها و صادرات با روندی نزولی مواجه شد. اما پس از چند هفته، صادرات این کالای ارزشمند ایرانی جانی دوباره گرفت، اما همچنان به نظر میرسد برای پیگیری روند صعودی و نزولی قیمت این کالای کشاورزی مرجعی وجود ندارد.
عطیه کاشفی کارشناس بازرگانی و فروش شرکت جهان تجارت بیتا میتوان با فرهنگسازی، زمینه آشنایی فعالان بازار زعفران با بورس کالای ایران را فراهم کرد تا علاوه بر وجود مرجعی قوی برای قیمت و کیفیت زعفران، شاهد حذف واسطهها از این بازار باشیم. با آغاز سال ۹۴، زعفران دوباره افزایش قیمت را تجربه کرد. روند صعودی قیمت زعفران در هفتههای ابتدایی سال موجب کاهش تقاضا برای این محصول شد، بهطوریکه حجم مبادلات با سایر کشورها و صادرات با روندی نزولی مواجه شد. اما پس از چند هفته، صادرات این کالای ارزشمند ایرانی جانی دوباره گرفت، اما همچنان به نظر میرسد برای پیگیری روند صعودی و نزولی قیمت این کالای کشاورزی مرجعی وجود ندارد. نظر به افزایش معاملات و نبود مرجعی برای دریافت قیمت انواع زعفران، پیشنهاد میشود فعالان بازار زعفران با ورود به حوزه بورس کالای ایران و عرضه در دورههای متناوب و مشخص، روند قیمتی این محصول ارزشمند را دنبال کنند تا بتوان به نوعی چرخه عرضه و تقاضا را کنترل کرد. با توجه به افزایش دفعات عرضه این محصول در بورس کالای ایران نسبت به چند سال اخیر و به جریان افتادن دوباره معاملات از تاریخ ۳۰/ ۱۱/ ۱۳۹۳ میتوان به ایجاد تعادل بین قیمت در عرضه و تقاضای این محصول امیدوار بود. البته باید اذعان کرد که تعداد دفعات عرضه زعفران در بورس از سال ۱۳۹۰ تا کنون تنها به ۲۰مرتبه میرسد که این امر باید با حمایت مسوولان افزایش یابد.
با توجه به مجموعه معاملات انجام شده در جدول ذیل، این گونه برداشت میشود که برای به ثبات رساندن و ایجاد فضای مساعد در بازار زعفران، میتوان در بورس کالا بیش از اینها پیشروی کرد. از طرفی با بررسی اطلاعات، اسامی عرضهکنندگان و فواصل زمانی بین دفعات عرضه این محصول در پایگاه اینترنتی بورس کالای ایران، این مساله کاملا مشهود است که تعداد معاملات انجام شده نسبت به تعداد اطلاعیههای عرضه بسیار ناچیز است. از این رو میتوان با فرهنگسازی، زمینه آشنایی فعالان بازار زعفران با بورس کالای ایران را فراهم کرد تا علاوه بر وجود مرجعی قوی برای قیمت و کیفیت زعفران، شاهد حذف واسطهها از این بازار باشیم؛ چرا که یکی از عوامل اصلی عدم شفافیت و ثبات بازار زعفران وجود واسطههایی است که به راحتی نمیتوان آنها را نادیده گرفت و از میان حذف کرد. در این خصوص به همت عرضهکنندگان و حمایت بورس کالا و کارگزاران نیاز است تا با ارائه قیمتها بتوان برای متقاضیان این کالا شاخصهایی برای سنجش قیمت و کیفیت آن ایجاد کرد و بازار این کالای مهم کشاورزی را انسجام بخشید.
ارسال نظر