در پی افت میزان عرضه محصولات اساسی پتروشیمی در چین
کاهش تردد پلیمرها در جاده ابریشم
منیره نظامیوند چگینی: بازارهای جهانی در حالی هفته گذشته را به پایان رسانده و به تعطیلات آخر هفته رفتند که بهای نفت با کاهش به کار خود خاتمه داد. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی، بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) برای تحویل در ماه ژوئن با کاهشی در حدود ۴۸ سنت (۸/ ۰ درصد) به ۵۹ دلار و ۱۵ سنت رسید؛ هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال نیز ۳۲ سنت معادل ۴۸/ ۰ درصد کاهش قیمت داشت و روی ۶۶ دلار و ۴۶ سنت بسته شد. بهای نفت از یکسو به دلیل کاهش تعداد دکلهای فعال حفاری آمریکا و در پی آن کاهش تولید نفت این کشور در روز تا پایان سال جاری میلادی به پایینترین حد خود در ۵سال اخیر رسید و از سوی دیگر در پی اعلام آمار جدید و البته جالب توجه از سوی وزارت بازرگانی آمریکا درخصوص افزایش ۲/ ۰ درصدی نرخ رشد اقتصادی بزرگترین اقتصاد جهان در سه ماه نخست سال جاری، در مسیر کاهشی گام برداشت؛ (پیشبینیهای تحلیلگران از رقم یک درصد رشد اقتصادی حکایت داشته است.
منیره نظامیوند چگینی: بازارهای جهانی در حالی هفته گذشته را به پایان رسانده و به تعطیلات آخر هفته رفتند که بهای نفت با کاهش به کار خود خاتمه داد. در آخرین معاملات انجام شده در بازارهای جهانی، بهای هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) برای تحویل در ماه ژوئن با کاهشی در حدود ۴۸ سنت (۸/ ۰ درصد) به ۵۹ دلار و ۱۵ سنت رسید؛ هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال نیز ۳۲ سنت معادل ۴۸/ ۰ درصد کاهش قیمت داشت و روی ۶۶ دلار و ۴۶ سنت بسته شد. بهای نفت از یکسو به دلیل کاهش تعداد دکلهای فعال حفاری آمریکا و در پی آن کاهش تولید نفت این کشور در روز تا پایان سال جاری میلادی به پایینترین حد خود در ۵سال اخیر رسید و از سوی دیگر در پی اعلام آمار جدید و البته جالب توجه از سوی وزارت بازرگانی آمریکا درخصوص افزایش ۲/ ۰ درصدی نرخ رشد اقتصادی بزرگترین اقتصاد جهان در سه ماه نخست سال جاری، در مسیر کاهشی گام برداشت؛ (پیشبینیهای تحلیلگران از رقم یک درصد رشد اقتصادی حکایت داشته است.)
در حال حاضر میزان ذخایر نفتی جهان همچنان بالا است و ذخایر نفت خام آمریکا نیز در بالاترین سطح خود به سر میبرد، و این عوامل برای پایین نگه داشتن میانمدت بهای نفت کافی هستند. همچنین طی مدت اخیر، فاکتور مهم دیگری همچون قوت گرفتن احتمال توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ نیز به افت و خیز هرچه بیشتر قیمت طلای سیاه دامن زده است. تنشهای ژئوپلیتیک و تشدید درگیریهای نظامی در منطقه خاورمیانه نیز عامل مهم دیگری است که در ریزش بهای نفت در هفتههای اخیر دخیل بوده است.
در این میان، بازار محصولات پتروشیمی نیز هفته گذشته را با افت و خیز به پایان رساند. بهای این محصولات در بازارهای منطقهای و جهانی دستخوش نوساناتی شد که ریزش بهای نفت از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر آن بوده است. در منطقه آسیا، قدرتهای بزرگی همچون ایران، عربستان و چین از جمله قطبهای فعال و پیشرو در زمینه این صنعت هستند که در تلاش برای پیشی گرفتن از یکدیگر و تصاحب بازارهای منطقهای بهطور خاص و بازارهای جهانی بهطور عام هستند.
به گزارش «دنیای اقتصاد» در آخرین گزارش منتشر شده از سوی آیسیآیاس (ICIS) آمده است که قیمت و همچنین سود حاصل از فروش پلیاتیلن (PE) و پلیپروپیلن (PP) چین ممکن است در پی شرایط سخت عرضه در ماه مه دستخوش نوسان شود. این پیش بینیها با وجود عوامل و دلایل کافی، منطقی بهنظر میرسد.
به گفته منابع صنعت پتروشیمی؛ بهای محمولههای نقدی وارداتی پلیاتیلن و پلیپروپیلن در چین ممکن است در پی کاهش عرضه به دلیل همزمانی با اجرای برنامههای سنگین تعمیر و نگهداری تجهیزات کارخانهها در ماه مه در یک روند صعودی باقی بماند.
پیشنهادهای قیمتی برای پلیاتیلن سبک خطی فیلم (LLDPE) وارداتی تحویل چین با رشدی در حدود ۳۰ دلار بر هر تن طی هفته گذشته به رقمی بین ۱۳۳۰ تا ۱۳۶۰ دلار در هر تن رسید. در همین حال بهای پلیپروپیلن نساجی وارداتی تحویل چین نیز با افزایش ۳۰ دلاری به محدوده ۱۲۸۰ تا ۱۳۴۰ دلار بر هر تن نزدیک شد. قیمت پلیاتیلن و پلیپروپیلن از ماه فوریه سال جاری میلادی بهطور پیوسته در مسیر افزایشی قرار دارند.
با آغاز فصل تعمیر و نگهداری؛ تامینکنندگان عمده در بازار داخلی چین، یعنی پتروشیمی دوشانزی (Dushanzi)؛ پتروشیمی جیلین، پتروشیمی ووهان، صنعت زغالسنگ شنهوا نینگشیا، پتروشیمی دالیان غرب اقیانوس آرام و نیز پتروشیمی داکینگ (Daqing) تا ماه آینده میلادی اقدام به بستن و خاموش کردن دستگاهها و تجهیزات خود خواهند کرد.
به گفته منابع بازار، همچنین انتظار میرود تامین و عرضه پلیاولفین وارداتی در پی ترجیح بسیاری از فروشندگان خاورمیانه به حمل محمولههای خود از طریق کشتی به بازارهای جنوب شرق آسیا و هند که قیمتها و سود فروش آنها بالاتر است، محدود خواهد شد در نتیجه بازار داخلی چین با معضل جدیدی روبهرو میشود. از سوی دیگر خاموش شدن ناگهانی تجهیزات کارخانهها در خارج از چین نیز واردات محمولههای نقدی پلیاتیلن و پلیپروپیلن در دسترس را با مشکل مواجه خواهد ساخت.
بازار پلیاتیلن و فعالان آن در منطقه جنوبشرق آسیا، در حال حاضر یا به دلیل تعمیر و نگهداری تجهیزات کارخانههای تولیدکننده این محصول یا داشتن مشکلات عدیده در فرآیند تولید پلیاتیلن، با مسائل زیادی روبهرو هستند که سایر بازارها در خاورمیانه را نیز تحتالشعاع قرار داده است. همچنین براساس شنیدهها از منابع بازار؛ در منطقه خاورمیانه نیز شرکت پالایش و پتروشیمی ربیق (Petro Rabigh) و سابیک (SABIC) با مسائل زیادی در زمینه تولید در برخی از واحدهای پلیاتیلن خود از ماه آوریل سال جاری میلادی دست و پنجه نرم میکنند.
ارسال نظر