گروه بنگاه‌ها- انجام «صادرات سفید» کشور را در تکمیل زنجیره ارزش با مشکلات اساسی مواجه کرده است. عظیم فضلی‌پور، عضو شورای علمی سازمان جهاد علائم تجاری، با اشاره به واژه «صادرات سفید» که همان صادرات مواد‌معدنی به صورت خام است، تصریح کرد: این امر چرخه ناموزونی را در زنجیره ارزش ایجاد کرده و باید روند آن اصلاح شود. وی با اشاره به این مطلب که مسیر جهانی‌شدن ایران و پیوستن آن به WTO در اغما به سر می‌برد، اظهار کرد: در حالی که کمتر از پنج ماه دیگر زمان عضویت به صورت ناظر در WTO برای ایران به پایان می‌رسد، در این دوره ۱۰ ساله، ایران در این حوزه نه تنها فعالیت مطلوب نداشته است، بلکه شاهد عقبگرد در این بخش بوده‌‌ایم.

فضلی‌پور با اشاره به این مطلب که در بخش معدن حتی یک برند به ثبت نرسیده است، گفت: در سایر حوزه‌ها نیز به دلیل عدم حمایت تنها ۳۰۰ برند ایرانی در جهان به ثبت رسیده است. این رویداد در حالی رخ داده است که بیش از ۱۹ هزار برند خارجی از جانب ایران به ثبت جهانی رسیده که به محض گشایش مرزها پس از عضویت در WTO دیگر زمانی برای جبران باقی نمی‌ماند.

در همین راستا، مدیر امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن نیز یادآور شد: آنچه در بحث برندسازی حائز اهمیت تلقی می‌شود نوآوری است.

کیوان جعفری طهرانی افزود: در بخش صادرات مواد معدنی ایران از حدود ۲۰ سال گذشته پیشتاز بود و این امر با صادرات آهک به هندوستان آغاز شد. اما به دلیل نبود اتحاد در بین تجار این موقعیت برای ایرانی‌ها از دست رفت.

وی با اشاره به این مطلب که تا وقتی به فکر ارتقای برند در کشور نباشیم، برند سازمانی و بنگاهی نیز نمی‌تواند موفق عمل کند، گفت: تجار استرالیایی در شرایطی که قیمت جهانی سنگ‌آهن با کاهش روبه‌رو بود، از برند ملی خود بهره بردند و مواد‌معدنی خود را از این طریق به بازار عرضه کردند.

جعفری طهرانی با اشاره به این مطلب که عدم اعتقاد به کار در چارچوب تشکل‌ها و انجمن‌ها، عقبگردها را افزایش می‌دهد، گفت: چرا نباید در چارچوب تشکل‌ها حرکت کرد ، در حالی که برند ارتباط مستقیم با سود و زیان دارد، متاسفانه در ایران دیدگاه‌ها نسبت به برند عاملی محدودکننده است. این در حالی است که ارزش برند است که برای سوددهی سازمان و اعتماد خریدار مهم تلقی می‌شود.