افزایش حجم تولید باعث شد
سقوط مجدد قیمت سنگآهن و ترس از کاهش تقاضا
منیره نظامیوند چگینی: بازار سنگآهن طی هفته گذشته با رشد اندک قیمت همراه بود و به بیشترین میزان خود طی یک ماه اخیر رسید؛ اما کاهش تقاضا بهخصوص در چین به دلیل رشد میزان سنگآهن موجود در انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن در کنار افزایش تولید توسط تولیدکنندگان بزرگ این کالای استراتژیک به افت دوباره قیمتهای این ماده خام انجامید. در هفته منتهی به ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) ورود برخی تولیدکنندگان فولاد چین و نیز فعالان صنعت سنگآهن به این بازار به رشد هرچند کم این محصول دامن زد؛ اما این شرایط زیاد دوام نداشت و کم کم با خروج این افراد، بازار دوباره در روندی نزولی گرفتار شد.
منیره نظامیوند چگینی: بازار سنگآهن طی هفته گذشته با رشد اندک قیمت همراه بود و به بیشترین میزان خود طی یک ماه اخیر رسید؛ اما کاهش تقاضا بهخصوص در چین به دلیل رشد میزان سنگآهن موجود در انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن در کنار افزایش تولید توسط تولیدکنندگان بزرگ این کالای استراتژیک به افت دوباره قیمتهای این ماده خام انجامید. در هفته منتهی به ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) ورود برخی تولیدکنندگان فولاد چین و نیز فعالان صنعت سنگآهن به این بازار به رشد هرچند کم این محصول دامن زد؛ اما این شرایط زیاد دوام نداشت و کم کم با خروج این افراد، بازار دوباره در روندی نزولی گرفتار شد. در روزهای ابتدایی هفته اخیر قیمت سنگآهن با حدود ۴ درصد رشد به مرز ۸۳ دلار رسید؛ اما بهتدریج با نزدیک شدن به تعطیلات پایان هفته در معاملات انجامشده در این بازار، قیمتها با روندی کاهشی همراه بود و تا حدود ۷۷ دلار و ۵۰ سنت نیز پایین آمد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از فایننشیال تایمز؛ با بررسی آمارهای موجود به این نتیجه میرسیم که قیمت سنگآهن از ابتدای سال جاری میلادی تا کنون حدود بیش از ۴۰ درصد افت داشته که دلیل عمده آن رشد عرضه، در مقابل کاهش تقاضا است. در سال گذشته میلادی، میزان مازاد موجودی انبارها؛ تولیدکنندگان بزرگ سنگآهن یعنی شرکتهای ریوتینتو، بی اچ پی بیلیتون، ویل اسای و فورتسکیو را بر آن داشت تصمیم به کاهش میزان تولید خود بگیرند.
انتظارها بر این بود که با اعمال این تصمیم، قیمتها در این بازار تعدیل شود، اما این اتفاق رخ نداد؛ چرا که روند عرضه بسیار بالاست و تا زمانی که میزان عرضه و تقاضا در بازار تعدیل نشود، نمیتوان امید چندانی به تغییر مسیر حرکتی روند قیمتهای سنگآهن داشت؛ البته هم اکنون مجددا شاهد افزایش حجم تولید از سوی تولیدکنندگان بزرگ این کالا هستیم.
در حال حاضر این شرکتها به دلیل پایین بودن هزینه تولید نسبت به قیمت سنگآهن، از تصمیم خود برای کاستن از میزان تولیداتشان بهمنظور جهت دادن به این بازار مهم به سمت و سوی رشد، منصرف میشوند. اما در ماههای اخیر، برخی تولیدکنندگان کوچک سنگآهن مخصوصا در چین به دلیل بالا بودن هزینههای تولید، عیار کمتر و مقرون به صرفه نبودن آن، از تولید کنارهگیری کرده و به نوعی خود را برای میان مدت از گردونه رقابت بازار حذف کردند.
گزارشها حکایت از آن دارد که شرکت واله بهعنوان بزرگترین تولیدکننده سنگآهن در جهان در سه ماه سوم سال جاری با تولید ۸۵.۷ میلیون تن سنگآهن دانهبندی شده توانست رکورد تاریخی خود را بشکند. این آمار که نشان میدهد تولید این شرکت به نسبت مدت مشابه سال قبل ۳ درصد افزایش یافته از افزایش ۹/۷ درصدی حجم تولید به نسبت سه ماه دوم سال جاری نیز حکایت میکند.
این موارد نشان میدهد که تاکنون کاهش قیمت سنگآهن تأثیری بر روند تولیدی این شرکت نداشته بلکه واله برزیل به همراه دیگر تولیدکنندگان بزرگ در جهان با افزایش حجم تولید سعی دارند تا کاهش سودآوری خود را به تبع کاهش قیمتهای جهانی جبران کنند.
بهعنوان مقایسه در شرایط زمانی مشابه نیز شرکتهای ریوتینتو و BHPبیلتون بهعنوان دو تولیدکننده برتر سنگآهن استرالیا با ۱۲ درصد و ۱۵ درصد افزایش حجم تولید رو به رو بودهاند که نشاندهنده فراگیر بودن افزایش حجم تولید به دلیل تلاش برای افزایش سودآوری است. قطعا این شرایط بر دورنمای بازار سنگآهن در جهان مؤثر خواهد بود.
ارسال نظر