گروه بورس کالا: صادرات زعفران با برند ایران یا برندهای کوچک تاکنون نتوانسته است جایگاه ایران را به‌عنوان قطب تولید زعفران منطقه به جهان بشناساند. این در حالی است که صادرات فله‌ای و با حجم‌های بزرگ و کوچک زعفران هنوز هم به نام ایران ولی به کام سایر کشورها صورت می‌گیرد. نبود بازاری رسمی، مورد اعتماد، باثبات و قدرتمند تاکنون نقطه ضعف بزرگی برای صادرات زعفران ایران بوده است. با توجه به تجربه عرضه زیره در بورس کالای ایران در کنار عرضه‌کنندگان بزرگ و قدرتمند زعفران در بازار داخلی می‌توان بورس کالا را به منزله بازاری کارا برای تقویت جایگاه زعفران ایران دانست. عرضه‌های آتی و سلف، عرضه‌های صادراتی، چارچوب‌های قدرتمند بازرسی کالا و وجود استانداردهای ملی و جهانی می‌تواند جایگاه زعفران ایران را در جهان بهبود بخشد. به جرأت می‌توان گفت که مهم‌ترین‌ نقطه قوت و افزایش سودآوری این شیوه معاملاتی نصیب کشاورزان و تولیدکنندگان اصلی همچنین شرکت‌های تعاونی تولیدی روستایی و مخصوصا در مناطق محروم شرق و شمال شرقی کشور خواهد شد. در همین رابطه عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم گفت: با توجه به ارزآوری بالای زعفران برای کشور، دولت باید هرچه سریع‌تر شرایط را برای صادرات یکپارچه و هدفمند زعفران از طریق بورس مهیا کند. دولت با محول کردن وظیفه تنظیم بازار و آزادسازی قیمت محصولات مهمی چون پتروشیمی، فلزات و کشاورزی به بورس کالای ایران برای خروج اقتصاد از رکود تورمی، نشان داد که اعتقاد ویژه‌ای به بازار سرمایه دارد. از این رو در روزهای گذشته برخی از کارشناسان اعلام کرده‌اند که سازوکار شفاف و مدرن بورس کالای ایران می‌تواند به بازار و صادرات زعفران کشور نظم ببخشد و موجب ارزآوری بیشتر این محصول ارزشمند برای کشور شود.

عباس پایی زاده بالنگان معتقد است که بورس کالای ایران با توجه به تجربه موفق در صادرات محصولاتی همچون پتروشیمی، قیر، گندم و سنگ آهن قابلیت جهانی کردن برند زعفران ایرانی را دارد. این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: یکی از مشکلات بخش کشاورزی، خرد بودن سرمایه‌ها و عدم توان سرمایه‌گذاری مناسب در بحث فرآوری و صادرات محصولات کشاورزی است. این درحالی است که برای صادرات هدفمند و مدیریت شده، باید کالاها را براساس استانداردهای بین‌المللی و برندی ایرانی راهی بازارهای جهانی کرد که به نظر می‌رسد بورس کالای ایران این قابلیت را دارا باشد.

پایی‌زاده بالنگان افزود: سرمایه‌های خرد در بخش کشاورزی می‌تواند در بورس کالا تجمیع شود و با رشد سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش به هدف اصلی خود یعنی پوشش عمده بازارهای جهانی زعفران برسیم. وی تصریح کرد: متاسفانه با توجه به اینکه ما بزرگ‌ترین‌ و اصلی‌ترین تولیدکننده زعفران جهان هستیم، اما در سال‌های اخیر نتوانستیم پرچم زعفران ایران را در بین کشورهای هدف بلند کنیم که این موضوع به نبود عزمی جدی و سازوکاری سنتی و ناکارآمد برمی‌گردد. پایی‌زاده بالنگان اظهار کرد: در همه جای دنیا محصولات غذایی دارای چند برند بزرگ هستند، اما در کشور ما به دلیل پراکندگی تولید‌کنندگان و ناچیز بودن سرمایه‌ها، هر سرمایه‌گذار کوچکی به اندازه وسع خود اقدام به صادرات می‌کند و همین موضوع باعث بی‌اعتمادی بازارهای هدف به محصول ایرانی می‌شود.