تناقض مصرف فولادهای صنعتی و ساختمانی در بازارهای جهانی
بازار فولاد جهانی و دو راهی رونق و رکود
محمدحسین بابالو: بازار فولاد در اقصی نقاط جهان در شرایط پیچیدهای قرار دارد. از سویی انواع مصنوعات فولادهای ساختمانی در مسیر کاهش جذابیت، ضعف تقاضا و کاهش قیمتها حرکت میکند و از سویی انواع مصنوعات صنعتی و محصولات تخت همچون ورق نورد گرم با افزایش تقاضا و افزایش قیمتها روبهروست. این در حالی است که در اقصینقاط جهان با افزایش حجم تولید توسط تولیدکنندگان بزرگ فولاد روبهرو هستیم که در قیمتهای پایین سنگآهن شائبه دامپینگ را تقویت میکند. بهصورت کلی میتوان گفت که هنوز بازار فولاد جذابیت چندانی نداشته ولی به نظر میرسد این بازار در جهت تقویت بنیادین خود حرکت میکند.
محمدحسین بابالو: بازار فولاد در اقصی نقاط جهان در شرایط پیچیدهای قرار دارد. از سویی انواع مصنوعات فولادهای ساختمانی در مسیر کاهش جذابیت، ضعف تقاضا و کاهش قیمتها حرکت میکند و از سویی انواع مصنوعات صنعتی و محصولات تخت همچون ورق نورد گرم با افزایش تقاضا و افزایش قیمتها روبهروست. این در حالی است که در اقصینقاط جهان با افزایش حجم تولید توسط تولیدکنندگان بزرگ فولاد روبهرو هستیم که در قیمتهای پایین سنگآهن شائبه دامپینگ را تقویت میکند. بهصورت کلی میتوان گفت که هنوز بازار فولاد جذابیت چندانی نداشته ولی به نظر میرسد این بازار در جهت تقویت بنیادین خود حرکت میکند. به نظر میرسد قیمت میلگرد باز هم کاهش یابد، ولی قیمت ورق نورد گرم افزایش خواهد یافت. بازار مصنوعات ساختمانی با محوریت میلگرد در چین بسیار راکد است و هر روز خبرهای جدیدی از کاهش بیشتر قیمتها به گوش میرسد. تقاضا در این حوزه بسیار محدود است که میتواند به کاهش بیشتر قیمتها منجر شود. از طرفی زمان بارش بارانهای موسمی بالاخص در شرق چین نزدیک شده که پتانسیل قدرتمندی برای کاهش تقاضای فصلی میلگرد است. با توجه به تجربه سالهای گذشته، بارانهای موسمی در چین با رانش زمین همراه خواهد بود و میتواند پس از این فصل به افزایش تقاضای میلگرد امیدوار بود. کاهش سرعت رشد اقتصادی چین تاکنون تاثیر منفی و محسوسی بر بازار میلگرد داشته و به نظر میرسد رکود فعلی با کاهش بیشتر قیمتها در کوتاهمدت عمیقتر شود. پس از این دوره میتوان به افزایش تقاضا و افزایش قیمتها امیدوار بود.
در چند روز گذشته جرقههای قدرتمندی از افزایش تقاضای ورق نورد گرم بالاخص در بازارهای شرقی دیده شد که میتواند بازارها را بهصورت محسوسی صعودی کند. با توجه به کاهش قیمتها در چند ماه اخیر، این روند افزایشی را میتوان یک بهبود تلقی کرد و ظاهرا این شرایط رو به رشد قیمتی میتواند ادامه دار باشد.
افزایش جذابیت و افزایش تقاضای ورق نورد گرم که بیشتر یک کالای صنعتی به حساب میآید در حالی رخ میدهد که آمارها از کند شدن سرعت رشد اقتصادی چین در کنار کند شدن سرعت رشد تولیدات صنعتی این کشور حکایت میکند که خود یک تناقض است. به نظر میرسد بازارها بیش از چین به دیگر کشورهای مشابه در شرق آسیا همچون کرهجنوبی و اعضای آ سه آن توجه دارد و تقاضای موثر از سوی دیگر کشورها توانسته این بازار را به حرکت در آورد.
عجیبترین اتفاق در بازار فولاد جهانی، افزایش محسوس حجم تولید در اقصی نقاط جهان است. تنها چند روز است که قیمت ورق نورد گرم و برخی دیگر از مصنوعات فولادی در مسیر افزایش حرکت کرده، ولی مدتی است که حجم تولید افزایش شدیدی داشته است. به عنوان مثال، حجم تولید فولاد خام در چین در ماه آوریل ۶۶/۲ درصد افزایش داشت. در هفته گذشته حجم تولید فولاد خام آمریکا به ۸۴۳/۱میلیون تن رسید که تنها در یک هفته ۵/۱درصد رشد را نشان میدهد. هماکنون بازده عملکرد صنعت فولاد آمریکا به ۶/۷۶ درصد ظرفیت نصب شده افزایش یافته که به نسبت مدت مشابه قبل و بازده ۵/۷۵ درصد یک رشد مطلوب را نشان میدهد. با توجه به این نرخ بازده، هنوز میتوان به افزایش حجم تولید فولاد خام در آمریکا امیدوار بود. در کره جنوبی حجم تولید ورق نورد گرم به ۱۴/۳ میلیون تن رسید که به نسبت ماه قبل ۱۶ درصد و به نسبت مدت مشابه سال قبل ۱۴ درصد رشد را نشان میدهد. در سه ماهه اول سال جاری این نرخ به ۷۶/۸ تن رسید که به نسبت مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد رشد را نشان میدهد. به نظر میرسد تولیدکنندگان بزرگ و مهم جهانی همگی مدتی است که به دورنمای افزایش قیمتها واقف بوده و با افزایش تولید، خود را برای این روزها آماده کرده بودند. از طرفی با توجه به قیمتهای پایین فعلی و قیمت کم سنگآهن، این افزایش حجم تولید، شائبه دامپینگ را در بازار تقویت کرده که میتواند با اخراج تولیدکنندگان کوچکتر زمینه افزایش بیشتر قیمتها را فراهم کند. در هر صورت شرایط عمومی صنعت فولاد بهصورت غیرمنتظرهای به سمت افزایش شدید حجم تولید پیش میرود که دورنمای تیره و تاری را پیش روی تولیدکنندگان کوچکتر میگذارد.
بازار میلگرد چین
قیمت میلگرد در بازارهای شرقی با محوریت چین شدیدا کاهش داشته و به نظر میرسد این روند نزولی باز هم ادامه یابد. در بازار شانگهای و در ابتدای هفته، قیمت انواع میلگرد گرید ۳ (A۳) با ۱۰ یوآن یا کمتر از ۲ دلار کاهش به ۳۱۴۰ تا ۳۱۸۰ معادل ۵۱۰ تا ۵۱۶ دلار در هر تن در سایزهای مختلف کاهش پیدا کرد که یک کاهش محسوس را نشان میدهد. در پایان هفته باز هم با کاهش بیشتر قیمتها روبهرو شدیم تا جاییکه این روند کاهشی از شتاب بیشتری برخوردار شد.
در آخرین معاملات این هفته و برای انواع ذکر شده با احتساب مالیات
بر ارزش افزوده شاهد ۲۰ تا ۳۰ یوآن معادل ۳ تا ۵ دلار کاهش بودیم که حیرت بسیاری از فعالان بازار را برانگیخت. در همین مدت در بازار پکن برای این نوع میلگرد قیمتهای ۳۱۴۰ تا ۳۱۷۰ یوآن در هر تن ثبت شد که معادل ۵۰۹ تا ۵۱۴ دلار در هر تن است. این بازار نیز قیمتها بین ۱۰ تا ۲۰ یوآن کاهش را ثبت کرد که معادل ۲ تا ۳ دلار کاهش است. هماکنون و برای بازار شانگهای قیمتها در کمترین سطح از ماه مارس تاکنون قرار دارد که ضعف شدید تقاضا پتانسیلی برای کاهش بیشتر تقاضا است. به گفته یکی از تجار تقاضا بسیار ضعیف است و حتی استعلام قیمت به ندرت صورت میگیرد. او معتقد است که قیمتها باید کاهش بیشتری را تجربه کند. یکی دیگر از این تجار هم معتقد بود که هماکنون قیمتها در سطوح بسیار پایینی قرار داشته که میتواند نقطه قوتی برای حضور مجدد خریداران تلقی گردد. با توجه به روزهای پیش رو و احتمال کاهش بیشتر تقاضا به دلیل مشکلات آب و هوایی و نزدیکی به فصل بارانهای فصلی احتمال کاهش بیشتر قیمتها در بازار چین وجود دارد، ولی پس از طی این دوره، زمان هجوم تقاضای فصلی خواهد بود. کاهش رشد اقتصادی چین تاکنون بیشترین و وخیم ترین تاثیر را بر بازار میلگرد چین داشته و به نظر میرسد این شرایط ادامه دار باشد. در بازار آتی شانگهای، قیمت میلگرد ۳۳۵۰ یوآن در هر تن معامله میشود. با توجه به تمامی دادههای موجود برای روزهای آینده انتظار کاهش بیشتر قیمت میلگرد در بازار داخلی چین وجود دارد که میتواند به سرعت به بازارهای صادراتی این کشور منتقل شود. پس از این روند نزولی که در فصل پر باران چین ادامه خواهد یافت میتوان به بهبود بازار امیدوار بود.
ارسال نظر