اجرای سیستم هجینگ مشکل شرعی ندارد

بیتا احمدی

سیستم هجینگ برای امنیت خرید و فروش در بورس کالا از ضرورت برخوردار بوده و هر چه سریع‌تر باید در این بازار راه‌اندازی شود. نصرا... برزنی، نایب‌رییس سابق بورس فلزات با بیان این مطلب به خبرنگار ما اظهار داشت: راه‌اندازی سیستم هجینگ هم در روند تولید و هم در روند تجارت محصولاتی که در بورس کالا مورد معامله قرار می‌گیرند تاثیر بسزایی خواهد داشت و امنیت خرید و فروش آن را ارتقا خواهد بخشید. وی افزود: کالایی که به طور سلف خریداری می‌شود، احتمال دارد نوسان قیمت در آینده پیدا کند در این میان شرکت با قرارداد هجینگ می‌تواند از ضرر و زیان‌های احتمالی جلوگیری کرده و درواقع خرید و یا فروش خود را بیمه کند.

برزنی با اشاره به پوشش دادن ریسک معاملات تحویل در ماه‌های آینده از طریق هجینگ تصریح کرد: مراجع عالی تقلید نیز حکم به مباح بودن این‌گونه معاملات در بورس کالای ایران داده‌اند و معاملات هجینگ هیچ مشکلی برای حضور در بورس کالا نخواهد داشت، بلکه ضرورت آن بیش از پیش احساس می‌شود.

به گفته وی، قرار بود سیستم اختیار معاملات و قراردادهای آتی از نیمه دوم امسال در بورس کالا راه‌اندازی شود که به احتمال خیلی زیاد تا پایان سال ۸۶ این کار انجام خواهد شد.

وی تاکید کرد: در بازار قرادادهای آتی یا اختیار معاملات سوداگرها نیز علاوه‌بر هجرها فعال هستند و عملیات سوداگری را انجام خواهند داد و بورس کالا بدون حضور معاملات آتی اصلا کامل نیست.

این کارشناس بورس کالا با اشاره به اینکه تمامی بورس‌های کالایی و با بورس‌های آتی سیستم هجینگ داشته و از این طریق معاملات تحویل در ماه‌های آینده را بیمه می‌کنند گفت: قراردادهای مربوط به تسهیلات (وام) اسناد رهنی، معاملات مجدد و قراردادهای سلف سیستم هجینگ دارند.

برزنی با طرح مثالی سیستم هجینگ را توضیح داد: فرض کنید ایران‌خودرو برای مصارف تولیدش نیاز به انواع ورق فولادی دارد که برای شش ماه آینده از بورس کالا خرید می‌کند. اگر در فاصله زمانی این شش ماه قیمت خریداری شده ایران‌خودرو کاهش یابد این شرکت متضرر می‌شود اما اگر ریسک کاهش قیمت محصول خریداری شده را از طریق عملیات هجینگ بیمه کند از نوسان قیمت‌ها در طی شش ماه مصون شده و ضرری نمی‌کند.

وی افزود: در واقع ایران‌خودرو در این عملیات تعهد فروش انجام می‌دهد، یک بار با نرخ X خرید و یک بار با همان نرخ به فروش می‌رساند که فلسفه سیستم هج کردن نیز جلوگیری از ضرر و زیان‌های احتمالی ناشی از خرید و فروش برای تحویل در ماه‌های آینده است.

برزنی اظهار داشت: این امکان برای شرکت تولیدکننده که فروشنده یک کالا در بورس نیز است نیز فراهم است.

به طور مثال، فولاد مبارکه را در نظر بگیرید کالایی را برای شش ماه آینده، به قیمت کیلویی ۷۰۰ تومان فروخته اما شش ماه دیگر قیمت این محصول گران‌تر شده است، فولاد مبارکه با انجام دادن عملیات هجینگ در روزی که محصولی را فروخته، ریسک افزایش قیمت محصول خود را بیمه می‌کند.

وی ابراز داشت: عملیات هج کردن برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان یک کالا که قصدشان کسب سود در بازار سرمایه نیست و تنها می‌خواهند از ضررهای احتمالی ناشی از نوسان قیمت مصون شوند در بورس‌های کالایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.