گروه بورس کالا- با وجود اینکه موضوع راه‌اندازی بورس ارز مدتی است مطرح شده و بسیاری از معامله‌گران هم در انتظار راه‌اندازی این بورس بودند، اما نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی در نشست شورای گفت‌وگو از خارج شدن راه‌اندازی بورس ارز از دستور کار خبر داد و گفت: طرح‌های مکملی در دولت مطرح شده که با توجه به افزایش درآمد‌های ارزی نفتی شهریور نسبت به مرداد‌، امیدواری نسبت به نهایی شدن آنها وجود دارد و با اجرای این طرح‌های مکمل، فعالان اقتصادی می‌توانند به آینده اطمینان بیشتری داشته و نیاز‌های خود را برطرف کنند.

وی در ادامه گفت: با اجرای این طرح مشکل اصلی محدود‌ شدن عرضه‌ از سوی بانک مرکزی در بازار ارز از بین می‌رود. نهاوندیان با بیان اینکه در این طرح نیاز‌های ارزی اولویت‌های هشت‌گانه کالاها (اولویت‌های سوم تا دهم) که پیش از این متوقف شده بود، برطرف می‌شود، گفت: نه تنها بلاتکلیفی برای تولید‌کنندگان به پایان می‌رسد، بلکه نیاز‌های اصلی این گروه‌ها تامین می‌شود. البته در این روز عضو شورای عالی بورس راه‌اندازی بورس ارز را قطعی دانست و گفت: این بازار متشکل به عنوان یکی از ساختارها و مکانیزم‌های مدیریت بازار ارز به زودی راه‌اندازی می‌شود.
در همین حال رییس اداره امور بورس‌ها از منتفی شدن راه‌اندازی بورس ارز ابزار بی‌اطلاعی کرد و گفت: دیروز نامه رسمی مبنی بر آماده بودن همه زیر ساخت‌ها به بانک مرکزی ارائه شد تا به عنوان متصدی اصلی تصمیم‌گیری کند.
محمود خواجه نصیری در ارتباط با اعلام رییس اتاق بازرگانی ایران مبنی بر خارج شدن دستور راه‌اندازی بورس ارز اظهار کرد: از این تصمیم اطلاعی ندارم، ولی دیروز طی نامه رسمی به بانک مرکزی اعلام کردیم سازمان بورس و اوراق بهادار همه زیرساخت‌های لازم برای راه‌اندازی بورس ارز را آماده کرده تا به محض اعلام بانک مرکزی، در فاصله کوتاهی معاملات آن انجام شود.
وی ادامه داد: بنابراین با توجه به اینکه رییس کل بانک مرکزی متصدی راه‌اندازی بورس ارز است و می‌تواند تصمیم‌گیری کند، هر زمانی که بانک مرکزی صلاح بداند، سازمان بورس به وظایف خود عمل خواهد کرد.
البته برخی از فعالان اقتصادی معتقدند؛ بورس ارز از فرصت‌های غیرمنطقی که برای تعداد محدودی وجود دارد، جلوگیری کرده و به سمت منطقی‌سازی قیمت‌‌ها خواهد رفت.
مصطفی نتاج مدیر عامل موسسه مالی و اعتباری مهر در این باره می‌گوید: کارکرد بورس منطقی‌سازی نرخ خرید و فروش است و موجب می‌شود اقتصاد به سمت واقعی‌شدن پیش برود، البته راه‌اندازی بورس ارز در حالی می‌تواند مشکلات را کاهش دهد که عرضه‌کننده اصلی دولت نباشد و همه فعالان ارز در آن حضور پیدا کنند و همه به اطلاعات یکسان دسترسی داشته باشند.
وی در ادامه می گوید: لازم است زمینه‌ای فراهم کنیم که همه ارز‌هایی که توسط کل کشور تامین شده و به دست می‌‌آید در بورس عرضه شود و متقاضیان ارز مورد نیاز خود را از این بازار تهیه کنند. وی با تاکید بر این‌‌که باید تعیین نرخ و قیمت‌گذاری ارز حذف شود، گفت: پس از راه‌اندازی بورس ارز لازم است که ارز‌های سهمیه‌‌ای به حداقل برسد زیرا مجددا همان اتفاق گذشته رخ می‌دهد.
این کارشناس معتقد است؛ اگر قرار باشد بورس ارز همراه با دخالت‌های مقطعی تشکیل شود تنها نهادی ایجاد خواهد شد که هزینه‌ها را افزایش داده است، اما اگر به درستی و معقولانه در این بازار حرکت کنیم، ضمن جلوگیری از رانت‌های غیرمنطقی موجب می‌شود که افرادی از درآمد‌های نجومی دور شوند و همه امکان استفاده از این بازار را داشته باشند.
مدیر عامل موسسه مالی و اعتباری مهر در مورد بورس آتی ارز هم معتقد است؛ خوشبختانه راه‌اندازی بورس کالا و آتی زمینه‌ مقدماتی را برای دیگر عرضه‌ها فراهم کرده است و اگر ارز در بورس فعال شود، ارز آتی نیز به دنبال آن راه‌اندازی خواهد شد، اما در هر صورت باید اجازه دهیم بورس ارز به بلوغ خود برسد و در مسیر واقعی فعالیت کند.

سکه در کمین دلار
گروه بورس کالا - نوسانات بازار ارز و نقدی سکه در شرایطی دیروز ادامه داشت که تایید و تکذیب اخبار و گزارش‌های مربوط به تزریق و عرضه دلار به بازار مهمترین فاکتوری بود که به صورت گاه و بیگاه روی تغییرات بازار آتی سکه تاثیر گذاشت.
کارشناسان بر این باورند انتشار خبری پیرامون اینکه «بورس ارز از دستور کار خارج شده است» باعث شد در همان ساعات ابتدایی صبح، روند قیمت‌ها با افزایش محسوسی رو به رو شود. البته برخی اخبار پیرامون «دیدار جلیلی و اشتون در استانبول روز سه شنبه»، «از سرگیری پرداخت ارز به گروه‌های ۸ گانه» و «تکذیب توقف پرداخت ارز واردات کالا» از دیگر پارامترهایی بودند که روی روند دادوستدها و افت و خیز قیمت‌ها تاثیرگذار بود.
احمد بیات یکی از کارشناسان بازار آتی با بیان اینکه قیمت سکه در شرایط کنونی با وجود افزایش همچنان زیر ارزش ذاتی معامله می‌شود، بر این باور است ارزش ذاتی سکه با احتساب اونس 1771 دلاری و دلار 2500 تومانی بدون احتساب مالیات و حق ضرب به بالای یک میلیون تومان می‌رسد. (این در شرایطی است که تا عصر روز گذشته سکه در بازار آزاد تهران با قیمت 957 و
۹۵۸ هزار تومان دادوستد می‌شد.)
بیات در ادامه با بیان اینکه قیمت سکه در سررسیدهای دور همچون آذرماه همچنان زیر ارزش ذاتی معامله می‌شود، بر این باور است که بازار به این شرایط عادت کرده و بیشترین دلیلی که روی این عادت نقش داشته ترس معامله‌گران از تزریق و عرضه دلار به بازار بوده که باعث شده تصمیم اغلب سرمایه‌گذاران با تردید و احتیاط رو به رو شود. این کارشناس بازار آتی با اشاره به اینکه اگر قیمت دلار طی چند روز آینده تثبیت شود و نوسانات در این بازار به سطح پایین تری برسد قیمت سکه با افزایش رو به رو خواهد شد، افزود: عدم اطمینانی که در شرایط فعلی در بازار وجود دارد مانع از تحرکات مثبت ادامه دار و قابل توجه قیمتی شده و همه به نوعی منتظر مشخص شدن تکلیف وضعیت ارز و قیمت دلار هستند. بیات به افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز اشاره اما بر این موضوع تاکید کرد که وزنه تاثیرپذیری فاکتورهای داخلی همواره از پارامترهای خارجی بیشتر است به همین دلیل نگاه بیشتر سرمایه‌گذاران در روزهای آینده معطوف به سیاست‌های دولت در قبال بازار ارز و از سویی تصمیمات بانک مرکزی در قبال گمانه زنی‌های پیرامون راه اندازی بورس ارز هستند. براساس تازه‌ترین اطلاعیه بورس کالای ایران، حداقل تغییر قیمت سفارش قرارداد آتی سکه از 100 تومان به 500 تومان افزایش یافت که به نظر می‌رسد این ابلاغیه از یکم مهرماه اجرایی می‌شود؛ همچنین روند قیمت‌ها در سررسید نزدیک مهرماه افزایشی بود؛ اما در سررسیدهای دورتر تا حدودی نوسانی بود.