نبض بازار آهن در دستان کیست؟
فاصلههای بورس و بازار کم شد
گروه بورس کالا – منیژه حیاتی: برخلاف روند رو به پایین قیمت آهن آلات از روز سهشنبه هفته قبل، دیروز مبادلات بورس کالا دوباره با رقابت خریداران و رشد نرخ پایه مواجه شد.
رقابت، میلگرد بورسی را به مرز ۱۸۰۰ رساند
فاصلههای بورس و بازار کم شد
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: برخلاف روند رو به پایین قیمت آهن آلات از روز سهشنبه هفته قبل، دیروز مبادلات بورس کالا دوباره با رقابت خریداران و رشد نرخ پایه مواجه شد. در این روز شمش فولاد خوزستان با قیمت یک هزار و ۴۳۵ تومان عرضه شد؛ اما تقاضای بازار قیمت آن را به یک هزار و ۵۲۶ تومان رساند. میلگرد فولاد خراسان هم با وجود عرضه با قیمت یک هزارو ۷۴۷ تومان پس از رقابت به یک هزارو ۷۹۰ تومان رسید. میلگرد ذوب آهن هم با قیمت یک هزارو ۶۶۵ تومان عرضه و رقابت خریداران باعث شد به یک هزارو ۶۸۸ تومان افزایش پیدا کند.
در عین حال در مورد معاملات دیروز این نظر وجود داشت که عرضه میلگرد به خصوص میلگرد دولتی امکان این را داشت که افزایش پیدا کرده و رقابتی نشود. معاملهگران به همین دلیل عقیده دارند که عرضهکنندهها مقاومتهایی را در برابر ثبات بازار و روند نزولی قیمتها از خود نشان میدهند که این موضوع، هم در بازار و هم در بورس دیده میشود.
با در نظر گرفتن قیمت شمش وارداتی که تا روز شنبه و پس از کاهش قیمت با نرخ یک هزار و ۶۶۰ تومان به خریداران پیشنهاد میشد از نظر برخی از تجار قیمتها در حال حاضر در بورس و بازار آزاد منطقی به نظر میرسد؛ اما روند قیمتها در این دو بازار از یکدیگر متفاوت است به طوری که در معاملات روز شنبه هم در بازار آزاد قیمت آهن نزولی بود اما در بورس ثبت قیمتها افزایشی شد.
به گفته تجار این موضوع به این دلیل است که قیمتهای بازار آزاد بالاتر از حد منطقی رشد کرده بود و باید کاهش پیدا میکرد؛ اما قیمتهای بورس در مقایسه با همین نرخهای کاهش پیدا کرده در بازار آزاد، منطقی و برای خریداران به صرفه است.
البته شایعاتی وجود دارد در خصوص اینکه روند نزولی بازار آزاد در روزهای معاملاتی اخیر، به دلیل تلاش یکی از انبارداران بازار تهران بوده که سعی داشته با کاهش سطح قیمتها، موجودی انبار خود را با خرید بیشتر بالا ببرد. به گفته یکی از معاملهگران بازار آهن در گذشته در بدترین شرایط و در کمعمقترین سطح معاملاتی، بازار حداقل در انحصار ۱۰ تا ۱۵ تاجر قرار میگرفت؛ اما در حال حاضر معاملات به حدی محدود و کمعمق و میزان عرضه و تقاضا در بازار آنقدر محدود شده که روزانه یک تاجر میتواند بازار را تحت تاثیر قرار داده و به خواست خود قیمتها را افزایش یا کاهش دهد.
این شرایط از نظر معاملهگران از آن جهت منفی است که سود و زیانها را تشدید کرده؛ اما شامل حال افراد محدودی میشود و فرآیند کشف قیمتهای واقعی را دچار مشکل میسازد.
البته برخی از معاملهگران نقطه عطف این شرایط را نبود دخالتهای دستوری در بازار میدانند. به گفته یکی از تجار بازار آهن در این مدت اگرچه دستکاری قیمتها هم دیده شده
اما آزاد گذاشتن بازار باعث شده تا بلافاصله بعد از این بازارسازیهای غیرمعقول قیمتها دوباره به مرحله خود اصلاحی برسد.
در عین حال آنچه مسلم است پایین بودن توان تصمیمگیری معاملهگران است. یکی از کارگزاران بورس معتقد است: در گذشته مشتریان رینگ فولاد موارد متعددی را به عنوان عوامل تاثیرگذار بر بازار در نظر گرفته و بر اساس آن حرکت میکردند؛ اما در حال حاضر معاملهگران فقط بر اساس ارز حرکت میکنند و از آنجا که پیشبینی ارز سخت است پیشبینی بازار آهن هم از نظر آنها سخت است؛ در نتیجه تغییرات لحظهای است و هر حرکت و اقدامی از سوی تنها یک فروشنده و انبارداران امانی، جهت بازار را به راحتی تغییر میدهد.
از این رو پیشنهاد مشخصی برای خریداران واقعی که همان مصرفکنندهها هستند جز اقدام با احتیاط وجود ندارد اگرچه پیشنهادهای خرید نشان میدهد بیشتر خریداران نهایی ترجیح میدهند خریدهای خود را تا حد امکان سریعتر انجام دهند تا نوسان قیمت ها به ضررشان تمام نشود.
در این میان به نظر میرسد با در نظر گرفتن قیمت شمش وارداتی در بالاترین حد هم همچنان با این قیمتهایی که در بازار مقاطع وجود دارد ، تولید برای بیشتر واحدها به صرفه است در نتیجه منطقی است که در این شرایط با احتیاط در فروش مواجه شویم، اما به گفته معاملهگران در حال حاضر نبض بازار بیشتر از آنکه در اختیار تولیدکنندهها باشد در دست انبارداران است و بیشترین سود حاصل از این نوسانها در این بخش جابهجا میشود.
ارسال نظر