گروه بورس کالا - سردار خالدی: مبادلات بازار سکه هفته گذشته را با کمترین تغییرات قیمتی طی یک ماه اخیر سپری کرد. این در شرایطی است که به تبع این وضعیت، حجم و ارزش دادوستد قراردادهای سکه در بازار آتی کاهش نزدیک به 30 درصدی را تجربه کرد.

شورای جهانی طلا: فاکتورهای حمایتی برای خرید طلا
تازه ترین گزارش سه ماهه سرمایه گذاری شورای جهانی طلا (WGC) حکایت از آن دارد که در نیمه دوم سال 2012 فاکتورهای حمایتی قابل قبولی برای خرید طلا در بازارها مشاهده می‌شود، در حالی که براساس آنچه که تجربه تاریخی نامیده می‌شود، به طور معمول در ماه سپتامبر برای چین و در ماه سپتامبر و اکتبر برای هند تحرکات فیزیکی سطح تقاضا بیشتر می‌شود. تحلیلگران موضوع حمله انتحاری به اتوبوس گردشگران در بلغارستان و از سویی افزایش درگیری‌ها و تنش‌ها در خاورمیانه به خصوص در کشور سوریه را از مهم‌ترین دلایل و پارامترهایی می‌دانند که می‌تواند روی تحریک سطح تقاضای سرمایه‌گذاری طلا موثر باشد. کارشناسان بر این باورند که افزایش قیمت نفت به تقویت بازار طلا کمک می‌کند. بازار طلا در شرایطی روزهای گذشته را سپری کرد که انتشارداده‌های اقتصادی ایالات متحده و ابهام درباره اجرای سیاست‌های پولی معروف به QE3 پس از اعلام آمارهای ضعیف اقتصادی باعث تغییرات دلار و تقویت آن و از سویی کاهش محسوس قیمت طلا شده است. البته فدرال رزرو (کمیته مرکزی بانک‌های مرکزی ایالات متحده) اعلام کرده آمادگی اجرای هر گونه سیاست پولی را دارد، اما موضوع این است که در عین حال فدرال رزرو موضوع مبارزه با بحران بدهی‌ها را به جد پیگیری می‌کند و به تاثیر از بلوک یورو تصمیمات جدیدی را اتخاذ خواهد کرد. این در شرایطی است که مسائل ساختاری حل نشده در منطقه یورو و صحبت‌های وزرای مالی این منطقه برای نجات بانک‌های اسپانیایی اصلی‌ترین مباحث چند روز اخیر را تشکیل می‌دهد. در مجموع، براساس آنچه که کارشناسان از آینده بازار طلا پیش‌بینی می‌کنند به نظر می‌رسد رشد اقتصادی در سه منطقه ایالات متحده، چین و منطقه یورو در نیمه دوم سال جاری میلادی می‌تواند تعیین‌کننده روند سطح عرضه و تقاضا برای طلا و به تبع نوسان قیمت طلا به تاثیر از نوسانات ارزی باشد.
پیش‌بینی قطعی امکان‌پذیر نیست
دادوستدها در بازار سکه و ارز در حالی دنبال می‌شود که با شروع ماه رمضان انتظارات برای رکود طبیعی مشهود است، اما برخی بر این باورند که به دلیل شرایط غیراقتصادی حاکم بر منطقه خاورمیانه و از سویی دورنمای مبهم از شرایط اقتصادی همچنان روند صعودی است. افزایش قیمت‌ها به تاثیر از شرایط تورمی اقتصاد کشور و میزان بالایی از سطح نقدینگی‌های سرگردان یکی از دلایل تحرکات مثبت قیمتی در بازار سکه است. البته کارشناسان تحرکات مثبت دلار را همچنان مهم‌ترین فاکتور تغییر دهنده در بازار طلا برمی شمارند و معتقدند در صورتی که تقاضاها برای خرید ارز تغییر نکند و فاکتورهای سیاسی به عنوان یکی از اجزای روانی تغییر دهنده هر روز با اخبار و گزارش‌های جدیدی دنبال شود تحرکات مثبتی برای دلار ادامه پیدا خواهد کرد و به تاثیر از آن قیمت‌ها در بازار طلا و سکه با تحریک رو به رو می‌شود. کارشناسان همه موضوعات مطرح شده را تنها یک طرف قضیه می‌دانند و معتقدند تحویل سکه‌های پیش فروش توسط بانک مرکزی در هفته ابتدایی مردادماه و تاکید بر پیشی گرفتن سطح عرضه از تقاضا می‌تواند سطح قیمت‌ها را نزولی کند. نکته مهم و اساسی این است که ریزش قیمت‌ها در بازار سکه با توجه به پارامترهای فعلی تنها تا محدوده‌ای امکان پذیر خواهد بود و بیشتر از آن را به دلیل مجموعه‌ای از عوامل افزایشی نمی‌توان متصور بود؛ زیرا به قول فروشندگان و صرافی‌ها این وضعیت برای آنها صرفه اقتصادی نخواهد داشت. تحلیلگران پیگیری مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه 1+5 در استانبول طی هفته پیش رو را از دیگر عوامل روانی روی تغییرات بازار قلمداد می‌کنند.
بازی آتی با نقدی
بازار آتی بورس کالای ایران در هفته گذشته به تاثیر از دلار شاهد تغییرات عمده‌ای بود. پیش‌بینی‌ها از آینده بازار آتی به همان صورت خواهد بود که برای بازار نقدی متصور می‌شود، زیرا در شرایط کنونی با توجه به سکوت حاکم بر بازار طلای جهانی معامله گران بیشتر به فکر این هستند که ببینند تغییرات بازار نقدی چگونه خواهد بود و به چه دلایلی حرکت کاهشی یا افزایشی دنبال خواهد شد. این در حالی است که برخی فعالان بازار نقدی، بازار آتی را در شرایط کنونی مقدم می‌دانند و بر این باورند هر گونه تغییر در بازار آتی به دلیل زودتر شروع شدن ساعت معاملات می‌تواند دادوستدهای بازار نقدی را تحت تاثیر قرار دهد. البته چشم‌اندازها از بازار آتی صعودی است و همچنان نگهداری از موقعیت‌های خرید به معامله گران توصیه می‌شود. با کم شدن اختلاف قیمت‌ها در هر یک از سررسیدها، استراتژی‌های بهتر همان نگهداری موقعیت‌های خرید و از سویی نوسان‌گیری در سررسیدها است. در هفته‌ای که گذشت تحویل فیزیکی سررسیدهای تیرماه پیگیری شد و سررسیدهای آبان ماه نیز به عنوان یکی دیگر از سررسیدهای معاملاتی جدید وارد سیستم شد. در مجموع در بازار آتی در هفته گذشته 63 هزار و 207 قرارداد به ارزش 4 تریلیون و 890 میلیارد و 739 میلیون و 70 هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته قبل از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب 24/27 و 67/30 درصد کاهش داشت. برای سررسیدهای تیرماه یک هزار و 165 قرارداد به ارزش 82 میلیارد و 491 میلیون و 730 هزار ریال، سررسیدهای مردادماه یک هزار و 732 قرارداد به ارزش 41 میلیارد و 891 میلیون و 460 هزار ریال، سررسیدهای شهریورماه 45 هزار و 75 قرارداد به ارزش 3 تریلیون و 507 میلیارد و 57 میلیون و 580 هزار ریال، سررسید مهرماه 9 هزار و 426 قرارداد به ارزش 767 میلیارد و 395 میلیون و 850 هزار ریال و سررسید آبان ماه 5 هزار و 809 قرارداد به ارزش 491 میلیارد و 902 میلیون و 450 هزار ریال معامله شد.
دادوستدها نیز به گونه‌ای پی گرفته شد که شاهد کمترین تغییرات بود؛ اما روند قیمت‌ها در همه سررسیدها به جز سررسید آبان‌ماه در روزپنج‌شنبه نسبت به روز شنبه سیر نزولی داشت، به طوری که قیمت سکه سررسید تیرماه ۱۰ هزار و ۱۳۳ تومان (۴۲/۱ درصد)، سررسید مردادماه ۵ هزار و ۵۴۶ تومان (۷۵/۰ درصد)، سررسید شهریورماه ۹ هزار و ۴۰۸ تومان (۲۷/۱ درصد) و سررسید مهرماه ۴ هزار و ۶۵۰ تومان (۵۷/۰ درصد) کاهش داشت. همچنین سررسید آبان‌ماه در مدت مشابه با افزایش ۶ هزار و ۱۵۱ تومانی (۷۳/۰ درصد) روبه‌رو شد. کارشناسان دلیل افزایش قیمت‌ها در سررسیدهای دور را به تحرکات بالای خرید و فروش در سررسیدهای دور و جدید همچون آبان ماه و کاهش قیمت‌ها در سررسیدهای نزدیک را به تحویل سکه‌های پیش فروش و نزدیک بودن سررسیدهای این ماه با بازار نقدی مربوط می‌دانند.

نزول و صعود طلای جهان

در پی سخنان برنانکه، ابتدا سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی با ناامیدی مواجه شدند و بازارهای جهانی با شوک منفی مواجه شد، اما پس از آن و با توجه به این موضع گیری برنانکه که فدرال رزرو آماده است تا در صورتی که بازار کار بهبود پیدا نکند، اقداماتی را برای تحریک رشد اقتصادی انجام دهد، امیدها به سرمایه‌گذاران بازگشت و بازارهای دارایی پس از شوک منفی اولیه با صعود مواجه شدند.به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از بلومبرگ، در پی سخنان برنانکه در مقابل سناتورها، سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی جهانی که انتظار یک سیگنال آشکار از برنانکه برای اعمال محرک‌های اقتصادی را داشتند، ناامید شدند. برنانکه گفت: روند کاهش نرخ بیکاری به صورت ناامیدکننده‌ای کند است و تکرار کرد که فدرال رزرو آماده است تا اقدامات بیشتری را برای تحریک رونق انجام دهد، اما در عین حال از بحث در مورد اقدامات مشخص خودداری کرد. در همین رابطه کریستوفر اورندورف - یک کارشناس اقتصادی- گفته است که مردم انتظار دارند، فدرال رزرو اقدامات فوری صورت دهد.به گزارش اقتصادآنلاین، به دنبال سخنان ناامیدکننده برنانکه، بازارهای مالی جهانی با نزول شاخص‌ها مواجه شدند. به همین ترتیب با تقویت دلار در برابر سایر ارزهای جهانی، اونس جهانی طلا سیر نزولی در پیش گرفت. این در حالی است که تا پیش از سخنرانی برنانکه، اونس با نوسانات رو به بالا به کار خود ادامه ‌داد. در همین حال بازارهای جهانی نفت، فلزات اساسی و فلزات گرانبها نیز با نزول نرخ‌ها مواجه شدند. اما پس از آن و با توجه به این موضع‌گیری برنانکه در مقابل سناتورها که فدرال رزرو آماده است تا در صورتی که بازار کار بهبود پیدا نکند، اقداماتی را برای تحریک رشد اقتصادی انجام دهد، امیدها به سرمایه گذاران بازگشت و در نتیجه بازارهای دارایی پس از شوک منفی اولیه با صعود مواجه شدند.