سنا - صنعت پتروشیمی دنیا در اواخر ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته تغییرات عمده‌ای داشته است.کشورهای با ذخایر بالای نفت خام و گاز طبیعی همچون عربستان و کانادا، طرح‌هایی را برای افزودن ارزش به منابع خود ایجاد کرده‌اند. از آنجایی که این کشورها به طور کلی دارای تقاضای داخلی کمتری هستند، بخش عمده‌ای از محصولات پتروشیمی خود را به بازارهای دنیا صادر می‌کنند. سایر کشورها همچون سنگاپور، کره‌جنوبی و تایوان ظرفیت خود را در طول دو دهه پیش گسترش دادند تا از اقتصادهای در حال رشد حمایت کرده و محصولات خود را به کشورهایی که دارای ظرفیت‌های محدودی هستند صادر کنند. به وجود آمدن این ظرفیت‌ها با وجود گسترش واردات از سوی کشورهای در حال توسعه به طور موثر باعث کاهش تعداد بازارهای صادراتی آمریکا، اروپای غربی و ژاپن شده است.

با تشدید بحران مالی جهانی در خلال سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹، بخش پتروشیمی دنیا با کاهش شدیدی در تقاضا همراه شد و وضعیت آن با افزایش هزینه‌های مواد خام و رسیدن قیمت نفت به ۱۱۰ دلار بدتر شد. این در حالی است که با آغاز سال ۲۰۱۱ و در زمانی که به نظر می‌رسید رشد اقتصاد جهانی وارد روند تازه‌ای شده است زلزله مرگبار ژاپن در ۱۱ مارس نشان داد که چگونه قیمت نفت و سایر محصولات شیمیایی ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند. درست بعد از وقوع زلزله و سونامی، قیمت CFR نفتای ژاپن که یکی از مهم‌ترین محصولات پتروشیمی آسیا محسوب می‌شود از تنی ۷۵/۱۰۱۶ دلار، با حدود ۹۰ دلار افت قیمت، به تنی ۹۲۶ دلار در ۱۵ مارس رسید.یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت محصولات پتروشیمی در نیمه اول سال ۲۰۱۱، رشد قیمت نفت در این مدت بود.

ناآرامی‌های سیاسی در خاورمیانه و شمال آفریقا باعث شد به دلیل نگرانی از کاهش عرضه، قیمت نفت خام برنت از بشکه‌ای ۹۳ دلار در ابتدای سال ۲۰۱۱ به بشکه‌ای ۱۱۶ دلار در دوم مارس ۲۰۱۱ برسد. قیمت این نفت در اواخر ماه فوریه به نزدیکی ۱۲۰ دلار در هر بشکه نیز رسید. همین عوامل باعث شد شاخص قیمت محصولات پتروشیمی در ۷ مارس به بالاترین مقدار از آگوست ۲۰۰۸ افزایش یابد. براساس گزارش وب‌سایت تخصصی پلاتس (Platts)، میانگین جهانی قیمت محصولات پتروشیمی در سه ماهه اول سال ۲۰۱۱ نسبت به سه ماهه پایانی سال ۲۰۱۰ ، ‌۱۶ درصد افزایش یافت و به هر تن یک هزار و ۴۰۴ دلار رسید. این رقم نسبت به سه ماه نخست سال ۲۰۱۰، ۱۷ درصد بالاتر است.تا سال ۲۰۱۵ شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس ۲۰ درصد کل محصولات پتروشیمی جهان را تولید خواهند کرد. در سال ۲۰۰۹ سهم کشورهای یاد شده در بازار جهانی این محصولات ۱۶ درصد بود. افزایش تولید محصولات پتروشیمی در منطقه سبب کاهش میزان استفاده از ظرفیت تولید در کشورهای توسعه یافته می‌شود، زیرا این کشورها از مزیت رقابتی کشورهای نفت خیز خاورمیانه برخوردار نیستند. در خاورمیانه کشورهای تولیدکننده محصولات پتروشیمی میزان بالایی از نفت و گاز را در اختیار دارند و به همین دلیل هزینه تولید آنها کمتر از رقبای غربی است.