گروه بورس کالا - مبادلات بازار آتی روز گذشته را با نوسان اندکی به تاثیر از بازار دلار و سکه نقدی پشت سر گذاشت. البته افت نرخ طلای جهانی به عنوان یکی از فاکتورها روی کاهش قیمت‌‌ها بی‌تاثیر نبود.

جلال دهقانی یکی از کارگزاران بورس کالا با اشاره به کاهش قیمت سکه در بازار آتی و تحرکات اندک در بازار ارز افزود: نکته مهمی که در بازار وجود دارد این است که عرضه بیش از ۲ میلیون سکه در ماه مرداد به عنوان یکی از پارامترها توانسته از افزایش قیمت سکه در بازار نقدی و آتی جلوگیری کند. به نظر این کارشناس بورس موضوع دو نرخی شدن ارز و اولویت ۱۰ قلم گروه کالایی تحرکاتی را در بازار به وجود آورده و ممکن است در صورتی که این روند ادامه پیدا کند شاهد تغییرات محسوسی در سطح تقاضا و عرضه دلار در بازار و به تبع نوسان در بازار نقدی و آتی سکه باشیم. براساس پیش‌‌بینی‌‌های انجام شده تا زمانی که موضوع پیش‌فروش‌‌ها در بازار وجود داشته باشد روند قیمت‌‌ها کاهشی خواهد بود، البته این موضوع با رکود طبیعی در ماه رمضان هم مصادف خواهد شد، اما در صورتی که قیمت طلای جهانی و اخبار سیاسی منتشر شده پیرامون سوریه در روزهای آینده با تغییر رو به رو شود می‌توان شاهد عوض شدن مسیر قیمت‌‌ها بود. دهقانی در ادامه صحبت‌‌هایش به پایین بودن قیمت سکه در بازار نقدی نسبت به سکه آب شده نیز اشاره کرد و افزود با توجه به دلار یک هزار و ۹۰۶ تومانی، اونس طلای یک هزار و ۵۸۵ دلاری و سایر هزینه و کارمزدها قیمت سکه بیش از ۷۰۰ هزار تومان می‌شود، در شرایطی که در مبادلات دیروز قیمت سکه تیرماه به پایین تر از ۷۰۰ هزار تومان هم رسید. البته این کارشناس علاوه بر بررسی وضعیت کنونی، انتقاداتی را نیز به بازار قراردادهای آتی وارد می‌کند، به عقیده دهقانی بازار قراردادهای آتی بیشتر برای کالاهای اساسی و ضروری است و مسوولان به جای اینکه سکه را وارد معاملات این بازار کنند بهتر است کالاهای خام و مواد اولیه را که بسیار ضروری تر از سکه هستند در سیستم معاملاتی آتی قرار دهند، زیرا این بازار می‌تواند به عنوان هشدار دهنده و سیگنال روند قیمت‌‌های آینده را تا حدودی مشخص کند. دهقانی با انتقاد از روند دادوستدها در شرایط کنونی از سفته بازی و درآمد سود در برخی از مبادلات در این بازار اظهار گلایه کرد و با اشاره به مزیت‌‌های قراردادهای آتی اظهار امیدواری کرد که دیگر کالاهای اساسی و خام وارد معاملات آتی شوند. براساس گفته این تحلیلگر، روند دادوستدها در بازار آتی به گونه‌ای است که قیمت‌‌ها زمانی که کاهش پیدا می‌کند به سختی مسیر رو به پایینی را طی می‌کند این در حالی است که وقتی افزایش پیدا می‌کند به راحتی سیر صعودی به خود می‌گیرد. دهقانی بر این باور است با توجه به زمان شروع معاملات قراردادهای آتی که قبل از بازگشایی بازار نقدی سکه است تاثیرگذاری این بازار روی بازار نقدی (اسپات) بسیار محسوس و قابل‌توجه است. وی با گلایه از اینکه زمانی که بازار سکه و دلار رونق پیدا کرده متاسفانه صحبت از بخش تولید به فراموشی سپرده شده افزود: با توجه به نفس بازار قراردادهای آتی که به دنبال پوشش ریسک سرمایه‌گذار است ورود دیگر کالاها ضروری و مهم است زیرا هم فروشنده مطمئن می‌شود که کالای خود را فروخته و هم خریدار از انجام معامله رضایت دارد. این در حالی است که روند معاملات قراردادهای آتی سکه بیشتر به صورت سفته بازی در جریان است.
وی به موضوع جابه‌جایی نقدینگی از بازار سهام به بازار آتی نیز اشاره کرد و افزود: هر زمان که بورس سهام وضعیت مناسبی نداشته نقدینگی‌‌ها از این بازار به سمت بازار قراردادهای آتی روانه شده این در حالی است که دیگر فرصت‌‌های جایگزین سرمایه‌گذاری همچون اوراق‌‌ سپرده و مشارکت و بانک‌‌ها و صندوق‌‌های سرمایه‌گذاری به فراموشی سپرده شده‌اند و این می‌تواند تا حدودی نگران‌کننده باشد.