در پی تحولات اخیر بازار داخلی فولاد مطرح شد

گروه بنگاه‌ها - زهرا مسافر: به‌رغم رکود حاکم بر بازار فولاد طی سال گذشته در کشور و تثبیت قیمت‌ها، از دو هفته قبل این بازار شاهد تکان‌های قیمتی بود، به گونه‌ای که به‌طور مثال میانگین نرخ میلگرد از ۸۱۸ تومان در ابتدای سال‌جاری به ۸۹۹ تومان در هر کیلو رسید که حاکی از رشد حدود ۸۰ تومانی است. کارشناسان و فعالان بازار، علت اصلی رشد قیمت فولاد را ناشی از کمبود کالا در بازار داخل که ناشی از پایین نگه داشته شدن سطح قیمت‌ها به صورت دستوری و در نتیجه بی‌انگیزگی تجار برای واردات شده بود، بر می‌شمرند.

به گفته برخی از فعالان بازار، با رشد قیمت‌ها در بازار فولاد و منطقی شدن نرخ‌ها، تجار نسبت به واردات مواد اولیه فولاد اقدام خواهند کرد که این امر در رونق بازار داخل بسیار موثر خواهد بود. اما سوال اصلی این است که آیا این رشد قیمت که مجددا باعث شد در بورس کالا محدودیت‌های قیمتی در نظر گرفته شده و حتی کالاها میان خریداران تقسیم شود، منطقی است یا آنگونه که برخی معتقدند ناشی از جو‌سازی برخی فعالان است که البته در خصوص این سوال پاسخ‌های متناقضی این روزها مطرح می‌شود.

برای مثال دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد معتقد است هم‌اکنون بازار فولاد داخل در مقایسه با بازارهای جهانی منطقی است، اما در صورت بالاتر رفتن از سطح کنونی باید تحت نظارت قرار گیرد.

رسول خلیفه سلطان افزود: تولید‌کنندگان به دنبال تعادل قیمت‌ها هستند و به هیچ وجه خواستار افزایش بی‌رویه نرخ نبوده اند.

به گفته وی، در صورت به تعادل رسیدن بازار فولاد در داخل،تجار به واردات مواد اولیه مورد نیاز کشور اقدام خواهند کرد که این امر منجر به رونق بیشتر تولید و بازار خواهد شد.

دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد افزود: متاسفانه بازار فولاد کشور طی ۶ تا ۷ ماه گذشته در شرایط رکودی بدی قرار داشت که تبعات آن به صورت شوک قیمت‌ها در حال حاضر مشهود است، اما این روند افزایشی قیمت‌ها با واردات و تامین مواد اولیه به‌سرعت کنترل خواهد شد و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.

وی با تاکید بر اینکه قیمت‌ها در بازار فولاد هم‌اکنون منطقی است، تصریح کرد: در برابر نوسان ناگهانی قیمت‌ها نباید دستپاچه شد.

خلیفه سلطان درخصوص عدم عرضه فولاد از سوی تولید‌کنندگان خاطرنشان کرد: تولید‌کنندگان نمی‌توانند نسبت به احتکار تولیدات خود اقدام کنند.

وی گفت: تولید‌کنندگان به سه دسته بالای یک میلیون تن، بالای ۵۰۰ هزار تن و زیر ۵۰۰ هزار تن تقسیم می‌شوند، براین اساس تولید‌کنندگان زیر ۵۰۰ هزار تن به علت تیراژ اندک تولید و بالاتر بودن سطح هزینه‌های خود (۱۵ درصد) نسبت به واحدهای بزرگتر به ناچار باید هزینه تولید خود را با عرضه در بازار خرده فروشی جبران کنند، از این رو از تمامی واحدهای تولیدکننده فولاد نمی‌توان انتظار عرضه در بازارهای مختلف داشت.

انتقاد از نحوه عرضه برخی تولید‌کننده‌ها در بورس

در عین حال محمد آزاد رییس اتحادیه آهن‌‌فروشان با تشریح وضعیت فعلی بازار فولاد و محصولات فولادی گفت: هم‌اکنون به دلیل بر هم خوردن عرضه و تقاضا و امتناع برخی تولیدکنندگان از عرضه کالا در بورس، حباب قیمتی در بازار فولاد شکل گرفته است.

وی که با مهر گفت‌وگو می‌کرد با تشریح جزئیات آخرین وضعیت خرید و فروش آهن و فولاد در بازار آزاد گفت: در نوسان قیمت‌هایی که در روزهای اخیر در بازار فولاد و آهن‌آلات به‌وجود آمده است، ردپایی از سوداگران به چشم می‌خورد که قصد دارند آهن و فولاد را احتکار کرده و در خارج از بازار رقابتی بورس با قیمت‌های گزاف به فروش رسانند.

رییس اتحادیه آهن‌‌فروشان افزود: بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها بنابراین بود که قیمت فولاد و محصولات فولادی در بازار به مدت ۵ ماه ثابت نگه داشته شود که در این راستا، قیمت‌های این محصولات روی تابلوی بورس نیز بدون تغییر باقی بماند؛ اما هم‌اکنون به دلیل افزایش قیمت فولاد در بازارهای جهانی به ازای هر تن، ۲۵ دلار، قیمت مواد اولیه در ایران نیز بالا رفته است. وی تصریح کرد: این امر هم‌اکنون بهانه و دستاویزی شده که قیمت‌ها به ازای هر کیلوگرم ۳۰ تومان افزایش یابد، البته مراجع ذیربط نیز اجازه افزایش قیمت به این میزان را صادر کرده است؛ بنابراین آهن که در بورس به قیمت ۷۷۰ تومان در هر کیلو عرضه می‌شد، هم‌اکنون تا ۸۰۰ تومان به ازای هر کیلو افزایش قیمت داشته است که به دلیل افزایش قیمت‌های جهانی، امری طبیعی به نظر می‌رسد.

به گفته آزاد، در این میان اگرچه افزایش قیمت معقول است، اما به دلیل عدم عرضه مناسب و صحیح کالا به متقاضیان و مصرف‌کنندگان، قیمت‌های کاذبی در بازار به وجود آمده است؛ چراکه بر طبق اصل بازار هرگاه عرضه کمتر از تقاضا باشد، تعادل قیمت‌ها بر هم می‌خورد.

وی تصریح کرد: برخی کارخانجات تولیدی نیز، تمام تولیدات خود را عرضه نکرده و تنها مقدار کمی از تولیدات خود را در تابلو بورس عرضه می‌کنند که این امر، تقاضای کاذب به‌وجود آورده و خارج از بورس، معامله آهن رونق گرفته است.

رییس اتحادیه آهن‌‌فروشان افزود: هر چند قرار بر این بوده که قیمت هر کیلوگرم آهن ۳۰ تا ۴۰ تومان افزایش یابد، اما هم‌اکنون بازار آزاد رقمی بالاتر از عرف بازار بورس را از مصرف‌کنندگان طلب می‌کند و همین امر باعث آشفتگی بازار فولاد شده است.

وی از مکاتبات با وزارت بازرگانی برای الزام فولاد مبارکه، ذوب‌آهن اصفهان و فولاد خوزستان برای عرضه تمامی محصولات خود خبر داد و گفت: در عین حال، کارخانجات تولیدی باید سبدهای عرضه خود را نیز کوچک‌تر کرده تا تعداد بیشتری بتوانند از فولاد عرضه شده در بورس منتفع شوند. این درحالی است که به تازگی ۲۰ هزار تن فولاد در بورس تنها به ۲ نفر فروخته شده است.آزاد خاطرنشان کرد: باید عرضه فولاد به ۲۰۰ هزار تن در روز برسد و سبدهای عرضه نیز بالاتر از ۵۰۰ تن نباشد تا تعداد زیادی بتوانند مایحتاج خود را از بورس تامین کرده و عطش و التهاب کاذب بازار فروکش کند.به گفته وی، تقریبا تا سال گذشته، ۴۵ درصد از نیاز بازار از طریق واردات مواد اولیه‌ای همچون شمش تامین می‌شد که امسال باید با توجه به رشد تولیدات و پروژه‌های داخلی و بالارفتن نیاز کشور، میزان واردات بیشتر شود؛ اما واردات باید بیشتر به سمت مواد اولیه باشد تا ایجاد ارزش افزوده بیشتر در داخل و اشتغالزایی را نیز به همراه بیاورد.

آزاد در تشریح وضعیت بازار در روزهای آینده گفت: به دلیل اینکه به لحاظ موجودی کالا کسری در کشور وجود ندارد و تنها اشکال در شیوه عرضه است، به نظر می‌رسد اگر عرضه و تقاضا به حالت سابق و عادی برگردد، بازار رنگ آرامش به خود می‌گیرد، البته مردم نیز باید برای تامین نیاز خود اندکی تامل کنند و به بازار هجوم نیاورند.