عرضه محصولات پتروشیمی‌با میانگین نرخ هفته گذشته

نرخ قیر به ۵۵۰ تومان رسید

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: معاملات روز گذشته رینگ پتروشیمی‌در حالی آغاز شد که قیمت پایه کلیه محصولات براساس نرخ میانگین هفته گذشته تعیین شده بود. در هفته‌های اخیر و همچنین ماه‌های پایانی سال ۸۹ تصمیم‌های ضدونقیض بسیاری در رینگ پتروشیمی‌گرفته شد.

برای مثال اگرچه بازرگانی پتروشیمی‌توانست پس از نوروز نرخ‌ها را به فوب فروردین ماه تغییر دهد و اعلام کرد از این پس محصولات پتروشیمی‌با فوب منهای ۵ درصد در بورس کالا عرضه خواهد شد، اما عملا این موضوع تنها تا هفته جاری ادامه دار شد و روز گذشته قیمت‌ها براساس میانگین نرخ هفته گذشته عرضه و معامله شد.

به گفته کارگزاران این اتفاق برای کاهش تقاضا در بورس کالا رخ داده است؛ چرا که با بالارفتن نرخ محصولات پتروشیمی‌تقاضا کاهش خواهد یافت.

این در حالی است که گروهی از فعالان بازار کاهش تقاضا را در این روز مرتبط به حذف سهمیه‌بندی‌ها می‌دانند و معتقدند افزایش نرخ پایه محصولات هیچ ربطی به کاهش تقاضا در بورس کالا ندارد.

همچنین برخی از فعالان بازار تعیین نرخ پایه را براساس میانگین قیمت هفته گذشته آن کالاها غیرمنطقی می‌دانند و می‌گویند: روز گذشته برای هر کالا در رینگ پتروشیمی‌تصمیم جداگانه‌ای گرفته شد و به این ترتیب بیشتر خریداران دچار تردید و نگرانی شدند.

یکی از فعالان بازار می‌گوید: عرضه‌کننده kj۲۲۰ در این روز تصمیم گرفت تا محصول خود را به یک باره از تابلوی خرید حذف کند و دلیل آن را نیز پایین بودن نرخ پایه این کالا عنوان کرد. همچنین گفته می‌شود ۰۰۷۵، ۰۲۰ و ۲۰۹ که کالاهایی مشابه هستند، در این روز با نرخ‌های غیرمنطقی برتابلوی بورس ثبت شدند.

بازار آشفته پی وی سی

نرخ پی وی سی ۷۰۵۴ روز گذشته روی تابلوی بورس یک هزار و ۲۸۶ تومان ثبت شد و در رقابت با نرخ یک هزار و ۳۵۰ تومان خریداری شد. این در حالی است که تعمیرات خط تولید پی وی سی در بندر امام آغاز شده و بنابر گفته فعالان بازار تا یک ماه آینده ادامه خواهد داشت. تنها در این روز پی وی سی پتروشیمی‌آبادان و وارداتی کره‌جنوبی در بورس کالا عرضه شد، اما نتوانست بازار این کالا را متعادل کند؛ چرا که بیشتر تاجران این کالا می‌گویند: ثبت نرخ یک هزار و ۳۵۰ تومان در بورس کالا سبب افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی خواهد شد.

این در حالی است که در این روز به خاطر تقاضای بالا برای خرید پی وی سی بندرامام‌، این کالا توسط بورس کالا تسهیم به نسبت شد و رقابت برای خرید آن تا ۵ درصد ممکن بود.

آگاهان بازار می‌گویند: نرخ پی وی سی در بازارهای جهانی براساس میزان تناژ محموله‌ها و همچنین شرایط تحویل آنها مشخص می‌شود. به گفته آنها نرخ پی وی سی براساس فوب خلیج فارس تعیین و به این نرخ ۲۰ تا ۲۵ دلار در هر تن اضافه می‌شود، اما در بازار داخلی هر تولیدکننده‌ای با نرخ دلخواه خود اقدام به عرضه پی وی سی می‌کند، علاوه بر این در بورس کالا مساله عرضه و تقاضا نیز وجود دارد که برای پی وی سی عرضه و تقاضا هیچگاه یکسان نیست.

برخی از فعالان اقتصادی نیز می‌گویند: بازار داخلی پی وی سی پس از نوروز با افزایش قیمت و در نتیجه کاهش مبادلات روبه‌رو شده است و اگر این اتفاق ادامه دار شود، بازار مصنوعات ایران را کشورهای حوزه خلیج فارس در دست خواهند گرفت. این در حالی است که برخی دیگر از آگاهان بازار از خام فروشی مواد اولیه در مجتمع‌های پتروشیمی‌سخن به میان می‌آورند و این موضوع را در دراز مدت نگران‌کننده عنوان می‌کنند.

با این حال سردرگمی ‌و بلاتکلیفی در میان تولیدکنندگان پی وی سی آنچنان در بازار داخلی افزایش یافته که بیشتر آنها ترجیح می‌دهند مبادلات خود را کاهش داده و نظاره گر بازار آشفته این کالا باشند.

چه کسی مسوول تنظیم بازار است؟

بسیاری از آگاهان بازار به کمبود محصولات بادی در بازار داخل اشاره می‌کنند. این گروه در خصوص تنظیم بازار می‌گویند: بازرگانی پتروشیمی‌در خصوص تنظیم بازار و میزان تولیدات مجتمع‌ها خود را دخیل نمی‌داند، پس نقش بازرگانی پتروشیمی‌تنها عرضه محصولات پتروشیمی‌ در بورس کالا است، کاری که مجتمع‌های پتروشیمی‌ نیز می‌توانند این کار را به راحتی انجام دهند.

این در حالی است که تعمیرات خط تولید محصولات بادی در بندرامام آغاز شده، خط تولید پتروشیمی‌ جم و اراک نیز دچار مشکل است، پس چه کسی باید عرضه و تقاضای این کالا را هماهنگ کند؟ در بازار داخل همچنین کمبود محصولات تزریقی pp و پلی اتیلن وجود دارد و باید با واردات بیشتر به بازار این کالاها سروسامان داد.

افزایش ۷۰ درصدی نرخ قیر طی ۲ ماه گذشته

البته در این روز بیشتر فعالان بازار نیز به افزایش ۷۰ درصدی نرخ قیر طی ۲ ماه گذشته معترض بودند. این گروه به شروع هدفمندکردن یارانه‌ها اشاره می‌کنند و می‌گویند: در آن مقطع زمانی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان اجازه افزایش ۵ تومانی نرخ را به عرضه‌کنندگان نداد و سبب شد تا پروژه‌های تولیدی به مدت ۲ هفته تعطیل شود، اما نرخ قیر یک باره از ۳۹۵ تومان به ۵۱۰ تومان افزایش یافت و سازمان حمایت نیز هیچ دخالتی نکرد. خبرها حاکی از آن است که نرخ پایه قیر برای عرضه در روز چهارشنبه ۵۵۰ تومان تعیین شده است و بسیاری از مصرف‌کنندگان توانایی خرید این محصول را با این نرخ ندارند.

گفته می‌شود علت این افزایش قیمت از سوی عرضه کنندگان اعلام نرخ جدید وکیوم باتوم از سوی شرکت پخش و پالایش بوده که رقم ۴۷۰ را تعیین کرده است. البته گفته می‌شود کارگروه هدفمندسازی یارانه‌ها طبق بررسی‌های اخیر خود درصدد تغییر فرمول قیمت وکیوم باتوم است، بدین صورت که به جای ۵ درصد پایین‌تر از قیمت فوب، نرخ نفت کوره را ۱۵ درصد پایین‌تر از فوب تعیین کرده است.

به گفته تاجیک مدیر فروش شرکت نفت جی، در صورت عدم اصلاح نرخ وکیوم‌باتوم از سوی پخش و پالایش، عرضه‌کننده‌های قیر تنها دو راه‌حل دارند؛ یا قیر را در بورس عرضه نکنند یا اینکه این کالا را با نرخ ۵۵۰ تومان عرضه کنند.