پیش‌بینی بازار فولاد جهان از نگاه موسسه فیچ

مرکز خدمات فولاد ایران- موسسه فیچ پیش‌بینی کرده که سال ۲۰۱۱ صنعت فولاد جهان وضعیت با ثباتی داشته باشد و طی ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده تقاضای فولاد جهان به کندی بهبود خواهد یافت، ولی در کشورهای توسعه یافته تا سال ۲۰۱۳ به اوج نمی‌رسد. در سال ۲۰۱۱ قیمت‌گذاری محصولات فولادی همچنان تحت تاثیر مازاد ظرفیت تحت فشار خواهد بود و انتقال هزینه‌های ناشی از قیمت بالای مواد اولیه مساله‌ساز خواهد شد. باید تولید مازاد و غیراقتصادی محدود شود ولی در اقتصادهای نوظهور آسیا ظرفیت تولید بالا خواهد رفت.

پایین بودن نرخ بهره‌وری و زمان تحویل طولانی مدت، موجودی محصولات فولادی را پایین نگه می‌دارد. همچنین این موسسه اظهار داشت که تفاوت‌های منطقه ای در بازار فولاد بیشترین تاثیر را بر میزان سوددهی تولیدکننده‌ها و گردش سرمایه می‌گذارد. در سطح جهان، در دوره رکود، میزان معاملات فولاد نسبت به تولید افت بیشتری داشت آن هم به دلیل افت شدید تقاضا در کشورهای وارد کننده، به همراه عواملی چون نرخ بهره‌وری پایین و زمان تحویل کوتاه فولادسازان داخلی.

تولیدکننده‌هایی که به صادرات وابسته هستند بر سر قیمت رقابت می‌کنند در نتیجه موانع بر سر راه معاملات بیشتر می‌شود و نوسان نرخ ارز‌ها بالا می‌رود. به ویژه افزایش ارزش نرخ ین ژاپن به صادر کننده‌ها آسیب می‌زند.

انتظار می‌رود سرمایه‌گذاری‌ها بهبود یابد به ویژه روی مواد اولیه، اقتصادهای نوظهور آسیا، محصولات با کیفیت و بهبود هزینه‌ها. به گفته موسسه فیچ و تولیدکنندگانی که در تولید مواد اولیه از روش‌های ادغام و مشارکت استفاده کنند و نیاز خود را از معادن خود تامین کنند، تولیدکنندگانی که به دنبال محصولات با کیفیت‌تر و ارزش افزوده بیشتر هستند و کسانی که سطح تولید کافی دارند و می‌توانند موقتا تولید را کاهش دهند تا در مواقع رکود هزینه کم شود ولی تقاضای مشتری را بر طرف نمایند نیز در آینده سود بیشتری خواهند برد و موفق‌ترند.

در حالی که در ۱۲ تا ۱۸ ماه آتی، وابستگی بالا به ساخت و ساز در برخی کشورهای توسعه یافته، موجب ضرر برخی تولیدکننده‌ها می‌شود آن هم به دلیل مسائل و مشکلات مالی و اعتباری.

انتظار می‌رود بهبود بازار فولاد و مواد اولیه تا سال ۲۰۱۲ ادامه یابد، در چین وضعیت آرام باشد و در کشورهای توسعه یافته رشد اقتصادی آرام ادامه داشته باشد.

رشد قیمت میلگرد در ترکیه

درهمین حال در روز پایانی سال ۲۰۱۰، کارخانه کاردمیر ترکیه قیمت‌های سال نو خود را اعلام کرد، به طوری که قیمت میلگرد آن از ۶۷۳ دلار به ۶۸۳ دلار درب کارخانه افزایش یافته است که با حساب ۱۸ درصد مالیات بر ارزش افزوده، قیمت ۸۰۶ دلار در هر تن خواهد بود.

در بازار بندر مرمره نیز قیمت‌ها ۱۳ دلار رشد کرده به ۸۱۶ دلار با مالیات بر ارزش افزوده رسید.

فعالان بازار انتظار دارند با این افزایش قیمت، تقاضا پایین باشد، ولی بسته به روند بازار قراضه شاید تقاضا بهبود یابد. ظاهرا تولیدکننده‌ها با اعلام افزایش قیمت‌ها در پایان سال خواسته‌اند خریداران را برای رشد قیمت‌ها آماده کنند در نتیجه بازار سریع‌تر به قیمت‌های جدید عادت می‌کند.

انتظار می‌رود این هفته قیمت بیلت در ترکیه به ۶۵۰ دلار درب کارخانه برسد.

افت قیمت میلگرد در چین

البته همچنان که از خبر‌ها حاکی است که تقاضای فولاد در بازار شانگهای بهبود چندانی نداشته و موجودی بازار رو به افزایش است.

علل ثبات قیمت‌های بالا در بازار چین، هزینه تولید و قیمت بالای کارخانه‌ها است. بررسی قیمت‌ها نشان می‌دهد که قیمت فولاد ساختمانی در بازار شانگهای دستخوش کاهش شده است.

میلگرد اولین محصولی است که همیشه با افت قیمت روبه‌رو است. قیمت میلگرد در بازار شانگهای طی یک هفته، با ۶ تا ۹ دلار کاهش به ۶۹۱ دلار در هر تن رسیده است. اواخر دسامبر تقاضا خیلی پایین بوده و حجم معاملات خیلی محدود، ولی از طرفی قیمت مواد اولیه بالا مانده، از جمله قیمت فولاد خام، کک، سنگ‌آهن و قراضه که به ثبات قیمت‌های فعلی در بازار فولاد کمک می‌کند.

جو تعطیلات و سکوت در بازار ورق گرم چین

درهمین حال از ۲۹ دسامبر که دادوستد‌ها به دلیل تعطیلات سال نو کاهش یافت، بازار ورق گرم چین نیز راکد شد، البته موجودی بازار طی هفته گذشته هنوز در شانگهای رو به کاهش بوده چون فولاد سازان مدت زمان تحویل طولانی مدتی دارند.

تجار همه در انتظار بوده‌اند تا پس از تعطیلات ۳ روز ابتدایی ژانویه، قیمت فولاد بالاتر برود و ۲۷ تا ۳۱ دسامبر قیمت‌های پیشنهادی ثابت بود.

اواخر هفته گذشته ورق گرم در بازار شانگهای ۶۸۰ دلار با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده عرضه شد که از ۲۷ دسامبر تغییری نکرده است. تجار در تلاش بوده اند هفته پایانی سال معامله نکنند چون قیمت‌های بالاتر درب کارخانه در ژانویه و مدت زمان تحویل طولانی مطمئنا پس از تعطیلات بر قیمت‌های بازار نقدی تاثیر خوبی می‌گذارد.

ظاهرا علت تحویل‌های طولانی، تعمیرات برخی تولیدکننده‌های ورق گرم و مشکل حمل ریلی در فصل تعطیلات زمستانی است. در هفته پایانی دسامبر موجودی بازار ورق گرم در نتیجه این تاخیر‌ها ۲۰ هزار تن کاهش یافته به یک میلیون و ۷۹۰ هزار تن رسید.