همزمان با افت قیمتها در بازار آزاد رخ داد
کاهش تقاضا و کسادی معاملات فولادیها در بورس
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: در پی کاهش تقاضا در بازار آهن و افت قابل توجه معاملات، عرضههای بورس نیز روز گذشته با کمبود خریدار مواجه شد. بر اساساین گزارش در معاملات دیروز بورس که بدون حضور ذوبآهن انجام شد، محصولات چند شرکت خریدار نداشت، یکی از شرکتها کاهش نرخ داد و در نهایت دیگر شرکتها نیز معاملات بسیار محدودی را در مقایسه با حجم عرضه داشتند.
به گفته فعالان بازار، اخبار مربوط به موظف شدن وزارت صنایع به نظارت بر بازار و پیامدهایی کهاین موضوع در بازار خواهد داشت، باعث شده تا دیروز تقاضا در بازار کاهش زیادی داشته باشد. البته عدم عرضه محصولات ذوبآهن نیز یکی از عوامل اصلی کاهش تقاضا و قیمت عنوان میشود؛ چرا که عموما عرضه نشدن محصولاتاین شرکت در بورس، منجر به رکود و کسادی معاملات در بازار میشود.
از سوی دیگر، با توجه به نظارتهایی که در بازار صورت گرفته و احتمال کاهش قیمتی که از هفته قبل در بورس مطرح شده، قیمتها دراین چند روز رو به پایین بوده است از اینرو در بورس نیز خریدها به راحتی انجام نمیشود. اگرچه محدودیت خرید حقیقیها و فروش سلف ۳ ماهه، از جمله دلایل عدم تمایل خریداران به محصولات عرضه شده در بورس از سوی فعالان برشمرده میشود اما به نظر میرسد بازار در انتظار تصمیمات جدید و نوسانات قیمتها در هفته بعد است. در همین حال با توجه به اینکه در هفتههای اخیر و به خصوص دیروز و
یکشنبه خرید محصولات شرکتهای خصوصی در بورس، در حد پایینی قرار داشته است این شبهه در بازارایجاد شده که قیمتها در بورس نیز همانند بازار قابلیت کاهش را دارد که این تحلیلها نیز به خودی خود در انگیزه خریداران تاثیر زیادی داشته است و آنها را به پیشه کردن سیاست صبر و انتظار رسانده است. این شرایط در حالی در بورس وجود داشت که دیروز شایعهای در خصوص احتمال رشد قیمت پایه در بورس مطرح شد که گفته میشود به منظور نزدیک کردن قیمتهای بورس و بازار پیشنهاد شده است، اما با توجه به پایین بودن تقاضا برای محصولات شرکتها در بورس این احتمال بسیار ضعیف است. اما نکته مهم این است که در حال حاضر به عقیده بسیاری از فعالان بازار، به دلیل نظارتهای شدیدی که وجود دارد و همچنین محدودیتهایی که برای خرید کالا تعیین شده که حتی در بحث رقابت نیز وجود دارد، کشف قیمت به صورت منطقی انجام نمیشود و اصولا برای بازار نرخها شفاف نیست. برای مثال یکی از کارگزاران به معامله یکی از محصولات ذوبآهن در روز یکشنبه اشاره کرده و میگوید: نه تنها قیمتها بلکه رقابتها نیز در بورس به صورت ظاهری و نه واقعی انجام میشود. برای نمونه در حالی که یکی از سبدهای ذوبآهن در روز یکشنبه با نرخ ۷۵۰ تومان عرضه شده بود و به رقابت کشیده شد، اما سقف قیمت ۷۶۰ تومانی که برای آن محصول گذاشته شده بود، عملا رقابت را بیمعنی جلوه داد. از اینرو بسیاری از فعالان بازار معتقدند که بهتر است در کنار عرضههای متعدد فولادسازان بخش خصوصی در بورس، معاملات به گونهای آزادانه انجام شود که بازار بتواند به قیمت شفافتر برسد.
دیروز در معاملات بورس ۸۸۰ تن میلگرد گروه ملی با نرخ ۷۶۰ تومان معامله شد در حالیکه کل عرضه این کالا ۱۱ هزار تن بوده است. سبد میلگرد ۱۶ تا ۳۲ بناب نیز با قیمت ۷۷۰ تومان ۲۲۰ تن معامله شد در حالی که عرضه این کالا ۱۱۰۰ تن بود. میلگرد A۲، ۱۴ و ۱۶ خرم آباد ۱۱۰ تن با قیمت ۷۷۰ تن معامله شد که حجم عرضهاین کالا ۲۲۰۰ تن بود. میلگرد کلاف A۲، ۸ نطنز با قیمت ۷۷۰ تومان ۱۰۰۰ تومان معامله شد که ۲۲۰۰ تن کل عرضهاین محصول بود. نظنز کلاف ۱۰ را نیز با قیمت ۷۷۰ تومان ۱۱۰۰ تن عرضه کرد که تنها ۲۰۰ تن معامله شد.
فولاد سیادن میلگرد خود را کاهش قیمت داد و با نرخ ۷۶۰ تومان عرضه کرد اما معامله نشد، میلگرد فولاد امیرکبیر خزر و کرمان نیز با نرخ ۷۷۰ تومان عرضه شدند، اما معامله نشدند.
ارسال نظر