گروه بورس کالا- روند بازار داخلی فولاد ایران با نزدیکی به اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، در ابهام به سر می‌برد. البته این ابهام در بازار کالاهای دیگر نیز دیده می‌شود. بازار فولاد نیز در این مدت با کاهش تقاضا و عدم رقابت خریداران و در مقطعی نیز با عقب نشینی فروشندگان همراه شد. از این‌رو مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به روند بازار فولاد طی هفته گذشته پرداخته است که در پی می‌آید. ایرانی‌ها تنها خریدار بیلت

قیمت بیلت در بازار سی‌آی‌اس و ترکیه با افزایش اندکی همراه بود که علت آن هم خرید ایرانی‌ها است. اوکراینی‌ها، بیلت فوب دریای سیاه را هرتن ۵۶۵ دلار تحویل ژانویه پیشنهاد دادند، ولی خریدارها در جست‌وجوی ۵۴۰ دلار فوب هستند. گفته می‌شود تنها خریدار فعلی ایران است. بعضی از کارخانه‌ها موفق به فروش تمام تولید ماه دسامبر خود نشده‌اند. اگر ایران خرید نمی کرد قیمت‌ها به مرز ۵۳۰ دلار فوب هم ممکن بود برسد. البته این کاهش قیمت با توجه به افزایش قیمت قراضه پایدار نمی‌تواند باشد.

قیمت بیلت هم در بورس لندن محکم ایستاد، علت اصلی آن در طول هفته کاهش ارزش دلار بود و پس از آن بالا رفتن قیمت قراضه. بیلت تحویل نقدی در بورس لندن ۵۰۵ دلار معامله شد؛ در حالی که دو هفته قبل ۴۶۰ دلار قیمت داشت، البته تقاضا قوی نیست و همه دست‌اندرکاران اعتقاد دارند که این شرایط تا پایان سال میلادی ادامه خواهد داشت، علت اصلی آن رکود بازار مقاطع و توقف فعالیت‌های ساختمان سازی در همه جای دنیا است.

کنترل بازار بیلت در ایران

هفته گذشته بیلت روند نزولی داشت. علت آن سیاست‌های دولت برای کنترل بازار مقاطع، کاهش قیمت مقاطع و افزایش عرضه بیلت بود. در مهرماه واردات بیلت به ۴۸۴ هزار تن رسید و هفته اول آبان واردات بیلت از مرز ۱۵۰ هزار تن گذشت. فشارهای وارد شده در بورس برای کاهش قیمت مقاطع از یکسو و برنامه کنترل موجودی مقاطع در انبارها باعث عقب نشستن تقاضا شد، بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر که در انزلی برای هفته‌ها روی قیمت ۷۵۰ تومان ثابت مانده بود، به ۷۳۰ تومان رسید. این در حالی است که پیشنهاد فروش بیلت در بازار زیاد است. در حال حاضر بیلت تحویل بنادر ایران بین ۶۱۰ تا ۶۳۰ دلار تحویل بنادر شمالی عرضه می‌شود.

بازار آرام مقاطع در دنیا

بازار مقاطع در دنیا همچنان آرام است. در خلیج فارس قیمت مقاطع تا مرز ۱۵ دلار هر تن بهتر شد، علت آن رسیدن قیمت مقاطع به کف خود در هفته‌های قبل و خریدهای میلگرد توسط ایرانی‌ها بود. در اروپا بازار مقاطع همچنان با مازاد موجودی روبه‌رو بود، با این حال قیمت میلگرد تقریبا ثابت ماند که ناشی از افزایش قیمت قراضه و بیلت در بورس لندن است.

به طور متوسط میلگرد در اروپا تحویل درب کارخانه ۵۹۵ دلار قیمت دارد. مشابه این وضع در شمال آفریقا است که قیمت میلگرد حدود ۶۰۰ دلار درب کارخانه ثابت مانده است، در خاوردور هم قیمت‌ها ثابت ماند، نوسان جزئی در شانگهای دیده شده که ناشی از شرایط آخر سال میلادی و کاهش تقاضا است. در ژاپن هم قیمت مقاطع ۱۰ تا ۱۵ دلار هر تن پایین آمد. در مجموع تقاضای مقاطع در هفته گذشته ضعیف بود ولی روند افزایش قیمت مواد اولیه باعث ثبات قیمت مقاطع شد.

رکود در بازار مقاطع ایران

از اول هفته قیمت مقاطع رو به تنزل گذاشت. نبود تقاضا و رکود سنگین حاکم بر بازار دلیل این روند بود. هر روز قیمت میلگرد و تیرآهن حداقل ۵۰ ریال افت کرد. بازار تحت تاثیر کاهش قیمت‌ها در بورس بود و از سوی دیگر مساله کنترل موجودی و قیمت‌ها که از روز ۱۵ آبان اجرایی می‌شود همه را در ابهام برده بود. کسی نمی‌د‌انست شیوه کار چیست و آیا دولت برای کالاها پایه قیمت اعلام می‌کند یا نه. این در حالی است که با شروع فصل سرما تقاضا کاهش یافته است و از سوی دیگر عرضه بیلت و کاهش قیمت آن باعث ادامه تنزل قیمت مقاطع خواهد شد. میلگرد تحویل بنادر ایران همچنان در قیمت ۶۴۰ تا ۶۶۰ دلار عرضه می‌شود. خریدها در تناژها پایین و با احتیاط زیاد است.

ثبات بازار ورق در خلیج فارس

بازار ورق گرم در چین باثبات ماند، علت آن این است که در هفته‌های قبل قیمت به اندازه کافی سقوط کرده و به کف خود رسیده بود. ورق گرم کویل ۶۳۷ دلار معامله شد. دو کارخانه بزرگ چین در ماه جاری برای سرویس، خطوط خود را متوقف می‌کند. به‌دنبال ثبات قیمت ورق گرم، ورق سرد کویل هم در چین با افزایش قیمت تا ۷ دلار هر تن روبه‌رو شد. اما در کل تقاضای ورق در خاوردور همچنان آرام باقی‌مانده است. در اروپا قیمت ورق گرم کاهش یافت. علت آن بالا بودن موجودی‌ها است. بعضی از تجار امیدوارند کارخانه‌ها از تولید خود بکاهند، قیمت ورق گرم در پایه ۶۴۰ دلار هر تن در شمال آفریقا ثابت ماند و نسبت به هفته قبل تغییری نداشت. در منطقه خلیج‌فارس هم قیمت ورق ثابت ماند، ولی تقاضا همچنان پایین است. تنها امید به بازار ورق در آمریکا است که انتظار می‌رود هفته‌های آینده کمی بهبود یابد، علت اصلی آن کاهش ارزش دلار است که صادرات آمریکا را تقویت کرده و واردات را کاهش داده است.

کاهش تقاضا در بازار ورق ایران

ورق در ایران با کاهش تقاضا و افت قیمت در هفته گذشته روبه‌رو شد. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول در انزلی که روز شنبه تا ۷۲۵ تومان هر کیلو معامله می‌شد در آخر هفته به ۷۰۰ تومان هم رسید. یک تناژ بزرگ در قیمت ۶۷۷ تومان تحویل ده روزه هم معامله شده است. قیمت ورق سرد هم تا ۲۰ تومان هر کیلو کاهش یافت و متوسط به ۹۳۰ تومان در انزلی رسید.

ورق گالوانیزه هم تا کیلویی ۲۰ تومان ارزان شد. علت کاهش قیمت ورق فضای سردرگمی در بازار است. همین امر همراه با کاهش قیمت‌ها باعث شده تا خریدارها دست از معامله بردارند. مساله کنترل انبارها و موجودی‌ها هم مزید بر علت شده است. عده‌ای معتقدند که با توجه به خریدهای صورت گرفته توسط بعضی از شرکت‌های خصوصی، حجم زیادی از کالا به بازار سرازیر خواهد شد.

از طرف دیگر کاهش تقاضا به این روند کمک خواهد کرد، ولی عده دیگری انتظار دارند قیمت‌ها پس از یک دوره حداکثر یک ماهه رو به بالا برود، چون عرضه‌های فعلی ناشی از خریدهای ارزان قیمت قبلی است، به‌طور مثال ورق سرد موجود در بازار خرید ۶۸۰ دلاری است ولی سه ماه است که این کالا به زیر ۷۳۰ دلار تحویل بنادر ایران عرضه نشده یا ورق گرم که امروز وارد ایران شده در قیمت زیر ۶۰۰ دلار خریداری شده در حالی که دو ماه است این کالا بالای ۶۱۰ دلار به ایران عرضه می‌شود. در هر حال قیمت برآیند عرضه و تقاضا است، با توجه به وضعیت فعلی تقاضا نباید انتظار بهبود قیمت‌ها را در هفته آینده داشت.

نوسان قیمت قراضه

قیمت قراضه هفته گذشته نوسان داشت و رو به بالا رفت. واردات قراضه چین نسبت به ماه گذشته ۸۰ درصد کاهش یافت که ناشی از سیاست‌های دولت این کشور است، ترک‌ها در هفته گذشته دوباره خرید را شروع کردند و باعث بالا رفتن قیمت قراضه آمریکایی تا ۱۰ دلار هر تن شدند. قراضه اروپایی هم ۱۵ دلار سی‌اف‌آر بنادر ترکیه افزایش یافت. قراضه کلاس ۱ و ۲ خلوص ۲۰-۸۰ به مرز ۳۹۰ دلار هر تن رسید. قراضه روسیه هم به ۳۸۰ دلار سی‌اف‌آر عرضه شد. در خاوردور قراضه به کف قیمت خود رسیده و احتمالا قیمت در هفته‌های آتی شروع به بالا رفتن خواهد کرد. این وضعیت در سی‌آی‌اس به خصوص اوکراین محسوس است، چون با قیمت‌های فعلی صادرات قراضه به صرفه نیست و قیمت پایه باید به ۳۵۰ دلار فوب یا ۳۹۰ دلار سی‌اف‌آر ترکیه برسد تا جمع‌آوری آن صرفه اقتصادی داشته باشد. با توجه به شروع سرما و محدود شدن عرضه قراضه روند قیمت رو به بالا است.

رقابت خریداران قراضه محدود شد

با محدود شدن رقابت خریداران قراضه، قیمت این کالا به ثبات رسیده است. علت محدود شدن رقابت خریداران، روند نزولی بازار مقاطع است. خریداران قراضه سعی می‌کنند قیمت قراضه را تا ۱۰ تومان هر کیلو کاهش داده و به حدود ۳۶۰ تومان هر کیلو روی تریلی برسانند. اگر شرایط بازار به همین شکل باشد شاید موفق شوند، ولی در آینده دولت باید تمهیداتی برای تامین قراضه در پیش بگیرد چون روند تقاضای آن در یکسال آینده صعودی خواهد بود؛ این در حالی است که سیستم عرضه قراضه دچار چالش‌های زیادی اعم از جمع آوری یا حمل و نقل است.

رشد قیمت سنگ‌آهن موقتی است

قیمت سنگ‌آهن هفته گذشته افزایش یافت و خلوص ۵/۶۳ درصد ۱۵۷ تا ۱۶۰ دلار سی‌اف‌آر چین عرضه شد. قیمت قراردادهای سوآپ در بورس سنگاپور نسبت به هفته قبل حدود ۷ دلار رشد داشته، سوآپ نوامبر ۱۵۱ دلار و ۶۲ سنت و قرارداد دسامبر به ۱۴۹ دلار و ۶۲ سنت رسید.

از جمله علل افزایش قیمت سنگ آهن در بازار نقدی عبارتند از:

۱- کمبود عرضه خلوص بالا از هند

۲- رشد جزئی قیمت محصولات فولادی چین در چند روز اخیر

۳- پافشاری هند بر ممنوعیت صادرات یا بالا بردن تعرفه صادرات

۴- افزایش خرید سنگ‌آهن از جانب چین برای ذخیره زمستان.

البته باید خاطرنشان کرد که این روند موقتی است چون از طرفی قیمت فولاد در چین باز هم کاهش می‌یابد چون موجودی بازار بالا است و خریدها نیز در زمستان کمتر می‌شود.

در حالی که قیمت‌های پیشنهادی سنگ‌آهن همچنان بالاست، ولی موجودی سنگ‌آهن در بنادر چین باز هم کاهش یافته و یک درصد نسبت به هفته قبل افت داشت که به ۶۸ میلیون و ۸۱۰ هزار تن رسید.

هندی‌ها انتظار دارند قیمت نقدی سنگ آهن هفته‌های آتی در سطح بالا با ثبات باشد. گر چه تعداد خریداران چینی محدود است هندی‌ها نیز موجودی زیادی برای عرضه ندارند. در نتیجه شاید قیمت‌ها در حد یک یا دو دلار نوسان داشته باشد.

کاهش عرضه هند مانع از آن شده که افت حجم واردات چین به بازار لطمه جدی بزند، ولی اگر عرضه هند بالا برود ممکن است در ماه‌های آتی قیمت سنگ‌آهن کاهش یابد.