بازار آلومینیوم دنیا در یک نگاه
الهام بادپا *- تحقیقی که اخیرا درخصوص بازار آلومینیوم از سوی شرکت ایدلویز (ESL) انجام شده است، حاکی از آن است که این بازار در ماههای ژوئن و جولای به ترتیب با ۳ و ۴/۰ میلیون تن کسری (برمبنای سالانه) مواجه بوده و پس از مازاد کوچکی که در ماه اوت پیش آمد شاهد کمبود مجدد این کالا در ماه سپتامبر بودیم. علت اصلی این امر رشد تقاضا در کشورهای توسعه یافته مخصوصا اروپا بود. صنایعی که در حال حاضر بیشترین تاثیر را در بالا رفتن تقاضا دارند خودرو و کالاهای بادوام مصرفی بوده است. تاکنون صنعت ساخت عملکرد ضعیفی داشته و انتظار میرود در سال ۲۰۱۱ شاهد رونق در این صنعت باشیم.
در ایالات متحده آمریکا عرضه اوراق قراضه آلومینیوم به کمترین حد خود در ۱۰ سال اخیر رسیده و از آنجاکه واردات اوراق قراضه چین به رشد خود ادامه میدهد، بازار این اوراق با کمبود بیسابقهای مواجه شده است. در دوران بحران به دلیل پایین بودن حاشیه سود شرکتها و زیانهای مالی بالا، تولید بیش از ۳ میلیون تن آلومینیوم در کشورهای توسعه یافته متوقف شد و تاکنون تنها ۲۵ درصد از آنها مجددا وارد خط تولید شدهاند.
در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ واردات آلومینیوم قراضه چین به ترتیب معادل ۱/۲ و ۶/۲ میلیون تن بوده است. با اینکه ۶/۳ میلیون تن از ظرفیت تولید آلومینیوم شروع به کار کردهاند با این حال به دلیل وجود واردات بالای چین شاهد کسری ۵ میلیون تن از این کالا در بازار
بودهایم.
چین در حال کاهش ظرفیت تولید ۲ میلیون تنی آلومینیوم خود میباشد؛ چراکه تکنولوژی این واحدها قدیمی بوده و لازم است برای کاهش انرژی مصرفی و سودآور نبودن آنها اقداماتی صورت گیرد. تولید آلومینیوم در چین نسبت به اوج تولید آن در ژوئن ۲۰۱۰ با ۸ درصد کاهش روبهرو شده و برآورد میشود در سال ۲۰۱۲ جهت تطابق عرضه با تقاضا واردات آلومینیوم به چین به یک میلیون
تن برسد.
میتوان به این نتیجه رسید که همچنان کمبود کالا در بازار اوراق قراضه آلومینیوم (که با روند افزایشی تقاضا و ناکافی بودن عرضه منجر به افزایش قیمتی آلومینیوم در بازار خواهد شد) وجود خواهد داشت و پیشبینی میشود در سال های مالی ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ قیمت آلومینیوم به ترتیب در سطح ۲۱۷۰و ۲۲۲۵ دلار باشد.
*کارشناس شرکت کارگزاری بانک ملی ایران
ارسال نظر