خبرگزاری ایسنا- جزئیات مبادلات آپشن و راه‌اندازی معاملات آتی شمش طلای۱۰ اونسی از سوی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تشریح شد. علی صالح‌آبادی، با اشاره به ابزارهای جدید مبادلاتی و زمان اجرای آن گفت: معاملات آپشن در بورس کالا و اوراق بهادار در حال بررسی است و باید نرم‌افزار آن طراحی شود؛ لذا راه‌اندازی این ابزار در سال جاری بعید است و تا پایان سال آینده راه‌اندازی می‌شود.

وی همچنین ادامه داد: از راه‌اندازی معاملات آتی شمش طلا در هفته آینده خبر داد و گفت: معاملات آتی شمش ۱۰ اونسی طلا از هفته آینده در بورس کالا آغاز می‌شود و این بازار از بازار آتی سکه فعال‌تر خواهد بود.

وی افزود: البته در معاملات سکه نیز روزانه سه تا چهار میلیون تومان معامله صورت می‌گیرد، ولی معاملات آتی شمش طلا نیز از استقبال برخوردار می‌شود.

آغاز معاملات شمش طلای ۱۰ اونسی از ۱۸ آبان

در همین حال احمد رضایی از آغاز مبادلات شمش طلای ۱۰ اونسی در سه‌شنبه هفته جاری خبر داد و به خبرگزاری فارس گفت: بررسی و ورود شمش ۱۰ اونسی طلا در دست سازمان بورس بود که در نتیجه نظر مثبت خود را برای شروع معاملات آتی این کالا اعلام کردند و بر این اساس از سه‌شنبه هفته آینده (۱۸ آبان) معاملات آن آغاز می‌شود. مدیر قراردادهای مشتق کالایی بورس کالا با اشاره به استاندارد تحویل شمش طلای ۱۰ اونسی با درجه خلوص ۹۹۵ گفت: معاملات این کالا هر ماه با حد نوسان قیمت روزانه ۲ درصد بر اساس قیمت تصفیه روزانه روز کاری ماقبل انجام می‌شود. همچنین دوره معاملات آن از تاریخ درج شده در اطلاعیه معاملاتی قرارداد تا ۵ روز تقویمی قبل از پایان ماه قرارداد خواهد بود. رضایی تصریح کرد: حداقل تغییر قیمت سفارش هزار ریال برای هر اونس بوده و وجه تضمین اولیه آن ۶ درصد ارزش پایه و ۵/۷ میلیون ریال است که قابل تعویض با توجه به نوسانات بازار طبق ضوابط بورس است. حداقل وجه تضمین نیز ۶۰ درصد وجه تضمین اولیه خواهد بود.

وی بیان کرد: حداکثر حجم سفارش تا ۳۰ قرارداد بوده که ساعات معاملات آن نیز از ۱۰ الی ۱۸ روزهای شنبه تا چهارشنبه است. همچنین سقف مجاز موقعیت‌های معاملاتی باز برای اشخاص حقیقی ۱۵۰ قرارداد و اشخاص حقوقی حداقل معادل اشخاص حقیقی و قابل افزایش تا ۱۰درصد سرمایه ثبتی شرکت محدود به ۱۰ درصد موقعیت‌های تعهدی کل بازار است.

ورود کالاهای جدید به معاملات آتی

مدیر قراردادهای آتی بورس کالا در پاسخ به این سوال که آیا برنامه‌ای برای ورود کالاهای جدید در قراردادهای آتی دارید، گفت: نخست باید معاملات شمش ۱۰ اونسی برای خریداران و فروشندگان مشخص شود و با آن آشنا شوند و پس از شروع معاملات نقدی نفت کوره، نفت خام و میلگرد به دنبال شروع قراردادهای آتی آنها نیز هستیم ولی نیاز به کار و دقت زیادی دارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا معاملات نقدی این محصولات بهتر است یا آتی بیان کرد: اگر افرادی بخواهند معاملات آنها شفاف‌تر انجام شود به قراردادهای آتی تمایل بیشتری خواهند داشت؛ به طور مثال دلالان آهن که در بازار حضور دارند بهترین کار برای آنها این است که از بورس خرید کنند و با بررسی اندکی می‌توانند مزیت خرید از بورس را درک کنند.

رضایی در پاسخ به این سوال که آیا فقط برای دلالان مناسب است، اظهار داشت: این مساله به این معنی نیست که تنها برای دلالان مناسب است، ولی با این کار به خرید و فروش دلالان نظم خاصی داده می‌شود و به نوعی ساماندهی خواهند شد، زیرا وقتی بورس باشد قیمت‌ها عادلانه‌تر و رضایت دو طرف قرارداد حاصل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه معاملات خارج از بورس حاشیه زیادی دارد، افزود: قیمت‌ها در بورس و تابلو شفاف بوده و کسی نمی‌تواند قیمت‌های نامتعارف ارائه کند و در نتیجه بازار نظم خاصی می‌گیرد.

این مقام مسوول در پاسخ به این سوال که اختلاف قیمتی که دلالان پس از خرید از بورس در بازار می‌فروشند چقدر است، خاطرنشان کرد: این مساله بستگی به شرایط بازار دارد اگر موجودی بازار کافی باشد و تقاضا بیشتر از عرضه نباشد این افزایش قیمت طبیعی خواهد بود در غیر این صورت از شرایط بازار سوءاستفاده ‌کرده و قیمت‌ها بالا می‌رود.

به گزارش فارس؛ برخی شایعات مبنی بر این بود که معاملات شمش ۱۰ اونسی به دلیل نبود این کالا به طور خاص احتمال منتفی شدن آن وجود داشت، ولی رییس اداره امور بورس‌ها اعلام کرد این مساله در هیات پذیرش مصوب شده و باید اجرا شود. همچنین می‌توان شمش ۱۰ اونسی را از شمش ۱ کیلوگرمی به‌دست آورد و لازم نیست شمش ۱۰ اونسی به تنهایی وجود داشته باشد.