بازار آهن و سیاست صبر و انتظار
آزاده حسینی
با ورود محصولات ارزان قیمت به بنادر به‌رغم رشد سطح قیمت‌ها در بازارهای جهانی در هفته‌ای که گذشت شاهد کاهش قیمت آهن‌آلات در بازار داخل بودیم. البته ثبات و کاهش سطح قیمت فولاد در راستای سیاست اخیر دولت مبنی بر ثبات قیمت فولاد شامل بیلت‌، میلگرد‌،تیرآهن و ورق بوده است‌.

در هفته گذشته پایین آمدن حجم مبادلات در بازار و بورس کالا حاکی از کاهش فعالیت‌ها در بازارآهن بوده و کارشناسان معتقدند در چنین شرایطی فعالان همواره سیاست انتظار را پیشه می‌گیرند و جز در مواقع ضروری خرید انجام نمی‌شود تا بازار به شرایط عادی باز گردد. مبادلات ‌این هفته بورس کالا و عرضه‌کنندگان آن در روز یک‌شنبه تاثیر بسیاری در شرایط بازار خواهد گذاشت باید دید فولاد‌سازان خصوصی تن به کاهش قیمت‌ها در قبال شمش دریافتی با قیمت دولتی خواهند داد یا نرخ‌ها مجددا به سطح 780 باز می‌گردد‌.
کاهش آرام نرخ‌ها در نخستین روز هفته
قیمت محصولات فولادی در ابتدای هفته با کاهش مواجه شد؛ به طوری که میانگین قیمت میلگرد در روزشنبه 917 تومان برای هر کیلو بود و تیرآهن سایز 18 نیز در‌این روز 177 هزار تومان برای هر شاخه قیمت خورد‌. در حالی که قیمت محصولات فولادی در بازار با کاهش همراه بود فولادسازان خصوصی با مقاومت در برابر کاهش قیمت‌ها نرخ محصولات را تنها اندکی کاهش دادند.
تداوم کاهش قیمت‌ها در روز یکشنبه
در‌این روز با آرام شدن جو بازار آهن و کاهش عمومی‌سطح قیمت‌ها مبادلات آهن در بورس کالا نیز بدون رقابت دنبال شده و از همین رو سطح قیمت میلگرد در بورس کیلویی 10 تومان کاهش یافته و میانگین نرخ آن به 770 تومان رسید. ‌این در حالی است که فولادسازان خصوصی از کاهش قیمت‌ها عقب‌نشینی کرده و در انتظار بهبود شرایط شدند. در همین حال با وجود کاهش سطح قیمت‌ها در بورس نرخ میلگرد در بازار نسبت به روز قبل تغییری نداشت. در‌این روز قیمت تیرآهن در بیشتر سایز‌ها با کاهش همراه بود؛ به طوری که هر شاخه تیرآهن سایز 20‌،22‌،24 با کاهش به ترتیب 1 تا 2 هزار تومانی در هر شاخه روبه‌رو شد‌.
البته تیرآهن سایز ۱۸ نیز نسبت به روز قبل تغییر نداشت. در ‌این روز تنها فولادسازان خصوصی که همگام با سطح بازار قیمت‌ها را تغییر می‌دهند اقدام به کاهش نرخ کردند، ‌این فولادسازان شامل فولادالبرز‌، فولادکرمانشاه و فولادنیشابور هستند.
رکود بازار آهن در روز سه‌شنبه
با توجه به کاهشی که در روزهای قبل دامنگیر بازار بود و تداوم آن باعث رکود در بازار آهن شد؛ به طوری که حجم مبادلات به گفته کارشناسان به شدت کاهش یافته و میانگین نرخ میلگرد در ‌این روز معادل ۹۱۰ تومان برای هر کیلو شد. طبق قیمت‌هایی که از سوی تجار اعلام شد در ‌این روز نرخ شمش ۱۲۵ و ۱۵۰ برای هر کیلو ۷۴۰ و ۷۳۰ تومان اعلام شد که نسبت به ۱۵ روز گذشته با کاهش نرخ مواجه بود.
همچنین نرخ میلگرد سایز 14 تا 25 نیز در بنادر جنوبی 880 تومان برای هر کیلو اعلام شد؛ از‌ این رو با توجه به قیمت‌های اعلامی‌در صورتی که رشدی در نرخ بازارهای جهانی نداشته باشیم با وجود تلاش دولت برای تثبیت و کاهش سطح عمومی ‌قیمت‌ها باید منتظر کاهش قیمت آهن‌آلات در بازار داخل باشیم. در‌این روز بیشتر فولاد‌سازان خصوصی نیز با تبعیت از فضای عمومی‌بازار سطح قیمت‌های پیشنهادی را کاهش دادند.
بازار در انتظار عرضه‌های بزرگ
در ‌این رو به‌رغم تلاش‌های صورت گرفته از سوی مدیران بورس برای حضور هر چه بیشتر فولادسازان در بورس کالا، اما فشار بر فولادسازان مبنی بر کاهش بیشتر قیمت‌ها باعث شده تا از عرضه محصولات در بورس کالا استقبال نکرده و تنها دو فولادساز تازه وارد، محصولات خود را در بورس عرضه کردند. در ‌این روز میانگین نرخ میلگرد با کاهش 10 تومانی در هر کیلو به 900 تومان رسید. تیرآهن نیز با کاهش همراه بود و افت 500 تا 4 هزار تومانی در هر شاخه را تجربه کرد. فولادسازان خصوصی نیز در‌ این روز قیمت محصولات را کاهش دادند، اما در ‌این هفته نرخ شمش تغییری نداشت.