مرکز خدمات فولاد ایران- علت آنکه همه می‌گویند در سطح جهان عرضه فولاد از تقاضا فراتر رفته به خوبی در تعطیلی حجم بالایی از ظرفیت تولید کارخانه‌های مختلف نمایان است. هنوز لازم است تا در کشور‌های توسعه یافته میزان تولید فولاد به سطح قبل از رکود اقتصادی برسد. میزان استفاده از ظرفیت فولاد تولید سراسر جهان ۸۰ درصد است که رقم خوبی است، ولی تنها به دلیل تقاضای خوب آسیا است. صنعت فولاد جهان در سال ۲۰۰۹ رشد خوبی داشته؛ چرا که دولت‌ها در اوج رکود برنامه محرک اقتصادی گسترده‌ای اجرا نمودند.

در این میان، عملکرد کارخانه آرسلورمیتال که یک استثنا بوده و در فصل دوم سال از سود ۷/۱ میلیارد دلاری خود خبر داد، مجبور شده تا سه کوره خود را در اروپا و آمریکا تعطیل کند.

حال این کارخانه کوره قوس الکتریکی خود را در آمریکا مجددا فعال می‌کند و مدعی است که آمریکا نسبت به اروپا وضعیت بهتری دارد. البته نمی‌توان وضعیت آرسلورمیتال را به کل آمریکا ارجاع داد؛ چرا که در آمریکا تقاضا در رکود است و موجودی‌ها همچنان رو به افزایش. یو اس استیل بزرگ‌ترین فولادساز آمریکا در فصل دوم سال ضرر سنگینی متحمل شد.

آرسلورمیتال که تولید سال گذشته آن ۵/۷۷ میلیون تن بود؛ یعنی بیش از ۱۵ میلیون تن بیشتر از کل تولید دو رقیب نزدیک آن یعنی بائو استیل و پوسکو، احتمالا این فصل از ۷۰ درصد ظرفیت تولید خود استفاده می‌کند که ۸ درصد نسبت به فصل دوم افت خواهد داشت. بدون شک بزرگ‌ترین فولادساز جهان با ظرفیت کمتر تولید خواهد داشت. از طرف دیگر هیچ کارخانه‌ای حاضر نیست که با بهبود در بازار، ظرفیت تولید خود را بالا ببرد. در واقع علاوه بر دلایل صرفا اقتصادی از جمله رکود بازار چین یا افت تقاضا در اروپا، آنچه که موجب افت قیمت‌ها شده رشد عرضه نسبت به تقاضا است.

بدون شک آرسلورمیتال خود را برای کاهش سوددهی در فصل جاری که سپتامبر به پایان می‌رسد آماده نموده است. البته این کارخانه ادعا داشته در بسیاری موارد توانسته افزایش هزینه مواد اولیه را به قیمت محصولات خود منتقل کند؛ از جمله این که با خودروسازان قراردادهای جدیدی منعقد نموده است. ولی سوال اینجا است که آیا باز هم چنین فرصتی خواهد داشت تا مشتریان را راضی به بالا بردن قیمت‌ها کند.

بدون شک صنعت فولاد جهان موقعیت نامساعدی دارد، از طرفی قیمت مواد اولیه رو به بالا است، ولی صنعت فولاد قادر نیست این افزایش قیمت را بر دوش خریداران فولاد بیندازد. آنچه که به فولادسازان لطمه شدیدی زده سیستم قیمت‌گذاری فصلی است که به شرکت‌های معدنی اجازه می‌دهد از کوچک‌ترین افزایش قیمت در بازار نقدی سود ببرند.

هنوز مشخص نیست که آیا چین قصد دارد سیاست‌های محدودسازی رشد اقتصادی را به زودی کمتر کند یا نه. در مورد آمریکا روند رو به بهبود در فصل دوم کاسته شد و همه را نگران این مساله کرد که آیا اقتصاد آمریکا برای مدتی طولانی در رکود خواهد ماند یا نه؟ طبق آمار اعتماد مصرف‌کنندگان به بازار در ماه جولای به کمترین درصد ۹ ماه اخیر رسید.

به نظر کارشناسان، باید همچنان نگران احتمال وقوع یک رکود شدیدتر باشیم. در حال حاضر هیچ‌کس به اقتصاد‌های برتر جهان که در تلاشند خود را از شدیدترین رکود اقتصادی بی‌سابقه از جنگ جهانی دوم تا کنون نجات دهند، اقتصادی سالم نمی‌گوید.

اعتماد مصرف‌کننده‌ها به بازار در اغلب کشور‌های غربی به درصد دوره رکود نزدیک‌تر شده و این نگرانی از رکودی شدیدتر را افزایش می‌دهد. در صنعت فولاد زمانی که مازاد ظرفیت وجود دارد، فولادسازان ترجیح می‌دهند تا به هر طریقی فروش را بالا ببرند تا اینکه کوره‌های خود را تعطیل کنند. بنابراین هستند کسانی که قیمت‌ها را به شدت کاهش می‌دهند تا دوام بیاورند؛ از این رو اغلب کارشناسان امیدی به بهبود قیمت فولاد در دو فصل باقیمانده از سال ۲۰۱۰ ندارند.