دلایل رشد قیمت آهن در یک ماه اخیر

زهرا مسافر

از ابتدای تیر ماه سال جاری نرخ فولاد در بازارهای جهانی و داخلی از رشدی آرام و پیوسته برخوردار بوده است که کاهش تولید از سوی تولید‌کنندگان فولاد به منظور متعادل کردن موجودی انبارها در بازارهای جهانی، کمبود شمش فولاد در بازار داخل و افزایش تقاضا در پی اجرای پروژه‌های مسکن مهر از جمله عوامل اصلی رشد تدریجی قیمت در بازارهای جهانی و داخلی برشمرده شده است.

در همین حال، فعالان بازار معتقدند روند رو به رشد قیمت آهن آلات در بازار داخل تا پایان فصل تابستان تداوم خواهد داشت؛ زیرا در مدت یاد شده اوج ساخت‌و‌ساز در کشور افزایش تقاضا و رشد نرخ‌ها را به همراه دارد.

تیر ماه اوج ساخت‌و‌ساز در کشور است

رییس اتحادیه کشوری آهن و فولاد در خصوص علت اصلی افزایش نرخ آهن طی یک ماه اخیر گفت: بازار آهن همواره دستخوش نوسان است.محمد آزاد افزود: بر اساس روال هر ساله تیر ماه به طور معمول اوج ساخت‌و‌ساز در کشور است؛ از این رو تقاضا نسبت به ماه‌های دیگر سال با رشد مواجه می‌شود و این رشد به طور طبیعی افزایش قیمت را به همراه دارد.

به گفته وی، در سه ماه نخست امسال میزان مصرف آهن در کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد ۱۰ درصدی روبه‌رو شد و این امر به علت خریدهای عمده به ویژه خرید‌های دولتی از بورس است.

رییس اتحادیه کشوری آهن و فولاد کشور تاکید کرد: چنانچه خرید آهن در حجم‌های اندک صورت گیرد، قیمت‌ها روند رو به رشدی را شاهد نخواهد بود.

وی رشد ۱۰ تا ۲۰ دلاری قیمت‌های جهانی فولاد را نیز از جمله عوامل افزایش قیمت‌ها در بازار داخل برشمرد و تصریح کرد: از این رو نرخ‌های آهن در بازار داخل رشدی حدود ۲۰ تا ۳۰ تومان را تجربه می‌کند.

آزاد افزایش قیمت آهن‌آلات را در بازار داخل موقت دانست و خاطرنشان کرد: هم‌اکنون بازار تنها دچار نوسان شده است؛ زیرا بحران اقتصادی در اروپا و آمریکا تاکنون خاتمه نیافته است و برخی از کشورها از جمله چین برای رقابت با سایر کشورها و به دلیل تامین نقدینگی و برای جلوگیری از انباشت محصول در انبارها، نرخ تولیدات خود را با کاهش عرضه می‌کنند.

وی درخصوص وضعیت بازار آهن طی ماه‌های آینده گفت: پیش‌بینی می‌شود که نرخ فولاد تا پایان تابستان رشد چشمگیری نخواهد داشت و تنها با نوسان همراه خواهد بود.

رییس اتحادیه کشوری آهن و فولاد کشور درخصوص شرایط بازار آهن در فصل پاییز سال جاری افزود: وضعیت فولاد در فصل یاد شده منوط به شرایط اقتصادی جهان است.

وی تصریح کرد: نرخ میلگرد به ۷۵۰ تا ۷۶۰ تومان در هر کیلو خواهد رسید؛ اما این نرخ‌ها موقتی است و مجددا به قیمت ۷۰۰ تومان بازگشت خواهد کرد.

کمبود شمش در بازار، قیمت‌ها را گران کرد

بهمنی، یک فعال بازار آهن نیز در خصوص روند افزایشی قیمت آهن در بازار خاطرنشان کرد: روند تدریجی رشد قیمت‌ها ناشی از افزایش نرخ شمش فولاد در بازارهای جهانی و کمبود آن در بازار داخل است.

وی گفت: به علت اجرای پروژه مسکن مهر در کشور تقاضا با رشد مواجه می‌شود. از این رو این امر روی قیمت‌های داخلی تاثیرگذار است.

این فعال بازار با اشاره به احتمال کاهش قیمت آهن در ماه مبارک رمضان افزود: تجربه سال‌های اخیر حاکی از عدم افت قیمت‌ها در ماه یاد شده است.وی اظهار داشت: با توجه به رشد قیمت‌های جهانی فولاد، افزایش نرخ‌ها در بازار داخل طی ماه‌های آبان و آذر ماه سال جاری دور از انتظار نیست؛ زیرا تولید‌کنندگان عمده فولاد دنیا به سمت کاهش تولید و متعادل شدن موجودی انبارها می‌روند و این امر رشد قیمت‌ها را به همراه خواهد داشت.

بهمنی تصریح کرد: طی یک ماه آینده بازارهای جهانی فولاد به ویژه در زمینه میلگرد به تعادل می‌رسد و روند افزایشی تثبیت خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: بخشی از وضعیت آینده بازار فولاد کشور به اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها و بخشی دیگر به اقتصاد بازارهای جهانی بستگی دارد.

عرضه‌های این هفته در بورس بازار را کنترل می‌کند

اعتباری، یک فعال دیگر بازار آهن افزایش کنونی نرخ آهن‌آلات را ناشی از پایین بودن موجودی کالا در کشور برشمرد و گفت: قطعی برق منجر به کاهش تولید از سوی کارخانه‌های تولیدکننده شده است که این امر رشد قیمت‌ها را به دنبال دارد.

وی همچنین ابطال عرضه ۱۵۰ هزار تنی محصول از سوی ذوب‌آهن اصفهان در رینگ فلزی بورس کالا و عرضه مجدد آنها به نرخ ۶۶۰ تومان در این رینگ را نیز از جمله عوامل رشد قیمت آهن طی هفته‌های اخیر دانست.

این فعال بازار با اشاره به اینکه میلگرد تحویل بنادر شمالی ۵۴۰ دلار و قیمت تمام شده آن روی عدد ۶۰۰ دلار است که با احتساب ۱۰۰ تومان هزینه‌های جانبی به نرخ ۷۰۰ دلار می‌رسد، گفت: این درحالی است که در بازار داخل قیمت هر کیلو میلگرد بین ۷۳۰ تا ۷۴۰ تومان در نوسان است.

اعتباری افزود: با عرضه‌های ذوب‌آهن در روز یکشنبه هفته جاری تا حدودی از روند افزایشی قیمت آهن جلوگیری خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه روند افزایشی قیمت آهن‌آلات در بازار داخل موقتی است، تصریح کرد: چنانچه دولت برای کنترل قیمت‌ها از اهرم حمایتی ویژه استفاده نکند، روند افزایشی قیمت‌ها تداوم خواهد یافت.