ارزش مبادلات بازار آتی ؛74  میلیارد  ریال
گروه بورس کالا- سردار خالدی: وضعیت جهانی طلا و تعطیلی‌های چند روز متوالی هفته گذشته (منتهی به 23 تیرماه) باعث شد تا متوسط قیمت سکه تحویل تیر و شهریور بیش از یک هزار تومان و تحویل آبان ماه در حدود یک هزار تومان کاهش داشته باشد، در همین حال ارزش مبادلات آتی سکه طلا در هفته گذشته حدود 74 میلیارد ریال برآورد شد.

براساس آمار بازارهای جهانی، قیمت هر اونس طلا روند صعودی که در هفته قبل با رشد 16/2 درصدی تجربه کرده بود را در این هفته نیز تا حدودی ادامه داد و ظهر دیروز پس از نوسانات موجود در بازار به نرخ 38/1204 دلار رسید. هر چند برپایه گزارش بانک مرکزی، روند معاملات در هفته‌های آینده شاید با نوسانات زیادی روبه‌رو نشود؛ اما پیش‌بینی‌ها با توجه به روند شرایط اقتصادی اروپا و غرب حاکی از افزایش متوسط قیمت جهانی طلا دارد. به عقیده اکثر کارشناسان، با توجه به نشت نفتی خلیج مکزیک، دست و پنجه نرم کردن بعضی از کشورهای اروپایی همچون یونان، اسپانیا و ایرلند با کسری بودجه در سال‌جاری که سرمنشا بحران اقتصادی اروپا بود و اینکه حتی ممکن است، کشورهایی همچون انگلیس و آلمان در بودجه سال آینده نیز با کاهش بودجه اندکی همراه شوند، پیش‌بینی‌ها حکایت از افزایش نرخ میانگین طلا در بازارهای جهانی به صورت بلندمدت دارد.
اما در بررسی وضعیت بازار داخلی با وجود تعطیلی روز شنبه و ادامه تعطیلات در روزهای یکشنبه و دوشنبه بازار طلا و سکه نقدی به تبع از تغییرات بازارجهانی که جزو ذات بازار است، با نوسان و حجم معاملات زیادی همراه نبود و نرخ هر سکه طلا در این بازار از ۲۹۸ هزار تومان تا ۳۰۲ هزار تومان در نوسان بود. نرخ سکه در بازار آتی نیز با همان روند کاهشی ادامه پیدا کرد؛ به طوری‌که نرخ سکه طلای تحویل تیرماه در بازار آتی در ابتدای هفته از ۳,۰۰۲,۰۰۰ ریال به ۲,۹۸۳,۱۲۱ ریال در پایان هفته رسید. نرخ سکه موعد معاملاتی شهریورماه نیز با نوسانات موجود در بازار از ۳,۲۱۴,۹۸۶ ریال به ۳,۱۹۱,۲۲۰ ریال کاهش یافت. همچنین براساس آمار معاملاتی بازار آتی، سکه معاملاتی تحویل آبان‌ماه، ابتدای هفته با نرخ ۳,۳۰۵,۱۱۱ ریال و در پایان هفته با نرخ ۳,۲۹۹,۶۹۶ ریال ثبت شد. به طور کلی با نگاه به روند نرخ سکه طلا در بازار آتی طی هفته گذشته می‌توان به این نتیجه رسید که متوسط قیمت سکه در این بازار با کاهش نرخ حدود هزار الی دوهزارتومان روبه‌رو شده است. حجم معاملات بازار آتی نیز روند کاهشی را سپری کرد؛ به طوری‌که در مجموع در بازار، طی هفته منتهی به ۲۳ تیرماه، ۲ هزار و ۳۲۲ قرارداد به ارزش ۷۳ میلیارد و ۹۱ میلیون و ۷۴۰ هزار ریال انجام شد که نسبت به هفته گذشته (هفته منتهی به ۱۷ تیرماه) با کاهش ۹۲۲ قرارداد و به تبع آن، با کاهش ۳۵/۲۹ درصدی ارزش مبادلات همراه بود.
جزئیات بازار معاملاتی آتی بدین ترتیب بود که در مجموع برای مبادلات موعد تیرماه، 429 قرارداد به ارزش 12 میلیارد و 799 میلیون و 860 هزار ریال انجام شد که نسبت به هفته قبل با کاهش 183 قرارداد روبه‌رو بود. برای سکه تحویل شهریورماه نیز 1636 قرارداد به ارزش 52 میلیارد و 370 میلیون و 530 هزار ریال بسته شد که نسبت به هفته منتهی به 17 تیرماه با کاهش 903 قرارداد مواجه شد. اما برخلاف روند کاهشی مبادلاتی تیر و شهریورماه، سکه تحویل آبان‌ماه با افزایش 164 قرارداد نسبت به هفته گذشته، به رقم 257 رسید که ارزش معاملات آن را به 7 میلیارد و 921 میلیون و 350 هزار ریال رساند. به عقیده کارشناسان در هفته جاری معامله‌گران به دلیل سررسید قراردادهای تیرماه با افزایش معاملات روبه‌رو خواهد شد. همچنین تمرکز بیشتر فعالان بازار با توجه به نوسانات موجود در این نوع معاملات، کم‌کم متوجه مبادلات سکه شهریورماه می‌شود. دادوستد سکه موعد آبان‌ ماه نیز با توجه به افزایش 164 قرارداد در هفته گذشته نسبت به هفته قبل، به نظر می‌رسد با اعتماد معامله گران مواجه شده و در هفته‌های آینده، شاهد مبادلات بیشتر در این موعد معاملاتی خواهیم بود؛ اما در مجموع هفته گذشته بازار آتی بدین ترتیب سپری شد که:
افزایش ۳ هزار تومانی نرخ سکه شهریورماه
روز یکشنبه با توجه به تعطیلی بیشتر سازمان‌های دولتی در این روز، با کاهش حجم مبادلات نسبت به روز قبل معاملاتی برخوردار بود. اما با وجود کاهش حجم مبادلات، نرخ سکه چندان تغییر نکرد و تنها سکه شهریورماه با واکنش مثبت رو به بالای 3 هزار تومانی روبه‌رو شد؛ به طوری‌که نرخ سکه تیرماه 3.002.000 ریال، سکه شهریورماه 3.214.986 ریال و سکه آبان‌ماه نیز 3.305.111 ریال ثبت شد.
کاهش هزار تومانی سکه تیر و شهریورماه
معاملات دوشنبه درحالی پیگیری شد که معامله‌گران انتظار داشتند بازار با افزایش حجم مبادلات روبه‌رو شود که این مساله با توجه به تعطیلی‌های چند روز پشت سرهم و روند جهانی تعمیم نیافت؛ به‌طوری‌که بازار از روند معاملاتی زیادی برخوردار نبود. نرخ سکه نیز تحت تاثیر نوسانات رو به پایین جهانی شاهد کاهش قیمت‌ها بود. هر سکه تحویل تیرماه 2,999,261 ریال، سکه تحویل شهریورماه نیز3,202,799 ریال و سکه تحویل آبان‌ماه 3,304,597 ریال دادوستد شد.
سکه تیرماه؛ ۲۹۶ هزار تومان
نرخ سکه آتی در روز سه شنبه همسو با بازار نقدی کمترین نرخ را در طول چند ماه فعالیت رینگ آتی بورس کالا تجربه کرد؛ به صورتی‌که هر سکه تحویل تیرماه به نرخ 2,966,585 ریال رسید. قیمت سکه شهریورماه نیز با کاهش چند صد تومان 3,194,037 ریال و نرخ سکه آبان‌ماه نیز بدون نوسان خاصی با 3,309,227 ریال ثبت شد. حجم مبادلات در این روز همچون روزهای قبل کاهش یافت تا آهنگ نزولی بازار همچنان تداوم داشته باشد.
قیمت سکه تیرماه، هزار تومان کمتر از بازار نقدی
در روز چهارشنبه اتفاق جالبی در بازار آتی افتاد. نرخ سکه طلا تحویل تیر نسبت به قیمت سکه بازار نقدی یک هزار تومان کمتر ثبت شد و به رقم 2,983,121 ریال رسید. این در حالی بود که این قیمت نسبت به روز قبل با افزایش روبه ‌رو شده بود. سکه آبان و شهریورماه نیز بدون نوسان خاصی به ترتیب به 3,191,220 ریال و 3,299,696 ریال رسید. در این روز حجم معاملات سکه تیرماه همچون افزایش قیمت آن، با آهنگ صعودی قابل توجهی روبه‌رو شد و تعداد قراردادها را به عدد 315 رساند. مبادلات شهریور و آبان‌ماه نیز با روند افزایشی همراه بود.