تازهترین وضعیت بازار سنگآهن - ۲۶ تیر ۸۹
به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران در حال حاضر قیمت سنگآهن در بازار چین همچنان نزولی است. در حالی که درماه ژوئن به دلیل ابهامات موجود در بازار محصولات تمام شده، قیمت سنگآهن نسبتا با ثبات بود. افت قیمت محصولات فولادی در ماه جاری موجب شده تا عرضهکنندگان سنگآهن به کل ناامید شوند. علاوه بر این پس از کاهش قیمت عرضهکنندگان داخلی، افت قیمت سنگآهن وارداتی نیز امری اجتنابناپذیر شده است.
از این رو آخرین قیمت پیشنهادی سنگآهن خلوص ۵/۶۳ درصد هند ۱۲۸ تا ۱۳۰ دلار در هر تن سی اند اف بوده که ۵ تا ۷ دلار نسبت به هفته قبل کاهش یافته است که نسبت به اوج ۲۰۰ دلار اواسط آوریل ۳۰ درصد ارزانتر شده است. همچنین اغلب فعالان بازار انتظار دارند که در آینده نزدیک قیمت سنگآهن باز هم پایینتر بیاید. به هر حال این کسادی فصلی معمولا موقتی است.
تقاضای اغلب فولادسازان چینی پایین است و موجودی سنگآهن در بنادر چین رو به افزایش. در حالی که هنوز موجودیها بالا است، محمولههای جدید از خریدهای قبلی در حال ورود به بازار میباشد. حدود ۷۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن سنگآهن در بنادر چین انبار شده که یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن نسبت به اوایل ماه جاری افزایش یافته است. برخی منابع دیگر این آمار را در ۱۹ بندر اصلی چین ۷۸ میلیون تن ذکر کردهاند.
میزان موجودی سنگآهن استرالیا در بنادر چین ۸۰۰ هزار تن بالا رفته و به ۲۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تن رسیده است. موجودی سنگآهن برزیل ۵۷۰ هزار تن رشد داشته و به ۱۵ میلیون و ۸۷۰ هزار تن رسیده و موجودی هند با ۲۸۰ هزار تن افزایش به ۱۸ میلیون و ۳۵۰ هزار تن رسیده است.
برآورد شده است که این روند تا اواخر جولای تداوم داشته باشد و قیمت سنگآهن به ۱۲۳ تا ۱۲۵ دلار در هر تن سی اند اف بنادر اصلی چین برسد. پس از آن انتظار میرود قیمتها با نوسانات محدودی ثبات یابد. گرچه این روند همیشه در فصل تابستان به علت افت تقاضا عادی بوده است، ولی برخی فعالان بازار نگران موج دوم رکود هستند. آنها در فصل سوم سوددهی نخواهند داشت و ضرر میدهند. طبق آمار از اواسط آوریل تا جولای متوسط قیمت فولاد در چین ۱۵ درصد افت داشته است.
فولادسازان چینی از افت قیمت سنگآهن سودی نبردهاند؛ چون قیمت محصولات فولادی افت بیشتری داشته و فولادسازان بزرگ نیز باید به توافق قیمتی که با عرضهکنندهها داشتهاند، مقید باشند و از افت قیمت بازار نقدی چیزی عایدشان نشده است.
چین به دنبال تامین منابع جدید سنگآهن
در همین حال پس از گذشت سه سال، تمایل چین به سرمایهگذاری در ذخایر سنگآهن کشورهای دیگر در ماه ژوئن آرام شده است. انتظار میرود این روند بر درآمد نیمه اول سال بی اچ پی و ریو تینتو که ماه آینده اعلام میشود، تاثیر بگذارد. البته چین هنوز هم به دنبال افزایش سرمایهگذاریها در معادن سنگآهن خارجی میباشد.
هفته گذشته سومین فولادساز چینی ووهان استیل برای توسعه معادن سنگآهن در جنوب استرالیا با شرکتی استرالیایی قراردادی مشارکتی منعقد نمود. شرکت فوق مالک ذخایر سنگآهن با ظرفیت ۲ میلیارد و ۲۸۲ میلیون تن میباشد. ووهان استیل در این پروژه حدود ۹۰ میلیون دلار سرمایهگذاری نموده و سرمایه کل پروژه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن میباشد و توانایی تولید سالانه ۳۳ میلیون تن سنگآهن را دارا است. قراردادهای مشابه دیگری بین چین و شرکتهای معدنی استرالیا منعقد شده است.
از نیمه دوم سال ۲۰۰۹ با افزایش تورم و حباب مسکن در بازار چین، دولت این کشور برنامههای محرک اقتصادی خود را کاهش داده است. به هر حال مازاد تجاری چین در ماه ژوئن افزایش چشمگیری داشت و در ۶ ماه بالاترین رکورد را ثبت نمود.
در ماه ژوئن واردات سنگآهن به چین ۱۵ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت و نسبت به ماه مه ۱/۹ درصد افت داشت و به ۴۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید. ظاهرا دسامبر گذشته میزان واردات سنگآهن به چین ۶۲ میلیون و ۱۶۰ هزار تن بوده و این افت ۱۵ میلیونی یا ۲۵ درصدی قابل تامل است. قیمت فولاد نیز در چین در ماههای اخیر کاهش یافته و قیمت نقدی سنگآهن در حال حاضر کمتر از قیمت قراردادی بی اچ پی و ریو است که روز جمعه ۱۲۸ تا ۱۳۰ دلار ثبت شده و ۵/۷ درصد نسبت به جمعه قبل کاهش داشته است.
هند نیز نگران ضرردهی از جانب چین است. هند ۲۵ درصد واردات سنگآهن چین را در سال ۲۰۰۵ در دست داشت، ولی در سال ۲۰۰۹ سهم آن به ۱۷ درصد رسید. ظاهرا هند نیز همچون استرالیا، برزیل و آفریقای جنوبی در حال از دست دادن فرصتها است. با کاهش خرید چینیها در فصل اول سال مالی جاری، صادرات سنگآهن هند به چین ۱۵ درصد افت داشت. در فصل فوق صادرات سنگآهن هند به چین از ۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن مدت مشابه سال قبل به ۲۰ میلیون و۸۰۰ هزار تن رسید.
چین خریدار اصلی سنگآهن خلوص پایین هند است، ولی با اعمال محدودیتهای دولتی برای صدور این نوع سنگآهن، تجار هندی با مشکلات زیادی مواجه شدند. چین ۶۰ درصد سنگآهن با خلوص ۶۰ تا ۶۴ درصد هند را میخرد و خریداران بعدی ژاپن و کره هستند.
چینیها واردات از هند را کنار گذاشتند تا اختلاف عرضه و تقاضا را به حداقل برسانند. همچنین کشورهای دیگری چون بولیوی و ویتنام نیز به چین سنگآهن میدهند و نقش هند را به عنوان تنها عرضه کننده کمرنگ نمودهاند. همچنین بحران اروپا نیز بر افت صادرات هند به چین تاثیر گذار بوده است.
گرچه سهم هند از بازار سنگآهن چین کاسته شده، ولی این کشور در تلاش است رتبه سوم صادر کنندگان به چین را بعد از استرالیا و برزیل حفظ کند. با افزایش ۸۰ درصدی کل صادرات هند به چین، در ۵ ماه اول سال ۲۵ میلیارد دلار بین این دو کشور دادوستد شد. چین که با تقاضای بالای خود عامل اصلی رشد قیمت سنگآهن در جهان بوده است، حال با کاهش تقاضا که در نتیجه سیاست مالی جدید آن است بر روند قیمتهای جهانی به شدت تاثیر گذار خواهد بود.
پایین بودن تقاضا و کاهش قیمت سنگآهن در چین
در همین حال قیمت سنگآهن صادراتی هند به چین نیز به دلیل پایین آمدن میزان تقاضا کاهش یافته است. روز نهم ماه جولای یک محموله ۵۰ هزار تنی سنگآهن خلوص ۶۳ تا ۵/۶۳ درصد در قیمت ۱۲۵ دلار در هر تن سی اف آر و یک محموله ۶۰ هزار تنی در قیمت ۱۲۴ دلار در هر تن سی اف آر از هند به چین صادر شد. در این میان یک محموله سنگآهن خلوص ۵۸ درصد نیز در قیمت ۸۳ دلار در هر تن سی اف آر معامله شده است.
گزارشها نشان میدهد که قیمت پیشنهادی سنگآهن خلوص ۵۸ و ۵۹ درصد نیز با افتی ۱۵ دلاری در هر تن در مقایسه با هفته منتهی به ۲۸ ژوئن به ۶۰ دلار در هر تن فوب رسیده است. همچنین تجار هندی خواستار صادرات یک محموله ۶۰ و ۶۱ درصد در قیمت ۱۲۷ تا ۱۳۰ دلار در هر تن سی اف آر هستند. در این میان تجاری نیز که موفق به فروش سنگآهن خلوص ۶۳ تا ۵/۶۳ درصد خود نشده اند، خواستار فروش این محصول در قیمت ۱۱۸ تا ۱۲۰ دلار در هر تن سی اف آر هستند. گزارشها نشان میدهد که در حال حاضر میزان تقاضای سنگآهن به شدت کاهش یافته و تفاوت قیمت مورد نظر تجار و مصرف کنندههای نهایی در چین نیز افزایش یافته است. کرایه حمل کشتیها از هند به چین نیز کاهش یافته و به ۱۰ تا ۱۵ دلار در هر تن رسیده است.
ارسال نظر