پاییز رینگ صادراتی در گرمای تابستان

سردار خالدی: تعطیلی چند روز گذشته و نبود تقاضا برای کالاهای کشاورزی و پتروشیمی سبب شد، تا رینگ صادراتی یکی از کم‌رونق‌ترین بازارهای معاملاتی را طی چهار ماهه ابتدایی سال جاری داشته باشد. روز گذشته رینگ صادراتی بورس کالا با بی‌رمقی خاصی روبه‌رو بود. بر این اساس، دیروز با وجود عرضه محصولات کشاورزی، پتروشیمی و فرآورده‌های آن، به دلیل نبود تقاضا در بازار، تنها در گروه معاملاتی قیر، دادوستد صورت گرفت که این میزان مبادلات هم نتوانست از سردی بازار بکاهد. این در حالی است که به عقیده فعالان بازار، تعطیلی چند روز گذشته یکی از دلایل اصلی بی‌رمقی بورس کالا بوده است.

اما دیروز رینگ صادراتی حاوی یک خبر مهم هم بود. براساس تصمیم شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران، ملکی جانشین احمدی ابهری، نماینده دولتی شرکت در فروش گندم شد تا شایعه استعفا و برکناری وی که طی چند روز گذشته در بورس دهان به دهان می‌چرخید به واقعیت بپیوندد. هرچند در گفت‌وگو با مسوولان آگاه عنوان شد که وی بازنشسته شده است.

دیروز به دنبال حضور علی‌اکبر‌ هاشمیان، مدیرعامل بورس کالا و برخی از مسوولان بورس در تالار معاملاتی، دشواری‌های معاملات گندم و محصولات فرآوری شده، مشکل ضمانت‌نامه بانکی برای خریداران، نبود تسهیلات لازم برای صادرکنندگان از سوی حاضران مطرح و به بحث گذاشته شد.

همچنین در حالی که جلسات و گفت‌وگوها در تالار ادامه داشت، خبر رسید مشتری خارجی گندم که طی هفته‌های گذشته مبادرت به خرید ۵۰ هزار تن گندم کرده بود، طی دو سه روز آینده با حضور در تهران نسبت به مشخص شدن تکلیف مابقی گندم خریداری شده (که ۳۰ هزار تن آن هنوز به دلایل مشکلات حمل بارکشتی صورت نگرفته) اقدام خواهد کرد. بر اساس گفته یکی از کارشناسان آگاه بازار، هزینه هر تن گندم خریداری شده برای این مشتری، ۱۵۶ دلار بود؛ در صورتی که با احتساب هزینه‌های حمل و نقل و جانبی، این رقم به ۲۳۰ دلار رسیده که نشان از وجود مشکلات جانبی و بالا بودن هزینه‌های اضافی در زمینه صادرات و گمرک برای صادرکنندگان و تجار خارجی دارد. به گفته این فعال بازار، حال بایستی دید که با حضور نماینده جدید دولت، آیا می‌توان منتظر نرمش در برابر خریداران و پایان دست و پاگیر بودن شرایط مبادلات گندم و محصولات فرآوری شده بود؟

اما با وجود اخبار حاشیه‌ای دیروز بازار، گندم (خوراکی و دورم) ۹۵ هزار تن کالا عرضه شد که به دلیل تعطیلی چند روز گذشته، تقاضایی برای آن وجود نداشت. براین اساس دیروز از سوی شرکت بازرگانی دولتی هر تن گندم خوراکی ۱۷۲ دلار و هر تن گندم دورم ۱۹۴ دلار اعلام شد. این در حالی بود که روز گذشته هر تن گندم در بازارهای جهانی با ۱۸۰ دلار معامله شده بود. نمایندگان دولتی، میزان نرخ اعلامی گندم را متناسب با قیمت جهانی، منصفانه برآورد کردند، در حالی که خریداران حاضر در تالار بورس کالا، مساله نبود خریدار را مربوط به مشکلات و دشواری‌های موضوع صادرات و صادرکنندگان می‌دانستند.

همچنین در جلسه معاملاتی قیر در برابر ۳۳ هزار تن عرضه قیر، ۱۰ هزار و ۷۵۰ تن تقاضا وجود داشت که پس از گفت‌و‌گوی خریدار و فروشنده در تالار با توافق دو طرف معامله، ۵ هزار و ۷۵۰ تن کالا به ارزش ۲ میلیون و ۹۶ هزار و۲۵۰ دلار معامله شد.

از ۱۷ هزار تن قیر عرضه شده ۶۰۷۰ موجود در بازار، ۳ هزار و ۷۵۰ تن آن در دو نوبت معاملاتی با بالاترین قیمت پایه ۳۶۰ و۳۶۵ دلار به ازای هر تن خریداری شد که ارزش مبادلاتی آن یک میلیون و ۳۶۶ هزار و ۲۵۰ دلار بود. همچنین معامله‌گران ۲ هزار تن قیر ۸۵۱۰۰ را به ازای هر تن ۳۶۵ دلار به ارزش ۷۳۰ هزار دلار مورد دادوستد قرار دادند.

یکی از موضوعات محل اختلاف دیروز بازار رینگ قیر صادراتی، گفت‌و‌گو و صحبت میان کارگزاران و ناظر بازار درباره شرایط تبدیل قیر ۶۰۷۰ به ۸۵۱۰۰ و بالعکس بود.

روز گذشته پس از اینکه یکی از فروشندگان بازار اعلام کرد قیر ۶۰۷۰ پاسارگاد تهران قابل تبدیل به قیر ۸۵۱۰۰ است، یکی از خریداران با بیان اینکه اگر تضمینی در این خصوص از سوی اتاق پایاپای بورس صورت نگیرد، مشتری نمی‌تواند در خرید این محصول با این ویژگی ارائه شده اطمینان حاصل کند خواستار حل این مشکل از سوی بورس شد که محمود غفاری،مدیر تالارهای بورس کالا، برطرف کردن این مشکل از سوی اتاق پایاپای را به خریداران قول داد. در پایان معاملات رینگ مواد پتروشیمی و فرآورده‌های آن نیز، از سوی فروشندگان ۱۰ هزار تن گوگرد کلوخه به قیمت پایه هر تن ۵۷ دلار کالا عرضه شد که معامله‌گران درخواست خرید ۵ هزار تن آن با بالاترین قیمت ۴۲ دلار را دادند؛ اما در نهایت به دلیل نرخ بالای فروشنده، معامله‌ای انجام نشد.

در مجموع روز گذشته، رینگ صادراتی بورس کالا که به دلیل قطعی برق در تالار کیش به صورت حضوری در تهران برگزار شد، شاهد عرضه ۱۳۸ هزار تن کالای کشاورزی، پتروشیمی و مواد شیمیایی بود که معامله‌گران درخواست خرید ۱۵ هزار و ۷۵۰ تن آن را در تابلو مبادلاتی به ثبت رساندند.